Usuari:Mcapdevila/Desenvolupament rural

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'expressió desenvolupament rural fa referència a accions i iniciatives portades a terme per millorar la qualitat de vida de les comunitats no urbanes.

Aquestes comunitats humanes que abasten gairebé la meitat de la població mundial té en comú una densitat demogràfica baixa. Les activitats econòmiques més generalitzades són les agrícoles i ramaderes tradicionalment encara avui es poden trobar altres molt diferents al sector primari.

El desenvolupament rural té en compte la cultura tradicional local, ja que el medi rural és indissociable de la seva cultura pròpia.

El Desenvolupament Rural en el Tercer Món[modifica]

Les Teories del Desenvolupament s'han vist emmarcades en l'àmbit econòmic de les ciències socials i el seu principal objectiu és el proposar Teories per a la projecció a futur d'una societat.

Paradigmes del Desenvolupament[modifica]

Aquest paradigma sorgeix en la dècada dels 50 en el període de Post Guerra, període durant es va forjar la Teoria de la Modernització la qual comença amb la divisió del món en països desenvolupats i subdesenvolupats. El desenvolupament es veu definit per la idea de progrés de les societats i per tant cada societat es regeix per diferents processos per assolir l'ideal de progrés propi.

Teoria de la Modernització[modifica]

Aquest enfocament jeu sota la premissa "El Tercer Món ha d'arribar al Primer Món". Proposa una estructura en la qual desarrolllo és sinònim de desenvolupament econòmic estructura que contrau que els països han de passar de societats rurals a societats industrials de grans dimensions, procés de caràcter lineal i universal aplicable a tota societat basat en els avenços tecnològics aconseguits pels països del anomenat Primer Món.

Aquesta teoria es va veure impulsada per la posició guanyada pels Estats Units en la dècada dels 50 'com a potència mundial en haver quedat les potències europees devastades per la Segona Guerra Mundial i la consegüent conformació dels blocs Comunista i Capitalista. El debilitament de les potències europees va donar lloc a un nou ordre en el Tercer Món donant lloc a nous estats independents amb una incipient necessitat d'estratègies de desenvolupament econòmic sumant a això l'èxit de la planificació econòmica de la dècada dels 40 'per part dels països del Primer Món. Organismes econòmics internacionals creats Acords de Bretton Woods al costat de la creació de l'Organització per l'Agricultura i l'Alimentació, FAO, en els anys 1944 al 1946, al costat de la posterior creació el 1948 de les cinc comissions econòmiques regionals amb l'objectiu d'ajudar i col·laborar amb els governs de la zona en la investigació i anàlisi dels temes econòmics regionals i nacionals per part del Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides, ECOSOC.

Basa la seva concepte en ciutats industraliazadas sostingudes per una societat de consum seguint el concepte dels països anomenats desenvolupats els quals han patit un trencament històric produït per la Revolució Industrial, passa a conseqüència un creixement exponencial de les capitals i principals ciutats per una migració camp ciutat de gran magnitud. Es crea per tant una bretxa entre la tradició i la modernitat que ha de ser resolta mitjançant la transferència tecnològica com el principal motor de canvi unit a la difusió del capital als països del Tercer Món.

En aquest context Walter Whitman Rostow exposa en la seva obra "Les etapes del creixement econòmic" el model de creixement econòmic de 5 etapes necessari per arribar a ser una societat industrial de consum, model extrapolable a tota societat i que descriu el procés de desenvolupament de manera lineal.

La societat rural per tant era vista com un element en brut, matèria primera que havia de ser modernitzada cap a una societat de consum. A causa de l'alta migració camp ciutat passa una manca de mà d'obra en la societat rural unit a una alta demanda d'aliments de baix preu per part de la creixent societat urbana la qual cosa obliga a augmentar la producció de les zones agrícoles fent necessària la modernització del sector agicola procés que s'entén com Desenvolupament Rural . El model modernitzador del sector agrari per la seva banda marc l'inici de la indústria agrícola creant una diversificació de la producció i posant com a estratègia modernitzadora l'anomenada Revolució Verda per part dels agent internacionals revolució que va començar a Mèxic, aquesta consistia en la implatació d'un paquet tecnològic compost per llavors seleccionades genèticament de certs cereals com l'arròs i el blat principalment per donar un cultiu amb característiques establertes per facilitar la collita mecanitzada i amb una alta productivitat, que requerien alts nivells d'aigua i un programa de cultiu d'alta necessitat de agroquímics, herbicides, fertilitzants i pesticides. Aquest procés va contraure ràpidament detractors a causa del execsivo cost de les llavors i el paquet tecnològic, la dependència tecnològica, l'eradicació de la variabilitat genètica i alta susceptibilitat a plagues i malalties. No obstant això en els seus principis es va veure amb un alt suport com una promesa pel que fa a l'eradicació de la fam ia causa dels alts nivells aconseguits arribant a quadruplicar la producció per hectàrea. El rol de l'Estat havia d'estar enfocat a trencar el cercle viciós de la migració camp ciutat mitjançant la captació de l'estalvi extern, per així poder augmentar la inversió del productor augmentant en conseqüència la renda obtinguda, aturant la migració i evitar per tant que disminueixi la demanda de béns i serveis amb la conseqüent baixa de l'activitat agrícola donant peu al cercle viciós.

Teoria de la Dependència[modifica]

Les teories estructuralistes sorgeixen com una resposta al procés modernitzador per part de la CEPAL en el treball d'economistes dirigits per Paul Prebisch. Treball desenvolupat amb una perspectiva històrica, origen i dinàmica de l'economia de Llatinoamèrica, i holística, desenvolupament i subdesenvolupament com un únic procés, trencant el caràcter ahistòric de les teories de la modernització incloent aspectes socials i institucionals.

Aquest concepte marc la dècada dels 60 'amb una clara inconformitat davant la teoria de la modernització i il·lustrant que la industrialització es basa en la teoria dels avantatges comparatius referint-se a que cada regió ha de produir els productes per als quals té gran quantitat de recursos disponibles són els països de la perifèria generadors de matèries primeres i al centre conformat pels països del Primer Món la producció de béns manufacturats, la qual apunta a un dèficit per exportació de matèries primeres cap als països desenvolupats i la importació dels productes manufacturats a partir de la matèries primeres exportades raó per la qual s'han de manufacturar les matèries primeres en el mercat intern per resoldre aquesta constant perduda pels baixos preus amb baix marge de les matèries primeres exportades enfront dels productes manufacturats importats amb una alta guany per als seus productors creant d'aquesta manera un mecanisme d'acumulació. Aquesta Autarquia econòmica era necessària en la mesura que els països del Tercer Món eren aquells que es trobaven a la perifèria del Primer Món marcant una divisió del treball asimètrica amb un clar avantatge per part dels països tecnificats causa de la seva control del capital i de la tecnologia productiva sent aquesta relació asimètrica la causa del subdesenvolupament.

La CEPAL va proposar llavors l'anomenada estratègia ISI , industrialització via Substitució d'Importacions, basada en dos pilars d'una banda una activa acció de l'estat sobre l'economia i un sistema de mercat protegit de l'exterior. La protecció s'aconseguia augmentant els aranzels i el rol de l'Estat es va veure desenvolupat mitjançant la creació d'institucions com CORFO a Xile, major infraestructura portuària i de camins, i d'empreses estatals. En els seus primers anys es va aconseguir un considerable augment del PIB, però no es va aconseguir l'exportació de béns manufacturats pel fet que el mercat intern era limitat i amb baix poder adquisitiu marcant Brasil la diferència a causa de l'alt mercat objectiu intern. En incrementar el deute extern de l'Estat a causa de la creixent inversió feta i sumat a un sector industrial altament debilitat a causa de la incapacitat tecnològica, la manca de mà d'obra capacitada i la insostenible en el mercat intern. En el sector agricla es va marcar l'explosió de la Reforma Agrària com un desenvolupament de subsidis i un increment de la productivitat.

Teoria neoliberal[modifica]

Sorgeix com un aprofundiment de la teoria de la modernització, de caràcter liberal, al voltant de la dècada dels 70 'proposada per la Societat Mont Peregrine de Suïssa conformada per al voltant de 40 intel·lectuals, però no és una teoria en si mateixa si és un paradigma del desenvolupament. La teoria monetarista de la dècada dels 70 'marcada per Milton Friedman i l'Escola de Chicago marc una sortida del deute extern creada durant la dècada dels 60' a través del préstec, però això es va veure condicionat amb una liberalització dels mercats basada en la implantació de les polítiques neoliberals. S'obren els mercats mitjançant la disminució dels aranzels i es comencen a realitzar Tractats de Lliure Comerç, TLC, es privatitzen les empreses públiques. A partir dels 70 'comença el model piscisilvoagropecuario exportador basat en l'eficiència dels mercats i la necessitat d'un mercat obert i global el qual es veu regulat pels naixents tractats bilaterals, en aquest punt neix NAFTA la unió del Canadà, Estats Units d'Amèrica i Mèxic, la Unió Europea. Instal·lant com a principals compradors Xina, el Japó i els Estats Units. Aquest model beneficia els grans productors agrícoles més deixa de banda sinó destrueix als petits i mitjans productors el quals no tenen els avantatges comparatives davant la competència a nivell internacional.

Teoria neoestructural[modifica]

A la dècada dels 90 'sorgeix l'aprofundiment de la teoria de l'estructuralisme basada en una creixent necessitat de regular el mercat per fomentar el desenvolupament dels petits i mitjans productors. En aquesta teoria l'Estat ha de vetllar per l'equitat dels béns públics i de suplir les necessitats bàsiques de les quals el mercat que és de caràcter imperfecte no s'encarrega, i l'estat també regular al mercat i en cas de crisi actuar l'Estat com a actor de resolució, és a dir complir un paper d'intervenció selectiva. Sent l'eix de l'estratègia de desenvolupament la transformació i la innovació tecnològica productiva, marcant la diferència davant la teoria estrcuturalsita en què no proposa un mercat autàrquic ni tancat sinó en canvi un mercat obert. Les polítiques de l'estat han d'estar enfocades a no només l'àmbit econòmic sinó també a l'equitat ia les polítiques socials. Una proposta d'un regionalisme obert el qual desenvolupi el mercat intern i extern unint al sector privat amb el sector públic. En l'agricultura es va marcar una inversió en la part industrial més cap enfocament específic, en canvi l'estat ha de complir el rol de preparació a aquestes societats rurals que s'han mantingut aïllades del desenvolupament i unir-les a la globalització.

Crítica del Post Desenvolupament[modifica]

A partir de la dècada dels 70 queda oberta la crítica al denominat procés de desenvolupament proposat per la Teories del Desenvolupament. Neix sota la premissa "Què és el Tercer Món", aquest concepte neix en una conferència el 1952 sobre la guerra freda fent referència als països no alineats sent el Primer Món el bloc blau i el Segon Món el bloc vermell. Davant d'aquest concepte es proposa el 1991 la tercera via mitjançant el Post Desenvolupament encunyat per Arturo Escobar, James Ferguson, Edward Said basat en les idees post-estructuralistes de Michael Foucalt. Aquest és una anàlisi del discurs occidental que és origen d'un poderosos mecanisme de per a la producció cultural, social i econòmica del Tercer Món. D'aquí neix l'anomenat desenvolupament alternatiu a partir de l'informe fet el 1975 per la Dag Hammarskjold Foudantion Què fer? Un altre desenvolupament el qual proposa el progrés com la satisfacció de les quatre necessitats bàsiques, les necessitats mínimes de consum familiar; accés als serveis essencials; disponibilitat d'un lloc de treball; qualitat de vida. Aquest nou enfocament va ser compartit pel Banc Mundial en constatar que l'augment de la pobresa es concentrava en les zones rurals sorgint a la dècada dels 70 el desenvolupament rural com un canvi planificat en una estratègia integral, i per tant en la pràctica de caràcter paternalista. El desenvolupament amb equitat s'enfoca a la realitat que la inversió en els petits i mitjans productors és necessària a causa de l'alta generació d'ocupació que suposa en comparació a les grans explotacions, buscant no la industrialització de les societats rurals sinó dotar-les de dinamisme i productivitat posant en marxa programes de Desenvolupament Rural Integrat, DRI, que busquen crear oportunitats d'ocupació d'obtenció d'ingressos, la debilitat d'aquest enfocament rau en la creixent necessitat de mà d'obra deixant de banda la innovació tecnològica, els elevats costos dels programes i l'oposició dels terratinents i de sectors polítics. El desenvolupament endogen o local busca prendre els elements propis d'un lloc i utilitzar-los de manera productiva, aquesta teoria sorgeix de l'esgotament de les teories del desenvolupament i l'augment de la incertidubre internacional.Busca una alta participació poblacional en el procés i de manera d'utilitzar les potencialitats de manera que es millori la qualitat de vida de la població. Dins d'aquesta crítica sorgeix també el desenvolupament sostenible o ecodesenvolupament el qual marca el seu inici amb l'informe Founex de la Conferència d'Estocolm el qual fa notar el fet que en els països subdesenvolupats el dany ambiental no ha arribat a l'extrem que ha arribat en els països desenvolupats, el seu principal èxit va ser el conciliar els conceptes de desenvolupament i medi ambient.

Accions de desenvolupament[modifica]

Les accions de desenvolupament rural es mouen entre el desenvolupament social i l'econòmic. Aquests programes solen realitzar-se per part de comunitats autogestionades, autoritats locals o regionals, grups de desenvolupament rural, programes a escala continental (Programa de desenvolupament rural de la Unió Europea), ONG, organitzacions internacionals, etc segons l'àmbit rural que es tingui en compte.

El Desenvolupament Rural a la Unió Europea[modifica]

El segon pilar de la Política Agrícola Comuna de la Unió Europea, el desenvolupament rural, impulsa des de l'any 2000 múltiples accions per millorar les condicions de vida de la població rural, la diversificació econòmica, la sostenibilitat mediambiental i la millora de la competitivitat de les explotacions agràries en el medi rural.

En la programació 2007-2013 el desenvolupament rural està regulat pel Reglament (CE) 1698/2005 del Consell de 20 de setembre, relatiu a l'ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). El finançament total aportada per la Comissió Europea per al període és de 90.826 milions d'euros. FEADER va ser creat el 2005 i unifica el finançament per al desenvolupament rural a partir de 2007.

La Comissió Europea va definir l'inici del període de programació unes Directrius de desenvolupament rural, perquè cada país elegís aquelles línies d'actuació que millor s'adaptaran a les seves necessitats. En el cas d'Espanya, d'acord amb el Reglament (CE) 1698/2005,, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en col·laboració amb el Ministeri de Medi Ambient i consultades les comunitats autònomes i els agents econòmics i socials, va elaborar l'àmbit nacional, que ha estat aprovat per Decisió comunitària.[1]

El Marc Nacional té com a finalitat definir les mesures horitzontals i els elements comuns per a tots els programes regionals, garantint així la coherència de l'estratègia espanyola de desenvolupament rural a tot el territori. Tots els Programes de Desenvolupament Rural de les comunitats autònomes inclouran les mesures horitzontals, podent afegir a aquestes condicions suplementàries en el seu àmbit d'actuació, i també mesures específiques que responguin a les diferents situacions regionals.

Al seu torn, les comunitats autònomes han de triar les mesures dins del Marc Nacional que més s'adapten als seus respectius territoris per definir les seves "Programes de Desenvolupament Rural" autonòmics. El Marc Nacional contempla algunes accions horitzontals aplicables a totes les Comunitats Autònomes ia més preveu la creació de la Xarxa Rural Nacional, que és un Programa de Desenvolupament Rural d'àmbit nacional orientat a coordinar els altres 17 PPDDRR.

La programació de les accions s'estructura en 3 eixos, que són: 1. Augment de la competitivitat d'agricultura i silvicultura, 2. Millora del medi ambient i de l'entorn rural, 3. Qualitat de vida i diversificació en les zones rurals. Cada un d'aquests eixos té una sèrie de mesures que són les actuacions concretes de desenvolupament rural. A més hi ha un quart eix metodològic, l'eix LEADER, que articula les mesures dels eixos anteriors basant-se en un enfocament participatiu.

Motors del desenvolupament rural[modifica]

Dins de l'ampli espectre del desenvolupament rural destaquen tant accions puntuals com organismes que impulsin el coneixement i la valorització del medi rural:

Vegeu també[modifica]

Portal

Portal: Rural

Enllaços externs[modifica]