Usuari:Mcapdevila/Mesclador de targeta de so

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El mesclador és una part de la targeta de so que s'encarrega de barrejar els sons que arriben a la targeta procedents de diferents fonts, o que són generats per aquesta.

La forma de barrejar els sons es pot controlar mitjançant programes, que poden ser de la mateixa targeta de so o del sistema operatiu. En els sistemes operatius de Microsoft Windows hi ha un programa anomenat control de volum o control de gravació (segons la manera en què estigui) que realitza aquesta funció.

A cada manera hi ha un conjunt de controls que permeten controlar el volum i balanç esquerra-dreta (per als sons estèreo) de cada font de so. També poden haver-hi altres controls que controlen el flux de so procedent d'altres dispositius (com targetes sintonitzadores de TV, etc)

Esquema de la barreja del so[modifica]

En el següent gràfic es mostren els principals controls que intervenen en la barreja del so per obtenir el so que surt pels altaveus i el que es grava (amb la gravadora de sons, per exemple).

Esquema de la mescla de so

Llista de mescladors[modifica]

Sortida de volum[modifica]

Control Canals So controlat
Onda estèreo Controla el so generat per l'ordinador al reproduir WAV, MP3, Ogg Vorbis etc.


També el so generat en reproduir CD-Àudio amb alguns programes (com Windows Media Player o Media Player Classic) o al reproduir fitxers MIDI amb altres programes (com JetAudio)

Sintetitzador SW estèreo So produït en reproduir fitxers MIDI amb la major part dels programes
Reproductor de CD estèreo So produït al reproduir CD-Àudio amb la major part dels programes
Micròfon mico So que entra des del micròfon (extern o intern)
Línia d'entrada estèreo També controla el so que procedeix del micròfon
Aux estèreo Controla el so des d'una presa d'entrada externa (o auxiliar) al PC
SPDIF mico Interfície digital per algunes unitats. Poc habitual
Altaveu del PC mico So procedent del altaveu PC. Aquest so és el que se sent en els programes de MS-DOS (normalment xiulets)
Control de volum estèreo So barrejat amb destinació als altaveus

Entrada de volum (gravació)[modifica]

Control Canals So controlat
Stereo mix stereo So procedent de la barreja
Mono mix mico Com l'anterior, però el so es grava com mico
Micròfon mico So que passa directament del micròfon a gravar (sense passar pel mesclador ni sortir pels altaveus)

Alguns usos[modifica]

  • Convertir un MIDI a WAV: Cal reproduir l'fitxer MIDI amb Sintetitzador SW o Onda activats (depèn del programa que fem servir per reproduir el MIDI. Veure amunt). Al control de gravació cal seleccionar mico mix o stereo mix (depenent del tipus de sortida que vulguem). El so es grava llavors usant qualsevol programa que gravi el so, com la gravadora de sons de Windows .
    Per evitar sorolls extres haurien desactivar tots els altres controls del control de volum , excepte el control control de volum si és que vol sentir (en aquest cas desactivar el micròfon) per evitar feedback.
  • Gravar so 'streaming ' (com el d'una ràdio per internet): Com que aquest so es controla mitjançant el control ona , cal activar-lo. El el control de gravació seleccionar stereo mix o mico mix .
    D'aquesta manera pot gravar qualsevol altre so intern de l'ordinador (com veus de motors TTS, sons interns del sistema operatiu, etc)
  • Es pot produir so acoblat posant amb volum alt els controls micròfon i control de volum (tots dos del mateix control de volum, sobretot si s'ha activat mic boost (al botó “Avançat” del control de micròfon ).