Usuari:Marcosgp19/Tir penal (futbol)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bonaventure Kalou de Costa de Marfil executa un tir penal enfront del portera Dragoslav Jevrić de Serbia y Montenegro durant la primera fase de la Copa Mundial de Futbol de 2006.

En futbol, tir penal, penal o penal (a Espanya), és una sanció tècnica contemplada en la 14a regla d'aquest esport. Consisteix a llançar un tir des del punt penal situat a 11 metres (o 12 iardes) de la porteria, i només amb el portera de l'equip defensor entre el tirador del penal i la porteria. El penal és sancionat per l'àrbitre central del partit, quan es produeix una infracció o falta dins de l'àrea gran.

Un tir penal és realitzat durant un joc normal. Tirs similars són realitzats en una definició per penals per generalment determinar en un empat, quin equip es classificarà a una propera ronda, o guanyarà un torneig. Aquestes definicions no són part de la regla 14 del tir penal.

Història[modifica]

Moment previ al llançament d'un tir penal. Tots els jugadors, exceptuant al guardamenta i a l'executor, han de situar-se fos de l'àrea penal.

El tir penal es va crear en 1891 per evitar les situacions en les quals els jugadors impedien un gol més que probable dels seus rivals i no rebien més sanció que una falta. En els primers temps de la seva instauració, molts porters es quedaven quiets deixant que els seus rivals marquessin fàcilment, per considerar el llançament del tir penal poc caballeroso.

La invenció del tir penal és acreditat al portera i empresari William McCrum en 1880 en Milford, Irlanda del Nord.[1] l'Irish Football Association va presentar la idea a la International Football Association Board i finalment, després de molt debat, l'organisme va aprovar la proposta el 2 de juny de 1891 per introduir-se en la temporada 1891-92.

Concessió[modifica]

Es concedeix un tir penal per qualsevol falta sancionable amb tir lliure directe que es cometi dins de l'àrea penal. Es considera el lloc de la falta, i no la de la pilota, ha de produir-se dins de l'àrea penal. L'àrbitre ha de fer sonar el seu xiulet i assenyalar al punt penal.

Procediment[modifica]

Tir penal en un partit de la Copa Confederacions 2005.

Per al llançament, ha d'identificar-se al jugador que realitzarà el tir, col·locant-se la pilota sobre el punt penal, situat a 11 metres de la línia de gol. El porter de l'equip sancionat ha de situar-se sobre la línia de meta, entre els pals i baix pals d'enfront de l'executor. Els altres jugadors han de romandre en el camp de joc darrere del punt penal (para no estar fos de joc), en l'exterior de l'àrea penal i a 10 iardes (aproximadament 9,15 metres) com a mínim d'aquest punt fins al moment del llançament (assenyalat en el semicercle de l'àrea). L'àrbitre donarà el senyal per executar el penal en complir-se la ubicació dels jugadors assenyalada.

L'executor que pot ser qualsevol jugador que està en el camp i que sigui de l'equip que no va cometre la infracció. S'ha de jugar la pilota cap a endavant amb el peu. A partir de la posada en moviment de la pilota, est estarà en joc i el partit torna a jugar-se normalment. L'executor podrà tornar-ho a tocar si la pilota pren contacte amb un altre jugador, la qual cosa implica que, davant el rebot en un pal, l'executor no podrà tocar directament la pilota, concedint-se tir lliure indirecte a l'equipo rival si això ocorre. Els altres jugadors solament podran entrar a l'àrea després que la pilota sigui pateado i es posi en moviment.

Infraccions a la regla[modifica]

Lucas Pérez, jugador de l'Esportiu de La Corunya es disposa a llançar un penal en la temporada 2015-16.

Si el tir penal no és executat correctament per cometre's almenys una infracció, l'àrbitre permetrà que es continuï la jugada i actuarà segons el resultat del tir i depenent de qui hagi comès la infracció. Si la infracció és comesa per l'equip defensor, es repeteix el tir si la pilota no va entrar en la meta. En cas que l'executor copegi més de dues vegades la pilota de manera voluntària se sancionarà tir lliure indirecte en favor de l'equip contrari, si el segon cop es dóna de manera fortuïta l'àrbitre haurà de donar-li continuïtat al joc sigui el que sigui el resultat de la jugada. Si la infracció és comesa per l'equip atacant, es repeteix el tir si la pilota va entrar en la porteria, d'una altra manera es concedeix un tir lliure indirecte a favor de l'equip defensor. Sempre es repetirà el tir si tots dos equips cometen infraccions o si la pilota toca o és tocat per un objecte estrany en ser posat en moviment. La infracció més comuna és "envair l'àrea": l'ingrés a l'àrea per part d'un jugador que no és l'executor, abans de posar-se en joc la pilota. Una altra infracció és l'acostament del arquero cap a la pilota, reduint la possibilitat d'una conversió. Si no hi ha gol, l'àrbitre ha de repetir el tir davant un "ostensible avançament" del arquero.

Equipo infractor Gol, la pilota entra en la meta La pilota NO entra en la meta
Atacant Es repeteix el tir Tir lliure indirecte
Defensor Gol Es repeteix el tir
Tots dos Es repeteix el tir Es repeteix el tir

Vegeu també[modifica]

  • Tirs des del punt penal
  • Tir lliure (futbol)

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]