Usuari:Mcapdevila/Cel·la electrolítica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cuba electrolítica, mostrant els elèctrodes i la font d'alimentació que genera el corrent elèctric.

Una cel·la electrolítica és un dispositiu utilitzat per a la descomposició mitjançant un corrent elèctric de substàncies ionitzades denominades electròlits. Els electròlits poden ser àcids, bases o sals. Al procés de dissociació o descomposició realitzat en la cel·la electrolítica se l'anomena electròlisi.

En l'electròlisi es poden distingir tres fases:

  • Ionització - És una fase prèvia abans de l'aplicació del corrent i per efectuar la substància a descompondre ha d'estar ionitzada, el que s'aconsegueix dissoldre o fonent-se.
  • Orientació - En aquesta fase, un cop aplicat el corrent els ions és es dirigeixen, segons la seva càrrega elèctrica, cap als pols (+) o (-) corresponents.
  • Descàrrega - Els ions negatius o anions cedeixen electrons a l'ànode (+) i els ions positius o cations prenen electrons del càtode (-).

Perquè els ions tinguin prou mobilitat l'electròlisi se sol dur a terme en dissolució o en sals. Excepte en casos com la síntesi directa del hipoclorit sòdic els elèctrodes estan separats per un diafragma per evitar la reacció dels productes formats.

Per a la síntesi de la sosa també s'ha emprat un càtode de mercuri. Aquest dissol el sodi metàl·lic en forma d'amalgama i és separat d'aquesta manera.