Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Fontana delle Tartarughe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Mcapdevila/Fontana delle Tartarughe

La Font de les Tortugues (en italià Fontana delle Tartarughe) és una font de Roma situada a la petita piazza Mattei, al Rione de Sant'Angelo. La plaça era al centre dels palaus pertanyents a la poderosa família dels Mattei.

Alimentada per l'aqüeducte Vergine, la font estava prevista per a la propera plaça Giudea, seu del mercat, però les pressions de Muzio Mattei van fer que la font es construís a la plaça que es trobava davant se seu palau, a canvi la família es va comprometre a pavimentar la plaça i mantenir neta la font.

Va ser construïda, sobre projecte de Giacomo della Porta, el 1581 i els treballs van ser dirigits per l'arquitecte Taddeo Landini, que hauria hagut fer quatre efebs i vuit dofins, previstos primer en marbre i després en bronze. Els treballs es van concloure el 1588 i quatre dels dofins previstos no van ser col locats perquè la pressió de l'aigua no consentia l'elevació prevista. Aquests dofins van ser després utilitzats després per a les Fontana della Terrina, llavors situada a la plaça del Camp de 'Fiori i avui exposada davant de la Chiesa Nuova.

La font està constituïda per una banyera cudrada amb arestes arrodonides, que alberga en el seu centre un basament amb quatre petxines en marbre portasanta, que al seu torn sosté un bol rodó en marbre africà, amb uns caps de querubins de les quals brolla l'aigua que cau a la banyera.

A l'estructura arquitectònica s'afegeixen les escultures: quatre efebs en bronze disposats amb postures iguals i simètriques, recolzant un peu sobre els dofins i sostenint amb la mà les cues dels mateixos i de Cuta boca raja l'aigua que es recull en les petxines, mentre que amb l'altre braç els efebs es recolzen a la vora del bol superior.

Les tortugues que ho efebs semblen empènyer a recolzar-se en el bol superior i que donen nom a la font van ser afegides després de la restauració de 1658 per voluntat del papa Alexandre VII i són atribuïdes a Gian Lorenzo Bernini o Andrea Sacchi. La restauación està recordada per una inscripció sobre quatre cartells en marbre.

La font va ser dotada d'un implant de depuració d'aigua per evitar els dipòsits calcaris que es formaven sobre les estàtues i que han requerit freqüents neteges. el 1979 va ser robada una de les tortugues: les visibles actualment són totes còpies, que han substituït també a les tres supervivents. L'implant de depuració ha estat substituït el 2003 i el 2005-2006 es va dur a terme una restauració conservatiu del marbre i el bronze.

Enllaços externs[modifica]