Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Criador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióMcapdevila/Criador

Un criador és una persona que té per professió la cria d'animals.

Els criadors es dediquen a procurar les atencions necessàries perquè creixin de manera saludable gossos, gats, cavalls, conills i altres animals domèstics o dels que es pugui obtenir un rendiment econòmic. La cria d'animals es realitza en general per tal de posar en venda els individus quan han arribat a una determinada edat i obtenir a canvi un benefici econòmic. En altres ocasions, la cria té per objecte explotar econòmicament als animals per mitjà de l'aprofitament d'alguna de les seves matèries com poden ser la pell en el cas de les ovelles, la llet en el cas de les vaques o cabres, etc.

El criador s'ocupa d'alimentar convenientment i procurar beguda als animals de forma diària. Realitza tasques de neteja dels seus gàbia sobre habitacles on es recullen els animals. Examina la seva salut de forma periòdica i proporciona cures i medicaments o, en casos de malaltia greu, avisa el veterinari. Registra periòdicament les principals mesures físiques de l'animal com pes, estatura, longitud, etc. vigilant d'aquesta manera la seva evolució. Fabrica o repara les reixes o gàbies que protegeixen les peces i regula la temperatura i la ventilació de l'edifici en què estan recollides.

En casos específics, el criador exerceix funcions d'ensinistrament dels animals com gossos o cavalls per ensenyar comportaments específics.

Enllaços externs[modifica]