Usuari:Mcapdevila/CONNECT

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
CONNECT en un Alfa Romeo Giulietta

CONNECT és un sistema d'entreteniment, navegació i comunicacions per a vehicles desenvolupat per Magneti Marelli , empresa propietat de Fiat Group. El sistema és comercialitzat des de l'any 2000 a diferents automòbils de Fiat Group Automobiles. Ha anat evolucionant des de les primeres versions amb noves versions i tecnologies. Actualment el sistema se segueix ofrececiendo com a opció en els models més alts de gamma, però com a complement al més recent sistema Blue & Me basat en Windows Mobile que ha passat a gestionar totes les funcions relacionades amb la telefonia mòbil.

Característiques[modifica]

Ja des de les primeres versions CONNECT, tenia una potència de càlcul, equivalent a la d'un ordinador amb un processador 486 de 66 MHz, amb 32 megabytes de RAM. Així mateix, CONNECT comptava en les seves primeres versions amb telèfon mòbil GSM dual band amb comandaments vocals i, opcionalment, un sistema de navegació GPS per pictogrames o mapes. Aquests elements s'integren amb altres sistemes electrònics de l'automòbil, com l'ordinador de bord i la instal·lació d'àudio. Posteriorment es van incorporar un lector d'fitxers MP3 i un navegador WAP, així com la possibilitat d'actualitzar el sistema via programari a través d'un CD-ROM.

Principals Funcions[modifica]

En funció a la versió del CONNECT, el models de Automóviles i l'equipament, les diferents opcions que poden estar presents són:

  • Navegador.
  • Telèfon.
  • Assistència en carretera.
  • Notes de veu.
  • Comandaments al volant.
  • Reconeixement de veu.
  • Lectura de missatges.
  • Navegador Wap.
  • Reproductor de música (CD, carregador de CD, USB i targeta de memòria).
  • Altímetre.
  • Brúixola digital.
  • ECall.
  • Televisor (exclusivament en Lancia Thesis)

Versions[modifica]

  • CONNECT, que inclou: ràdio RDS amb lector de CD, ordinador de bord, telèfon GSM amb "mans lliures", mòdul GPS i botó SOS per connectar amb el Contact Centre Arese i rebre assistència i informació.
  • CONNECT Nav, que addicionalment inclou la navegació per pictogrames.
  • CONNECT Nav+, sistema que a més de les funcions anteriors, incorpora el navegador per mapes, una pantalla en color de 5 polzades de matriu activa, la funció atles, comandaments vocals per al telèfon i" voice memòria ".

Serveis[modifica]

CONNECT i altres sistemes[modifica]

El sistema CONNECT roman permanentment connectat a la pròpia xarxa de dades de l'automòbil. Així, entre altres funcions, pot per exemple mostrar la temperatura exterior, l'hora i data configurades en l'automòbil, modificar la il·luminació de la pantalla en funció a l'activació o desactivació de l'enllumenat, adaptar el volum del so a la velocitat de l'automòbil, detectar l'activació dels coixins de seguretat per fer una trucada d'SOS o, per seguretat, verificar que el codi de la centraleta electrònica de l'automòbil es correspon amb l'apte per al funcionament del CONNECT. Això li permet interactuar amb altres sistemes com poden ser els sistemes de personalització Alfa DNA i My Car, el de infoentreteniment Blue & Me o l'ordinador de viatge.

Alfa DNA[modifica]

En certs models d'automòbils Alfa Romeo dotats amb el sistema de personalització Alfa DNA, les versions més recents del sistema CONNECT pot interactuar amb aquest. Així, en activar les maneres Dynamic, Normal i All Wheather de l'Alfa DNA es mostra en pantalla un resum de la configuració de cada mode de personalització. Addicionalment en mode Dynamic es poden visualitzar gràfics específics sobre les forces G a les quals es troba sotmès l'automòbil captades pels diferents acceleròmetres, així com gràfics de potència i pressió de l'turbocompressor.

Blue & Me[modifica]

Des de 2004 amb l'aparició del sistema de infoentreteniment Blue & Me, el telèfon mòbil intern del CONNECT desapareix gradualment. Les funcions de telefonia passen a ser assumides des de llavors pel més modern sistema bluetooth del Blue & Me, així com les funcions del reconeixement per veu. A causa de les limitacions d'una connexió amb un telèfon mòbil mitjançant bluetooth enfront de l'anterior telèfon integrat, deixa de ser possible utilitzar el sistema CONNECT com navegador WAP o com a sistema de eCall. Malgrat això, amb els dos sistemes integrats es guanya la possibilitat de reproduir des del CONNECT la música allotjada al port USB del sistema Blue & Me, controlar tots els sistemes de infoentreteniment amb els comandaments del CONNECT, els del volant o per veu, i utilitzar un sol número de telèfon-el del telèfon mòbil-en lloc de dos com succeïa anteriorment.

Ordinador de viatge[modifica]

CONNECT pot mostrar a la pantalla les dades recopilades per l'ordinador de viatge en dues finestres diferenciades. A la finestra sobre informació instantània es mostra l'autonomia, consum instantani i distància per a l'arribada. A la finestra sobre informació del viatge es mostren la distància recorreguda, el temps de viatge i el consum i velocitat mitjana.

My Car[modifica]

En els automòbils dotats amb sistema de personalització My Car, certes funcions d'aquest poden ser directament manejades des del sistema CONNECT. Per això, en el propi menú de configuració del radionavegador, hi ha una pàgina específica des de la qual es poden modificar els diferents paràmetres de configuració de l'automòbil.

Automòbils[modifica]

En la següent llista es recullen els automòbils dotats amb el sistema CONNECT:

Fiat[modifica]

Fiat Stilo

Fiat Panda (2003)

Fiat Croma

Fiat Bravo (2007)

Alfa Romeo[modifica]

Alfa Romeo Mite

Alfa Romeo 147

Alfa Romeo GT

Alfa Romeo 156

Alfa Romeo 159

Alfa Romeo Brera

Alfa Romeo Spider

Alfa Romeo Giulietta

Lancia[modifica]

Lancia Ypsilon (3 portes)

Lancia Ypsilon (5 portes)

Lancia Musa

Lancia Delta (2008)

Lancia Thesis

Fiat Professional[modifica]

Fiat Doblò

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]


Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/CONNECT