Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Banc de sang

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Banc de Sang i Teixits de Barcelona

Un banc de sang és qualsevol organització dedicada a recol·lectar, emmagatzemar, processar i/o subministrar sang humana. A més, s'encarreguen d'analitzar les mostres recollides i separar la sang en els seus components.

Els donadors han de ser persones voluntàries, per motius altruistes o per ser propers a pacients.

Característiques[modifica]

Els bancs de sang treballen gràcies a la donació de sang, les mostras en la seva majoria són separades en components per després ser congelades o refrigerades. La sang total es conserva a temperatures d'entre 2 i 6º C per 28 dies. El concentrat eritrocitari o paquet globular s'emmagatzema en les mateixes condicions que la sang total, solament que per 42 dies. El concentrat plaquetari només es pot conservar 5 dies a 22º C. El plasma fresc es congela per sota de -20º C. El crioprecipitat s'obté d'una congelació ràpida i després una descongelació lenta. Existeixen a més alguns productes que provenen del plasma com l'albúmina, concentrat d'antitrombina III, factor IX, gammaglobulines i immunoglobulines.

Abans que es desenvolupés el mètode de la afèresi a la Primera Guerra Mundial, els metges havien de trobar un donant compatible per poder realitzar una transfusió sanguínia. És important esmentar que a la sang que s'aporta en els bancs de sang se li realitzen proves de selorogia comos són hepatitis B, hepatitis C, la malaltia de Chagas, sífilis i VIH, per obternir i brindar sang segura.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]