Usuari:Llumeureka/proves13

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Rudolf Brazda (Brossen, no lluny de Leipzig, 26 de juny de 1913 - Bantzenheim, 3 d'agost de 2011) va ser l'últim supervivent conegut dels que van portar el triangle rosa als camps de concentració nazis, concretament en el camp de concentració de Buchenwald.[1][2]

Biografia[modifica]

Brazda va néixer de pares txecs que havien immigrat a Alemanya des de l'Imperi austrohongarès. Va néixer a Meuselwitz, actualment Brossen, i va haver d'aprendre l'ofici de ensostrador, ja que no va aconseguir el de decorador d'aparadors per no ser de nacionalitat alemanya. Quan en 1933 els nazis van prendre el poder, tenia 20 anys i acabava de descobrir la seva homosexualitat. Anava a balls a Leipzig i va conèixer el seu nòvio a Meuselwitz. Aquest vivia sotsarrendat a casa d'una testimoni de Jehovà i Brazda aviat es va traslladar a viure amb ell. La dama, que era religiosa estricta, no tenia res en contra de la relació i fins i tot els va deixar el seu propi dormitori.[3]

En algun moment entre març de 1933 i setembre de 1935, la policia es va fixar en Brazda i, finalment, va ser denunciat per l'article 175 del codi penal. A l'fiscal de l'estat li va explicar voluntària i obertament sobre la seva convivència i també que no s'avergonyia d'això. El procés, que es va dur a terme al jutjat de primera instància de Altenburg, va aixecar un cert enrenou; un diari de Meuselwitz, segons el recorda Brazda, va titular la notícia «Vivien junts com a home i dona». El jutjat no tenia a les mans molt més que la declaració de Brazda, de manera que només hagués pogut condemnar-si s'hagués demostrat «luxúria contra natura» (sexe anal o intercrural) segons la versió de l'article vigent. Malgrat això, Brazda va ser condemnat a sis mesos de presó. Després del seu alliberament, va seguir tenint el suport de la seva mare, però com «estranger amb antecedents» va ser expulsat a Txecoslovàquia. Brazda mai havia estat al país i no parlava ni txec ni eslovaco.

Brazda es va instal·lar en els Sudetes, a Karlsbad. Allí va conèixer a la seva nova parella que tenia contactes en el grup de teatre Fischl-Bühne. Brazda va acompanyar al grup, durant aquesta època va actuar en operetes i va treballar d'actor i ballarí, sent el seu millor nombre una imitació de Joséphine Baker.

Després de l'annexió a l'octubre de 1938 dels Sudets per part de l'Alemanya nazi, Brazda es va quedar allà. Els jueus del grup de teatre de seguida van ser detinguts i una mica més tard el mateix Brazda, que va ser tancat a la presó de Eger. El 8 d'agost de 1942 va arribar al camp de concentració de Buchenwald. Allà va haver de posar el triangle rosa, a més de la «T» de txec (Tcheche). Primer va haver de treballar en el planter, un treball especialment dur, en el qual molts trobaven el seu muerte. Poc després li va ser assignada una tasca més lleugera a la infermeria i després en un quadrilla de construcció com ensostrador, on les condicions de treball eren considerablement més fàcils. Allà va passar a ser protegit per un kapo comunista, relació que acabaria sent amorosa i que salvaria la vida de Brazda. A la primavera de 1945 es va decidir «evacuar» el camp de concentració de Buchenwald i es va enviar als presos en llargues marxes que significarien la mort per a molts d'ells. Brazda, amb ajuda d'un kapo, va poder amagar en una cort de porcs fins que els americans van alliberar el camp l'11 d'abril de a 1945.

Després de la Guerra, Brazda es va traslladar amb un altre pres a la pàtria d'aquest últim a Alsàcia, a França. El 1950, es va ajuntar amb Eddi, 1 suabo del Bánato, que seria el seu company sentimental fins a la seva mort el 2003.

Reconeixement i homenatges[modifica]

Durant l'inauguració del Monument als homosexuals perseguits pel nazisme el 27 de maig de 2008, s'havia donat per fet que ja no quedaven supervivents del triangle rosa. Gràcies a la publicitat que va tenir l'esdeveniment, la neboda de Rudolf Brazda va entrar en contacte amb el Lesben- und Schwulenverband in Deutschland (LSVD) i els va explicar sobre el seu oncle. En conseqüència, Brazda, de 95 anys, va ser convidat pel LSVD a Berlín per, el 27 de juny de 2008, ser rebut a l'ajuntament de Berlín per l'alcalde Klaus Wowereit ia la nit participar en una discussió sobre la «Història de la persecució dels homosexuals pels nacionalsocialistes ». L'endemà, juntament amb Wowereit i el president del parlament alemany Wolfgang Thierse, va participar en la «Commemoració a les víctimes homosexuals dels nazis» del LSVD i de la fundació Denkmal für die ermordeten Juden Europas ( «Monument per als jueus assassinats d'Europa »). A la tarda va participar per primera vegada a la vida en una manifestació de l'orgull gai a la carrossa del LSVD, a Berlín.

El 2010, Rudolf i Jean Luc Schwab, el seu amic i confident, han publicat una primera biografia titulada Itinerari d'un triangle rosa. Aquesta obra és l'única que Rudolf ha autentificat i autoritzat.

El 2011 es va publicar una altra biografia titulada Das Glück kam immer zu mir. Rudolf Brazda: Das Überleben eines Homosexuellen im Dritten Reich («La sort sempre tornava a mi. Rudolf Brazda: la supervivència d'un homosexual en el Tercer Reich»). Escrita per Alexander Zinn, l'autor també té en projecte la realització d'un documental.

Reconeixements[modifica]

El 28 d'abril de 2011, als seus 97 anys, Rudolf Brazda va rebre la Legió d'Honor, la més important de les condecoracions franceses, en un col·legi de Puteaux.[2][4]

Referències[modifica]

  1. Gómez, Juan «Rudolf Brazda, el último de los 'triángulos rosa'». El País, 07-08-2011 [Consulta: 4 agost 2017].
  2. 2,0 2,1 «Rudolf Brazda». The Telegraph, 04-08-2011 [Consulta: 1r novembre 2017].
  3. «Nuestros Testigos de la Historiaː Rudolf Brazda». El “Olvidadas” de la Memoria Asociación Civil Homosexual del Deber de Memoria [Consulta: 4 agost 2017].
  4. Sulzer, Alexandre «Rudolf Brazda, l'ultime «triangle rose» chevalier de la Légion d'honneur». 20 Minutes, 28-04-2011 [Consulta: 1r novembre 2017].