Usuari:Mcapdevila/Complex de transferència de càrrega

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Dins l'entorn de la química, un complex de transferència de càrrega o complex acceptor-donador d'electrons és una associació química de dos o més molècules, o de diferents parts d'una molècula molt gran, en el qual l'atracció entre les molècules (o parts) es deu a una transició electrònica cap a un estat electrònic excitat, tal que una fracció de la càrrega electrostàtica és transferida entre les entitats moleculars. L'atracció electrostàtica resultant proveeix una força estabilitzadora per al complex molecular. La molècula font d'on la càrrega és transferida és denominada electró donant, i la molècula receptora és denominada electró acceptora.

La naturalesa de l'atracció és un complex de transferència de càrrega no és un enllaç químic estable, i és molt més feble que les forces covalents, per la qual cosa és millor caracteritzar-lo com una feble ressonància d'electrons. Com a resultat, l'energia d'excitació d'aquesta ressonància es dóna molt sovint en la regió visible de l'espectre electromagnètic. Això produeix els colors característics, generalment intensos, d'aquests complexos. Aquestes bandes d'absorció òptica són referides sovint com bandes de transferència de càrrega '. L'espectroscòpia òptica és una tècnica molt potent per caracteritzar bandes de transferència de càrrega.

Hi ha complexos de transferència de càrrega en molts tipus de molècules, inorgàniques així com orgàniques, i en totes les fases de la matèria: en sòlids, líquids, i fins i tot en gasos.

En química inorgànica, la majoria de complexos de transferència de càrrega involucren transferència d'electrons entre àtoms de metall i lligants. Les bandes de transferència de càrrega en els complexos de metalls de transició són de moviments d'electrons entre els orbitals moleculars (OM) que són de caràcter predominantment metàl·lic, i aquells que són predominantment de caràcter del lligand. Si l'electró es mou l'OM similar al lligant, cap a l'OM similar al metall, el complex és anomenat "complex de transferència de càrrega lligat a metall" (TCLM). Si l'electró es mou des de l'OM amb caràcter similar al metall, cap a l'OM amb caràcter similar al lligant, el complex és anomenat "complex de transferència de càrrega metall a lligand" (TCML). En conseqüència, un TCML resulta en l'oxidació del centre metàl·lic, mentre que un TCLM resulta en la reducció del centre metàl·lic. L'espectroscòpia de ressonància Raman[1] també és una poderosa tècnica per assignar i caracteritzar bandes de transferència de càrrega en aquests complexos.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Inorganic chemistry. 3rd ed.. New York: W.H. Freeman and CO, 1999. ISBN 0-7167-3624-1.