Usuari:Mcapdevila/MIM-104 Patriot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'armaMIM-104 Patriot
Sistema Patriot de la Luftwaffe alemanya.
Sistema Patriot de la Luftwaffe alemanya.
País d'origenUSA
Història de producció
Dissenyada1969
DissenyadorRaytheon, Hughes i RCA
FabricantRaytheon
Cost per unitatsobre 170 milions de $ [1]
VariantsPatriot, Patriot PAC-1, Patriot PAC-2, Patriot PAC-3
Especificacions
Precisió10-33 %, segons blanc i condicions externes.
Infotaula d'armaMíssil Patriot
Llançament d'un míssil Patriot.
Llançament d'un míssil Patriot.
País d'origenUSA
Història de producció
DissenyadorRaytheon
Cost per unitatD'1 a 6 milions de US $ [2]
VariantsStandard, ASOJ/SOJC, PAC-2, PAC-2 GEM, GEM/C, GEM/T (or GEM+) and PAC-3
Especificacions
Pes700 kg
Longitud5,8 m
Diàmetre410 mm
ExplosiuM248 i Octol d'alt explosiu
Detonacióactivació per proximitat
Envergadura920 mm
Propulsorcoet de combustible sòlid
Altitud24.240 m
Plataforma de llançamentsemi-remolc amb quatre-llançadors

El MIM-104 Patriot és un sistema de míssils terra-aire de llarg abast fabricat per la companyia nord-americana Raytheon. Creats per reemplaçar als Nike-Hercules com míssils d'altitud mitja-alta, els Patriot es van fer populars després de la Guerra del Golf, on es van usar massivament.

Introducció[modifica]

El sistema Patriot va ser concebut en els anys 60, fabricat a partir de 1976 per a usos antiaeris i distribuït el 1984. El 1988 va ser adaptat per a servir també com a sistema d'intercepció de míssils balístics, denominat PAC ( Patriot Advanced Capability ). El sistema es compon d'un vehicle-llançador capaç de transportar 32 míssils (80 en el cas dels PAC-3). Els míssils van organitzats en grups de quatre en un contenidor M-901, el vehicle que els transporta és un semitrailer M-860. Al costat d'aquest vehicle ha d'anar un altre tràiler que porti l'estació de control MSQ-104.

El sistema utilitza el sistema de guia Track-via-Missile i un terminal de radar. Cada míssil mesura 5,31 m de llarg, pesa uns 900 kg i és propulsado mitjançant un motor de combustible sòlid a una velocitat màxima de Mach 5. Porta una cap de fragmentació de 91 kg. L'abast efectiu és d'uns 70 km. Els sistemes Patriot s'han venut a alguns països com Israel, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica i Espanya.

Ús durant la Guerra del Golf de 1991[modifica]

Prova de foc[modifica]

Abans de la Guerra del Golf, els sistemes de defensa antimíssils eren un concepte de guerra sense provar. L'objectiu dels Patriot era abatre els míssils Scud o Al Hussein llançats per Iraq en Israel i Aràbia Saudita. La primera vegada que es van usar els Patriot va ser el 18 de gener de 1991, aconseguint interceptar i destruir un míssil Scud iraquià llançat sobre Aràbia Saudita. Va ser la primera vegada en la història que un sistema antiaeri destruïa un míssil balístic enemic.

L'error de Dharan[modifica]

El 25 de febrer de 1991, un Scud iraquià va aconseguir una caserna nord-americà a Dharan, Aràbia Saudita, matant a 28 soldats.

Una investigació del Govern dels Estats Units va dictaminar que l'error d'intercepció en Dharan es va deure a un error de programari en el rellotge del sistema. La bateria Patriot de Dharan havia estat activada durant 100 hores, després de les quals el rellotge s'havia retardat un terç de segon, equivalent a un error de posició de 600 metres. El sistema de radar va detectar el Scud i va buscar el lloc on estaria instants després per poder interceptar. Però a causa del error del rellotge, el radar va buscar en un lloc que no era i no va trobar míssil algun. D'aquesta manera el sistema va assumir que es tractava d'una falsa alarma i va deixar de rastrejar al Scud. Els israelians havien identificat el problema i havien informat a l'exèrcit nord-americà i al Projecte Patriot (programador del programari) l'11 de febrer de 1991. Els experts israelians havien recomanat reiniciar el sistema informàtic com a solució temporal, però, els oficials nord-americans no van entendre amb quina freqüència havien de dur a terme aquesta operació. El fabricant dels Patriot va enviar el programari actualitzat a l'exèrcit el 26 de febrer, però va arribar al lloc d'operacions massa tard: just el dia després de l'atac.

Percentatge d'encerts i precisió[modifica]

L'exèrcit dels Estats Units va anunciar que els Patriot van arribar a tenir un percentatge d'encerts del 80% a l'Aràbia Saudita i un 50% a Israel. Poc després, aquestes xifres van disminuir al 70 i 40 per cent, respectivament.

El 7 d'abril de 1992, dos experts del MIT i de la Universitat de Tel Aviv van testificar davant un comitè d'investigació del Congrés. D'acord amb les seves anàlisis, el sistema Patriot tenia un percentatge d'encerts per sota del 10%, arribant fins i tot al zero per cent.

Aquest mateix dia, dos experts de la Universitat Harvard i del Centre d'Estudis Estratègics i Internacionals van parlar dels seus estudis sobre el percentatge d'encerts i la precisió dels Patriot a Israel i Aràbia Saudita. Van rebutjar moltes de les afirmacions i mètodes que havien usat els dos experts que van elaborar l'informe previ. La seva anàlisi consistia en quantificar:

  • Taxa d'encerts - percentatge de Scuds destruïts o desviats a àrees despoblades.
  • Exactitud - percentatge de Patriots disparats que van arribar al seu objectiu.

És important apreciar la diferència quan s'analitza el sistema de forma teòrica i quan es fa de forma realística, en el camp de combat.

D'acord amb l'últim informe, si es llançaven com mitjana quatre Patriots per interceptar cada Scud (tres en el cas de l'Aràbia Saudita) i tots els Scud anessin destruïts o desviats, el percentatge d'encerts seria del 100%, però l'exactitud només de un 25% o 33% respectivament.

Efectes psicològics[modifica]

Saddam Hussein havia ordenat el llançament de míssils sobre Israel amb l'esperança que els israelians responguessin, de manera que altres Estats àrabs entressin en la guerra en defensa de l'Iraq. Els israelians eren conscients que els Scuds podien anar equipats amb caps químiques o biològiques. La possessió dels Patriot va donar un respir al govern d'Israel, ja que van poder tranquil·litzar la població israeliana durant els primers dies de la guerra.

Els bombardejos iraquians sobre Israel es van saldar amb dos morts i diversos centenars de ferits. No obstant això, set israelians van morir asfixiats per portar màscares antigàs per la por al fet que els Scuds portessin caps químiques.

Millores al sistema[modifica]

Des de 2002 Israel usa els Patriot com part del seu doble sistema de defensa contra míssils balístics. Per interceptar objectius a grans altituds utilitza els míssils Arrow, mentre que per a altres tipus d'objectius usa els Patriot. Israel fabrica els Patriot prop del reactor nuclear de Dimona, on també desenvolupa les seves armes nuclears.

El PAC-2 o Patriot Advance Capability 2 va ser millorat a partir del PAC original o PAC-1 i millora la capacitat d'explosió prop de l'objectiu.

El GEM és un afegit al PAC-2 que permet al míssil corregir el seu rumb en vol; en els primers Patriot totes les correccions s'enviaven al míssil des del centre del control terrestre.

El PAC-3 és una altra millora sobre el PAC-2, més petit i efectiu. No conté explosius, sinó que usa la seva pròpia energia cinètica per fer detonar el cap del míssil interceptat. Causa de la seva menor grandària, un camió-llançador pot portar 16 míssils del tipus PAC-3 (quatre recipients de quatre míssils cadascun), millorant la capacitat dels tràilers de PAC-1 o PAC-2, que només podien portar quatre míssils . Els PAC-3 no només són més precisos, sinó que es pot llançar un nombre major de míssils contra un objectiu determinat per millorar les probabilitats d'interceptar.

Pròximament, una variant del PAC-3 incorporarà nous i millorats motors que permetran un augment de l'abast dels coets fins a un màxim de 300 km.

No obstant això, el que més s'ha millorat dels Patriots és el seu programari. Raytheon ha creat un programari que permet als PAC-1 interceptar fins i tot atacs múltiples. Aquesta caracterísica s'ha desenvolupat principalment per contrarestar les capacitats ofensives de Corea del Nord, que ha construït dispositius capaços de llançar diversos coets de forma simultània. A més, això permet a Raytheon ia la indústria armamentística vendre a Corea del Sud l'estoc de PAC-1 que els va sobrar de les dues guerres de l'Iraq.

Ús durant la Guerra de l'Iraq[modifica]

Durant la invasió de l'Iraq el 2003, les bateries de míssils Patriot van aconseguir interceptar diversos míssils iraquians, però es van equivocar en identificar i enderrocar un avió de combat Tornado GR4 com si fos un míssil iraquià, morint els dos membres de la tripulació. Immediatament després de l'incident, es va dir que la causa havia estat un error per part de la tripulació del RAF. No obstant això, un periodista nord-americà que formava part de la unitat operativa de la bateria de míssils va afirmar que "els Patriot van confondre un avió amic amb un míssil balístic enemic".

En aquesta guerra es van llançar els primers míssils PAC-3 en combat, amb bastant èxit. Els Patriot van aconseguir interceptar alguns míssils que no eren Scud s, llançats en Kuwait i Aràbia Saudita. Aquests míssils volaven a una altitud de 50km (inferior a la dels Scud, que poden arribar fins a la estratosfera) de manera que es disposava de molt menys temps per identificar-los i destruir-los. No obstant això, encara que no tots els míssils iraquians poguessin ser interceptats, els danys que van causar van ser mínims.

Operadors[modifica]

Bateria Patriot de la Luftwaffe.
Aràbia Saudita
Alemanya
Corea del Sud
Egipte
MIM-104 Patriot del Exèrcit de Terra d'Espanya.
Espanya
Exèrcit de Terra d'Espanya. 1 bateria, 64 míssils. L'adquisició del sistema de míssils antiaeris Patriot per part de l'Exèrcit de Terra espanyol va respondre a un dels compromisos militars adquirits per Espanya en la Cimera de l'OTAN el 2002 . La bateria de míssils antiaeris amb capacitat anti-míssil MIM-104 Patriot va ser comprada a finals de 2004 al Govern d'Alemanya per 54,2 milions d'euro si va arribar a Espanya el maig de 2005. [3] La bateria adquirida compta amb un radar AN/MPQ53, capaç de detectar l'arribada d'una aeronau enemiga o un míssil contra territori espanyol a 150 quilòmetres de distància. Una vegada que el radar dóna l'alerta, podran entrar en acció els míssils PAC-2 Plus que poden interceptar el míssil a 80 km de distància ia una altura superior als 20.000 m. La bateria està assignada al Regiment d'Artilleria número 74, amb instal·lacions a les províncies de Sevilla i Cadis, protegint la zona del Estret de Gibraltar. [4]
USA
Grècia
Israel
Japó
Kuwait
Països Baixos
Polònia

Procedència del nom[modifica]

Segons el Exèrcit dels EUA, PATRIOT és un acrònim de "Phased Array Tracking Intercept of Target". No obstant això, moltes fonts afirmen que PATRIOT en realitat no és un acrònim (Patriot significa "Patriota"). Per això se sol usar la paraula en minúscules, sense donar el significat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/MIM-104 Patriot