Usuari:Llorenc2000/Línia alba

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaLlorenc2000/Línia alba
Terminologia anatòmica

La línia alba és una aponeurosi, és a dir, una estructura tendinosa, que en els humans i altres vertebrats recorre de manera descendent la línia mitjana de l'abdomen entre els dos músculs rectes anteriors de l'abdomen i s'estén des de l'apòfisi xifoide fins a la vora superior de la sínfisi púbica. El nom significa línia blanca, sent la línia alba de fet blanca en estar composta principalment de teixit connectiu.

Està formada per la fusió de l'aponeurosi dels músculs rectes de l'abdomen dret i esquerre amb tendons prims de teixit connectiu procedents dels extrems dels músculs oblic major, oblic menor i el transvers de l'abdomen. Aquests tendons es troben entrecreuats de forma obliqua amb tres estrats a la zona supraumbilical i convergents en un estrat a la infraumbilical. Això permet un cert moviment de distensió que és necessari per a les funcions corporals quotidianes i pels embarassos. En la zona infraumbilical els músculs estan inserits als cartílags de les costelles i això fa que la separació entre ells sigui molt major que en la zona supraumbilical, on els músculs arriben a unir-se per la seva vora medial. Darrere de la línia alba hi ha el lligament falciforme en la zona supraumbilical i la fàscia umbilical a la zona infraumbilical.

Com que la línia alba està formada només per teixit connectiu i no conté nervis ni vasos sanguinis importants, en cirurgia és molt comú realitzar la incisió mitjana a través de la línia alba. Tanmateix, aquest tipus de cirurgia conté certs riscos com l'aparició d'hèrnies i l'evisceració degut a una sutura incorrecta, no existint encara una tècnica infalible per a realitzar-la.

En odontologia[modifica]

La línia alba és també un terme usat en odontologia per descriure una banda fibrosa i de color clar (de vegades blanc) d'epiteli hiperqueratòcic que apareix al llarg de la mucosa bucal sovint al nivell del plànol oclusal.

Referències[modifica]

[[Categoria:Odontologia]] [[Categoria:Histologia]] [[Categoria:Abdomen]] [[Categoria:Category:Ginecologia]]