Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Guiana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Nom oficial
Nom complet
Durada?

Informació
CapitalNo especificada
Política
Forma de governNo especificat

Guiana (oc) Guyana

1453 - 1790

Escut d'armes de Guiana

Els límits de Guiana el 1789 dins de les actuals fronteres .

Informació general
Estat Antiga província de França
Capital Bordeus
Idioma Francès , occità , Saintongeais
Religió Catolicisme
Història i esdeveniments
1453 Batalla de Castillon i captura de Bordeus
1472 Integració a la Corona de França

Entitats anteriors:

 • Ducat de Guiana

Entitats següents:

 • Departament de l' Aveyron
 • Dordogne
 • Gironde
 • Lot
Mapa de Guiana i Gascogne


Guiana ( / g ɥ i . J ɛ n / ), en occità : Guyana / g i ˈ j a . n ɔ / ) és una antiga província situada al sud-oest de França. Els seus límits han fluctuat al llarg de la història en una part dels territoris de les regions franceses de Nouvelle-Aquitània i Occitània .

Portant el títol de ducat, la capital de Guiana era Bordeus . El seu nom va aparèixer al segle XIII per substituir el terme "Aquitània". Sota l' Antic Règim , Guiana era una de les províncies més grans de França i incloïa diversos països i províncies més petites com Périgord , Agenais , Quercy i Rouergue . El terme "guiana net" corresponia a la regió de Bordeus, un país gascó també anomenat regió de Bordeus .

Guiana es va associar amb Gascongne , la capital de la qual era Auch, que incloïa Armagnac , Bigorre , Labourd , Soule i Comminges . Guiana i Gascogne compartien així el mateix govern militar general.

Etimologia[modifica]

El seu nom prové de l’evolució romànica de l’ Aquitània llatina , terme sens dubte indígena (pre-llatí aquitàni) d’etimologia desconeguda.

L’evolució fonètica s’expressa amb les formes següents: Aquitània * * Aguidaina (forma no atestada; lenicions de [k] i [t] intervocàlica> [g] / [d])> Aguiaina (forma atestada de l’antic gascó als segles XII i XIII després de l' amuïssement de [d]), per tant, al mitjà francès l'Aguienne la Guienne (L'inicial [a] va patir un fenomen de deglució que es tradueix en la creació de l'article definitiu la nova paraula Guienne ). La forma francesa Guyenne va aparèixer per primera vegada el 1259.[1]. [2].


Guiana ( Guaiana ) sent la forma popular de la paraula Aquitània , fou de molt la més utilitzada pels nadius del segle XIII al XVIII . Aquitània va aparèixer llavors com a terme més arcaic i après, mentre que Guiana era el nom comú de la província en francès. Aquesta antiga província del sud-oest de França tenia Bordeus com a capital i es fusiona amb Aquitània com a regió al nord-est de Gasconia . El terme designava totes les possessions franceses del rei d' Anglaterra , després del tractat de París ( 1259 ).

Idioma[modifica]

El vernacular de Guiana és occità en tres formes dialectals: gascó ( Bordelais , Bazadais i part occidental d’ Agenais ), Llenguadoc (part oriental d’ Agenais , Bergeracois , Sarladais , Quercy i Rouergue ) i Llemusí (major part de Périgord ). D'altra banda, els blayais i els enclavaments de Verdon i Monségur són de llengua i cultura Saintongeaise ( langue d'oïl ).

La girondina de Guiana (o Petite Guiana ) correspon a la regió de Bordeus i l' Entre-deux-Mers , lingüísticament gascó . És a aquesta Gironde Guiana que es refereixen els noms Sauveterre-de-Guiana , Miramont-de-Guiana i Lévignac-de-Guiana .

El sud-oest de Cantal fins a Bertrande (Val de la Cère ) i el cantó sud-est de Corrèze s'estenen Guiana, dins dels seus límits del segle XVIII.

Guiana es refereix avui al ducat hereditari de la corona d'Anglaterra resultat del tractat de Brétigny (1360).

Heràldica[modifica]

Els braços de l' antiga província de Guiana s'embrancallen de la manera següent: gules (fons vermell) fins a un lleopard (un lleó amb el cap orientat cap endavant) d'or (groc), armat (amb les urpes) i llançat (i el llengua) blau (blau).

Guiana a la història[modifica]

La història antiga de Guiana es fusiona amb la història d’Aquitània . Durant la unió anglo-gascona, els límits del ducat de Guiana van variar segons els tractats de pau aprovats entre els reis d’Anglaterra i els reis de França, aleshores les vicissituds de la Guerra dels Cent Anys . Posteriorment, la província o govern de Guiana va ser la més gran de les províncies del regne de França ja que va incloure als segles XVI i XVII Bordelais , Bazadais , Limousin , Périgord , Quercy , Rouergue , l. ' Agenais , Saintonge , Angoumois i Gascogne , deixant de banda Béarn i Basse-Navarra .

Havíem d’esperar fins a mitjan segle XVII per veure distingir Gascogne de la Guiana, mentre que anteriorment Gascogne encara era considerada una part de Guiana. A partir de llavors, es considerava que Guiana es componia de Bordeus , Périgord , Saintonge , Limousin , Quercy i Rouergue , mentre que la resta del govern es considerava Gascogne . Posteriorment, Saintonge i Limousin van ser separats d'aquest govern per fer-los separar els governs donant-li al govern de Guiana i Gascogne la fesomia que tenia el 1789.

El Ducat de Guiana al mapa d’Europa del segle XIII .

Ducat de Guiana[modifica]

El nom de Ducat de Guiana es va donar al Ducat d'Aquitània quan va ser disminuït per les conquestes dels sobirans francesos. Aquest nom apareix per primera vegada al tractat de París , conclòs el 12 d'abril de 1229 entre Sant Lluís i Raymond VII, comte de Tolosa , que va cedir la major part de Llenguadoc a França i va acabar amb el conflicte albigès .

Possessió de Plantagenêt del 1188 al 1453 , Guiana és el teatre de la Guerra de Guiana (1294-1297), després de la Guerra dels Cent Anys . Finalment es reuneix al domini del rei de França després de la batalla de Castillon , que la va posar fi. Dotat en prerrogativa al seu germà Charles de Valois per Lluís XI el 1469 , el ducat va tornar definitivament a la corona francesa a la mort d’aquest el 1472 .

Província de Guiana[modifica]


La província de Guiana dins dels seus límits del segle XVIII i els actuals municipis i departaments. Els diferents països que el formen estan puntejats


El 1561 , la província es va erigir al govern de Guiana amb Bordeus com a seu. Va ser llavors el govern militar més gran de França (6.744.500 hectàrees - Béarn i el País Basc no inclosos - o aproximadament 1/8 de tot el país): es va estendre cap al sud fins a Espanya ; els seus límits al nord i a l'est estan formats per Saintonge , Angoumois , Limousin , Quercy i Rouergue . La província de Guiana va reunir els Bordelais o "Petite Guiana", la part nord de Bazadais , Périgord , Saintonge , Angoumois , Limousin , Agenais , Condomois , Quercy i Rouergue .

Quan es van crear les generalitats, es va crear la primera generalitat de Bordeus el 1523 . Va perdre els països i les eleccions successivament amb la creació de la generalitat de Montauban (Quercy i Rouergue o Haute-Guiana ) el 1655 i de la generalitat d’Auch el 1716 ( Gasconia , que comprenia gairebé tot el territori entre la Garona i el seu estuari i la línia cresta dels Pirineus , especialment Armagnac , Landes de Gascogne i Marsan ).

El 1790 , la província de Guiana es va dividir en sis departaments gairebé complets: Gironde (a l'est del Garona), Dordogne , Lot-et-Garona , Lot , Landes i Aveyron . A aquests s’hi afegirà el Tarn-i-Garona , creat el 1808 , i per al qual Guiana contribuirà durant tres quartes parts. Aquesta fragmentació completarà la destrucció dels darrers enllaços que van unir Basse-Guiana , Haute-Guiana i Gascogne .

Guiana contemporania[modifica]

Avui, el terme de Guiana ja no té cap realitat administrativa ni política. Només el Haut-Agenais , a la recerca d'una identitat, va intentar explotar la capital històrica "Guiana" promovent el "Pays de Guiana" a la part de Lot-et-Garona de la vall de Dropt . Tanmateix, aquest significat és avui destronat per “Pays du Dropt”, un terme més orientat al turisme.

El terme Guiana també perviu: per raons socials: Guiana et Gascogne (distribució massiva - soci de Carrefour ), Nouvelle Guiana (xarxa de ciutats de Guiana) o en nom d'associacions, clubs, etc.  : Lliga de Guiana ( tennis ), comitè de Guiana ( pont ), trofeu Guiana (motocròs).

Referències[modifica]

 1. Xavier Beltour, L'histoire oubliée de l'Aquitaine, éd. Princi Negre 1995, p. 74 : « Optant pour la paix, Henri [III d'Angleterre] signe avec le roi de France, Louis IX le traité de Paris (1259) selon lequel il devient vassal des Français pour l'Aquitaine, appelée simultanément depuis ce traité la Guyenne (altération du nom). »
 2. Xavier Beltour, L'histoire oubliée de l'Aquitaine, éd. Princi Negre 1995, p. 74 : « Optant pour la paix, Henri [III d'Angleterre] signe avec le roi de France, Louis IX le traité de Paris (1259) selon lequel il devient vassal des Français pour l'Aquitaine, appelée simultanément depuis ce traité la Guyenne (altération du nom). »

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Articles relacionats[modifica]

 • Història d’Aquitània
 • Biscaia
 • S'adapta
 • Girondina de Guiana
 • Haute-Guiana
 • Regiment de Guiana
 • Etienne Henri d'Escayrac Lauture

Enllaços externs[modifica]