Font d'alimentació

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Figura 1: Font d'alimentació bàsica per PC, format ATX (sense coberta superior, per mostrar el seu interior i amb el ventilador a un costat)
Figura 2: Fonts d'alimentació externes
Figura 3: Sistema de control a llaç tancat

Una font d'alimentació (en anglès, Power Supply Unit (PSU)) és un dispositiu electrònic que tant transforma el voltatge (normalment el disminueix, ex: passa de 230V a 12V) com el converteix, passant el corrent altern (CA) d'entrada,[1] a un corrent continu (CC) de sortida, els quals alimenten els diferents circuits de l'aparell elèctric o electrònic al qual es connecta (ordinador, televisor, impressora, encaminador, làmpades, etc).[2][3][4]

En el cas dels ordinadors, de la font surten una sèrie de cables de diferent tipus per a connectar tots els dispositius i així proporcionar-los energia. Hi ha alguns components que no es connecten directament a la font d'alimentació, com pot ser el ventilador del dissipador del microprocessador, que es connecta a la placa base. Però tot va relacionat, ja que aquest dissipador agafarà l'energia que li subministra la placa base i aquesta agafarà l'energia de la font d'alimentació. Una font d'alimentació que sigui capaç de lliurar la potència necessària de forma estable, sense pics ni caigudes de tensió o d'intensitat, és fonamental per al funcionament del sistema en conjunt.[5]

Parts principals de la font d'alimentació[modifica]

 • Endoll: normalment dóna tensió a 230 V.
 • Interruptor General: dóna voltatge a la font i per tant al circuit.
 • Pols +vermell i –negre: Aquí connectarem els cables.
 • Potenciòmetre/Regulador: Permet regular la tensió de sortida.
 • Voltímetre: Indica el voltatge que estem regulant.
 • Pilot/LED d'encesa: Si està encès, és que hi ha voltatge a la font.

Paràmetres de la font d'alimentació[modifica]

Normalment les fonts es classifiquen per potència (watts) i diem que és una font de 400 W, 500 W, etc.

En un cas ideal en què no hi hagi potència activa, un watt equival a un voltampere (VA), però aquest cas és difícil de trobar i per saber els watts màxims que pot donar una font d'alimentació, s'ha de multiplicar el voltatge màxim que pot agafar i la intensitat màxima que hi pot circular pel factor de potència (cosinus de Phi ). Cada dispositiu consumeix una potència específica, per tant la font d'alimentació ha de tenir puro potència per alimentar tots els components de l'ordinador. La potència consumida per un dispositiu electrònic varia en funció de si està en repòs o treballa.

Referències[modifica]

 1. «What's the Difference Between Single Phase and Three Phase AC Power Supplies?». Aegis Power Systems. [Consulta: 28 desembre 2015].
 2. «Fonts d'alimentació lineals» (en català). Enric Mieza - IES Castellet - CFGM Informàtica SMX. [Consulta: 25 octubre 2015].
 3. Montaje de componentes y periféricos microinformáticos. IFCT0108. En Google libros.
 4. «Fonts d'alimentació commutades» (en català). Enric Mieza- IES Castellet - CFGM Informàtica SMX. [Consulta: 25 octubre 2015].
 5. Lady Ada. «iCharging - The mysteries of Apple device charging», 16-05-2014.

Enllaços externs[modifica]

Vegeu Font d'alimentació en el Viccionari, el diccionari lliure.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Font d'alimentació