Usuari:Luigi Salvatore Vadacchino/Feria del Sol (Mérida)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentLuigi Salvatore Vadacchino/Feria del Sol
El Circo Monumental de Mérida durant la preparació de l'elecció de la Reina del Sol.

La Feria del Sol, també coneguda amb el nom de Carnaval Taurino de América, és un festival cultural a vocació internacional que es desenvolupa a la ciutat de Mérida (Veneçuela).

El festival té lloc durant el mes de febrer, al mateix temps que el carnaval. El programa inclou curses de toros, exposicions culturals, comercials i d'animals, concerts, desfilades, activitats esportives i l'elecció de la reina de la fira (la Reina del Sol).

Història[modifica]

Mérida és una de les ciutats més antigues de Veneçuela. La Ciutat dels Cavallers, com també se l'anomena, no celebrava cap fira, a la diferència de les ciutats de San Cristóbal, Barquisimeto, Maracaibo o Táriba. Per aquesta raó, un grup de simpatitzants va tenir la idea de construir una arena amb la finalitat que Mérida pogués tenir el seu propi calendari taurí. La ciutat trobà així el seu lloc entre les fires més importants del país. Inicialment, era previst que les fires tinguessin lloc els primers dies de desembre, per acompanyar les celebracions del dia de la Immaculada Concepció.

Primera edició[modifica]

La primera edició havia de fer-se el dies 9 i 10 de desembre. Foren contractats els toreros espanyols César Faraco, Manuel Benítez «El Cordobés», Paquirri, Julio Aparicio, Curro Girón, Paco Camino i el rejoneador mexicà Juan Cañedo per enfrontar-se a toros de Félix Rodríguez, «Achury Viejo» i «Ambaló», tots de Colòmbia. En el moment de la primera corrida, una forta pluja batent impedí la inauguració. L'endemà es van haver de fer dues corridas, l'una al matí i l'altra a la tarda. Això era la primera vegada a Veneçuela que se celebraven dues curses en un mateix lloc i en la mateixa jornada.

Edicions posteriors[modifica]

L'any 1968, no se celebrà la fira, però una corrida es va fer el 13 d'abril de 1968, dia de Dissabte Sant. Els toros de «Dosgutiérrez» havien de ser morts per Alfredo Leal, Curro Girón i Pepe Cáceres. Llavors, per raó de les pluges, es decidí de celebrar les fires de manera que coincidíssin amb el carnaval, amb el nom de «Feria del Sol». L'any 1969, se celebrà la primera fira amb tres corridas de toros els 15, 16 i 17 de febrer. El primer cartell fou compost per toros de «Valparaíso», i pels toreros Alfredo Leal, Daniel «Matatoba» Santiago, Manuel Benítez «El Cordobés» i el veneçolà Lucio Requena. La primera orella de la feria se l'endugué Alfredo Leal. A partir d'aquesta edició, la fira esdevingué progressivament una de les més importants de Veneçuela i de tot el món taurí. La fira preexistent de la Immaculada encara es va celebrar en diverses ocasions, els anys 1990, 1991 i 1997, però amb un públic força menor.

Enllaços externs[modifica]