Usuari:Laubauar/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Ludificació aplicada a la resolució de problemes[modifica]

S’ha demostrat que la ludificació o també anomenat gamificació millora l’habilitat dels estudiants per resoldre problemes.

La clau és el disseny d’un entorn d’aprenentatge basat en els videojocs de tal manera que fomenti les habilitats de pensament d’ordre superior. Hi hauria d’haver certs elements del videojoc que afavorissin la resolució de problemes. No tots els videojocs poden ajudar els principiants a convertir-se en experts; no obstant això, els videojocs que contenen els components següents tendeixen a proporcionar un entorn ric en el que els estudiants poden adquirir coneixement i treballar per aconseguir l’expertesa. Els videojocs poden ser simulacions de videojocs individuals o poden forma part d’una experiència d’aprenentatge d’un món virtual o poden tenir lloc a l’aula.

Edugamesresearch i John R. Rice[modifica]

John R. Rice,[1] director de tecnologia d’una facultat de Texas, ha dedicat uns quants anys a la investigació dels videojocs instructius. La seva tesi doctoral se centra en els indicadors d’èxit dels estudiants en els videojocs educatius. Des del 2007 ha fet la crònica de la seva recerca en aquest camp en el seu bloc edugamesresearch.com [citació], ha fet presentacions a conferències importants sobre el tema i ha escrit diversos articles interessants, incloent-hi “Assessing Higher Order Thinking in Video Games”,[1] el qual va aparèixer publicat al Journal of Technology and Teacher Education [citació].

En aquest article Rice presenta una rúbrica dissenyada per mesurar la probabilitat que un videojoc educatiu transmeti habilitats de pensament d’ordre superior als jugadors. L’eina s’anomena “The Video Game Cognitive Viability Index”[1] i ofereix una sèrie de components necessaris per ajudar a assegurar que un videojoc ensenyi habilitats de pensament d’ordre superior. No cal que tots els components hi siguin presents per fomentar el processament cognitiu, però com més components hi hagi presents, més alta serà la probabilitat que el videojoc fomenti el pensament d’ordre superior. Els components també es poden fer servir com a guia per desenvolupar un videojoc que ensenyi habilitats de pensament d’ordre superior com ara la resolució de problemes, la síntesi d’informació i la presa de decisions. Aquesta llista es presenta com una guia per crear un videojoc que ensenyi habilitats de pensament d’ordre superior.

Amb algunes modificacions, els elements fonamentals de la llista original de Rice[1] es mantenen. A continuació hi ha un sumari de cada component.

Contingut[modifica]

·        1Assumir un paper

·        2Diàleg significatiu

·        3Un argument complex

·        4Reptar l'estudiant

·        5Immersió immediata

·        6Manipular les variables

·        7Avatars naturals i la perspectiva de la tercera persona

·        8Interacció amb l'entorn de joc

·        9Síntesi de coneixement

·        10Entorns autèntics

·        11Jocs que es puguin tornar a jugar amb resultats diferents

·        12Conclusió

·        13Referències

Ludificació