Usuari:Mcapdevila/PABX

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un PBX o PABX (sigles en anglès de P rivate B ranch E x ​​ change i P rivate A utomatic B ranch E x ​​ change per PABX ) la traducció al català seria Ramal privat de commutació automàtica , o més aviat Central Secundària Privada Automàtica, és en realitat qualsevol central telefònica connectada directament a la xarxa pública de telefonia mitjançant de línies troncals per gestionar més de les trucades internes, les entrants i sortints amb autonomia sobre qualsevol altra central telefònica. Aquest dispositiu generalment pertany a l'empresa que el té instal·lat i no a la companyia telefònica, d'aquí l'adjectiu Privat a la seva denominació.

PABX.

Un PBX es refereix al dispositiu que actua com una ramificació de la xarxa primària pública de telèfons, de manera que els usuaris no es comuniquen directament a l'exterior mitjançant línies telefòniques convencionals, sinó que en estar el PBX directament connectat a la XTC (xarxa telefònica pública), serà aquesta mateixa la que enruti la trucada a la vostra destinació final mitjançant enllaços unificats de transport de veu anomenats línies troncals. En altres paraules, els usuaris d'una PBX no tenen relació amb la central de telèfons pública, ja que és la mateixa PBX la qual actua com a tal, anàleg a una central pública que dóna cobertura a tot un sector mentre que un PBX l'ofereix generalment a les instal·lacions d'una companyia.

Erròniament s'anomena PBX a qualsevol central telefònica encara que no gestioni les trucades externes, havent-n'hi prou amb que commuti línies exteriors pertanyents a una altra central, que sí que estaria connectada a la XTC. Aquestes serien centrals híbrides: Aquestes gestionen trucades i enllacen línies internes-o extensions-però al moment de comunicar-se a una destinació exterior, tan sols interconnectaria el terminal amb una línia convencional de la companyia de telèfon, mentre que un PBX s'encarregaria de processar directament el nombre marcat cap al processador central de la ciutat.

PBX i PABX[modifica]

Del terme PBX es deriva PABX , que no és més que un PBX automàtic.

En els orígens de la telefonia era necessari connectar manualment cables per establir la comunicació. Aquest sistema era conegut com a PMBX (PBX Manual) que després va ser reemplaçat per un dispositiu electromecànic automàtic i posteriorment amb l'avanç de l'electrònica de microprocessadors, per sistemes digitals de commutació que se li va cridar PABX que va desplaçar al PMBX fins a fer gairebé inexistent. A partir d'aquest moment PABX i PBX es van convertir en sinònims.

Els PBX (manuals) eren antigues centrals telefòniques instal·lades dins de l'establiment comercial que la posseïa. Requerien d'un operador telefònic, o simplement operador , perquè realitzés les funcions de commutat de trucades. A partir d'ara, quan esmentem a un PBX, es donarà per fet que és automàtic. No li denominarem PABX a causa de la major popularitat del primer.

Les PBX han passat per una transformació ràpida a través dels anys, aquestes PBX van ser de analògiques, a semi-digitals i després a totalment digitals, ara s'estan utilitzant també les trucades PBX IP, una PBX IP maneja els senyals de veu sota el protocol d'Internet, aportant beneficis per a la integració de telefonia informàtica (CTI). Un PBX IP pot existir com a maquinari físic, o pot dur a terme les seves funcions de forma virtual, realitzar les activitats d'enrutament de trucades de la PBX tradicional o PBX híbrid com un programari. Aquesta versió virtual també es conocele com "SOFT PBX".

En molts països de Amèrica Llatina les companyies denominen com PBX o Centrex al servei d'associar diverses línies de telèfon sota un mateix nombre. Centrex no és més que el servei simulat d'una PBX per part de la companyia de telèfon. Això genera confusió perquè són fins i tot les mateixes companyies telefòniques els qui ofereixen el servei baix tals denominacions. El terme correcte a aquest servei és "número telefònic únic" o similars. [1]

Funcionament[modifica]

Els PBX de gran escala, instal·lats en grans oficines funcionen com a dispositius físics que administren el tràfic de trucades, fins i tot comptabilitza les trucades per a ús financer i de facturació. (Informació utilitzada per la companyia de telèfon, qui programarà la central a més per fer-la compatible i reconegui altres centrals del seu entorn de xarxes telefòniques primàries). Avui dia una PBX no és més que un ordinador especialitzada, sent l'usuari qui podrà configurar els paràmetres de les trucades entrants i sortints. Generalment l'usuari connecta el PBX per un únic enllaç digital, com E1 o T1, utilitzant tan sols 2 parells de cables en lloc de 2n fils per a les n línies externes contractades. Generalment aquests enllaços tenen capacitat de portar fins a 30 línies sense arribar a comprimir la informació de la veu prou com per degradar-la més 2 línies més que ocupen per a l'enviament i recepció d'informació.

Les companyies locals generalment imposen alts costos al servei d'enllaç E1 o T1 i en alguns casos, a part de cobrar altes tarifes fixes mensuals, factura cada minut entrant o sortint, a més requereix contractes especials amb l'operadora telefònica. No obstant això en països més desenvolupats, no existeixen càrrecs per mantenir un enllaç E1 o T1, i per contra, s'està migrant a aquests enllaços en PBX que posseeixen infraestructura per a tal en comptes d'usar línies convencionals per desocupar cables en les escomeses intraurbanes i descongestionar ports en la central pública, ja que el PBX es torna en si "la seva pròpia central".

El mètode de connexió per a petites i mitjanes empreses no deixa de ser per línies comunes de la companyia telefònica, utilitzant totes les línies vulgui tenir l'usuari, i aquestes al seu torn connectades a la central telefònica, que tot i que podria tractar d'un PBX , no estaria funcionant com a tal, i només com una central privada híbrida. Això és perquè el trànsit de la trucada entrant o l'inici de la trucada sortint s'origina a la central pública de l'empresa de telefonia, probablement igual que altres abonats de la zona, mentre que si treballés com PBX, el tràfic de trucades culminaria o s'iniciaria en la mateixa centraleta. Hi ha casos en què s'usa un enllaç digital amb capacitat de diverses trucades simultànies amb la xarxa exterior ia part un parell de línies convencionals amb finalitats ja sigui de, o d'estratègies de logística per dirigir trucades per altres línies d'altres operadors que ofereixen tarifes més convenients per a cert tipus de trucades. (Internacionals, telèfons mòbils, etc.) Exemple: Una empresa gran amb molts abonats té: Un enllaç E1 amb l'empresa estatal o privada de telèfons amb capacitat de 30 línies d'entrada i 30 de sortida utilitzant un PBX amb autonomia sobre la xarxa troncal; 6 línies connectades a la xarxa de telefonia mòbil ja sigui per bases (terminals fixos que simulen una línia convencional) o amb dispositius especialitzats que enllacen a la centraleta amb la xarxa GSM amb una targeta SIM amb la finalitat d'aprofitar tarifes preferents trucant de "mòbil a mòbil"; 2 línies per a trucades internacionals connectades com a línies convencionals ofertes per una altra empresa amb millors tarifes.

Les noves tecnologies de telefonia IP (VoIP) permeten la commutació de veu via Internet o xarxes informàtiques privades, sent aquest de vegades el sistema de connexió del PBX amb la Xarxa de Telefonia Local Pública (RTC).

Les extensions solen ser línies senzilles connectades a telèfons simples, amb característiques similars a una línia de la RTC quant a tensió i senyals elèctrics, pel que són perfectament compatibles. Altres telèfons poden ser exclusivament per ser usats amb la marca del PBX, sent compatibles només amb aquests. Aquests últims tenen funcions especials addicionals com un display i es poden monitoritzar totes les línies o extensions mitjançant LEDs de control, fins i tot es pot programar el PBX completament des de certs models. Aquests telèfons requereixen generalment 4 fils en les seves connexions mentre que les extensions senzilles requereixen només 2.

Es pot fins i tot connectar una extensió d'un PBX a un port línia externa d'una altra PBX, per exemple, el d'una oficina veïna per aconseguir comunicació interna gratuïta. Però el més convenient és usar interfícies ISDN per interconnectar més d'un PBX, podent compartir trucades internes i fins línies troncals, fent com si es tractés d'una sola central, creant una mini-xarxa telefònica. Els bancs i agències amb sucursals dispersades en diversos quilòmetres comparteixen aquestes característiques i la veu viatja via xarxa local en paquets de dades.

Existeixen diversos estàndards d'interfícies amb la RTC, amb altres PBX o amb altres telèfons interns menys comuns.

Trucades entrants[modifica]

Es tendeix avui dia a deixar configurat l'accés de trucades entrants a PBX per 2 mètodes principalment:

Accés per número únic[modifica]

En PBX de mitjana escala, l'usuari contracta n quantitat de línies connectades en els ports d'entrada del PBX. Generalment, a aquesta n quantitat de línies se'ls associa un únic número per tal d'evitar tenir n números diferents. Per exemple, que una companyia tingui com a número únic el 555000. En cridar des de l'exterior a aquest número, podrà contestar un enregistrament de benvinguda indicant que marqui el número d'extensió, o d'altra banda contestar directament una operadora (normalment la recepcionista) qui transferirà la trucada a l'extensió corresponent després de la petició de qui truca.

Accés directe a extensions[modifica]

Es pot contractar amb la companyia telefònica una sèrie telefònica , de manera que cada extensió tingui manera de rebre trucades mitjançant un nombre directe, i no necessàriament passar pel nombre commutador o la recepcionista. Per exemple, en una companyia tots els nombres poden començar amb 555xxxx i els quatre últims dígits completats amb x representarien l'extensió marcada. Si es desitja marcar l'extensió 1234, 01:00 marcaria des de fora 5551234. Tanmateix, els usuaris amb aquesta modalitat sempre tenen com a nombre principal el de l'operadora, llavors l'altra forma de cridar podria ser marcar 5550000 i en contestar la locució de benvinguda, marcar a continuació 1234 o marcant directament 5551234.

Trucades sortints[modifica]

En general es marca un codi d'accés que és 9 amb l'estàndard del continent americà, i 0 a Europa. Marcar aquest codi obrirà i commutarà una línia externa lliure en ordre aleatori (excepte restriccions predefinides) amb l'usuari des de qualsevol extensió. Un cop marcat, s'escoltarà un altre to de marcat (no necessàriament) que correspon a la línia externa (o troncal). En els PBX amb enllaç digital no es "obre" cap línia, el PBX simula un altre to (de vegades diferent del primer per diferenciar-los) per a posteriorment enviar la sol·licitud al processador central de trucades de la RTC una vegada acabat de marcar tots els dígits del nombre a marcar.

Des d'alguns telèfons interns, es pot configurar l'opció de "línia directa", que tan sols en obrir l'extensió commutarà o donarà to d'alguna línia externa, simulant aquesta extensió no estar connectada a la centraleta, doncs no hi hauria com marcar una extensió interna .

Des certs telèfons, a part de la possibilitat de marcar un codi d'accés, es pot pressionar una tecla gairebé sempre amb un LED indicador, que serveix per obrir una línia específica, de manera que no es marca 9 o 0.

Alguns PBX més moderns, com els que treballen amb VoIP, no requereixen d'un codi d'accés per fer una trucada externa perquè reconeixen automàticament quan l'usuari marca pocs dígits per fer una trucada interna, i si són més d'aquests s'entendrà automàticament que el nombre sortirà de la centraleta per una línia externa.

Trucades internes[modifica]

Són trucades gratuïtes, ja que és la pròpia companyia la propietària dels dispositius. L'usuari marca directament l'extensió desitjada sense passar aquesta per cap línia externa.

En cas de cadenes d'oficines nacionals i internacionals, es podria optar a anteposar el codi de la sucursal abans de l'extensió de la mateixa empresa, ja que poden haver les mateixes extensions en sucursals diferents, o l'usar extensions diferents requeriria diversos dígits d'extensions .

Ús domèstic[modifica]

Les PABX (Central telefònica) d'ús domèstic van estar dedicades a cases i apartaments en barris acomodats de ciutats al voltant de tot el món, però ara és més que una comoditat ja que els usuaris tenen moltes facilitats, entre elles:

  • Cada telèfon té el seu propi número d'extensió o annex per intercomunicar entre si.
  • Es defineix selectivament extensions que timbressin amb trucades entrants des de l'exterior.
  • Transferir trucades cap a altres extensions.
  • Comunicació privada.
  • Compatibilitat amb porter elèctric.
  • Exclusió de trucades a certs nombres o el temps d'aquestes.
  • Connexió de 2 o més línies a la central i cadascuna d'elles accessible des de qualsevol telèfon.

En aquests casos, la centraleta és rarament instal·lada com PABX, i tan sol com una central híbrida que utilitza línies convencionals.

Actualitat[modifica]

Actualment s'està desenvolupant en el món del programari lliure, programes que realitzen les funcions d'una central PBX sota Windows i Linux, tal és el cas del programa Asterisk o FreeSwitch o Elastix (com a alternativa a una comunitat en espanyol). Amb aquests sistemes és possible integrar aquesta i més funcions en un sol computador que brinda comunicació telefònica, Internet, fax, etc.

Asterisk o FreeSwitch podran substituir completament a una PBX, ja que aquests programes realitzen totes les seves funcions i més, sense costos de llicència associats. Però han de bregar amb la seguretat ia més amb la qualitat de l'àudio que encara no iguala del telefònic.

Tant com el fax, o el mòdem, o grups de telèfons de pics, o altres dispositius de comunicació poden ser connectats a un PBX. Generalment aquests dispositius es relacionen com a extensions.

Una PBX IP o Central telefònica IP és un equip telefònic dissenyat per oferir serveis de comunicació de veu/vídeo a través de les xarxes de dades. Utilitzen la xarxa IP, encara que aquesta no va ser dissenyada per a aquest ús, moltes companyies estan acoblant sistemes d'IP cada vegada més fiables. Les corporacions internacionals han estat molt receptives a aquesta tecnologia ja que no es troben limitades ni en nombre, ni en ubicació d'usuaris donant-los una llibertat important d'expansió a nivell mundial. La bona notícia és que totes les funcions extra que poden donar-li les IP PBX, poden tenir-les amb les PBX tradicionals, amb només connectar mòduls on s'incorpora la tecnologia IP, tot a preus molt raonables. El consumidor ja es va acostumar a la fiabilitat ia la fàcil configuració de les PBX tradicionals, cosa que ha de continuar amb aquesta nova tecnologia. Cada vegada més, les PBX deixen de ser un equip limitat a les grans empreses, ara les veiem en mitjanes i petites empreses ia més en moltes llars, on s'ha convertit en un element indispensable de la vida quotidiana.

PBX virtuals[modifica]

Les companyies de telèfon poden oferir mitjançant de les seves línies telefòniques el servei simulat de PBX. Útil per empreses temporals o que es traslladen constantment.

La companyia telefònica que ofereix el servei configura (mitjançant programari) la central telefònica pública de la zona de manera que les línies que arribin a l'adreça que contracta el servei aparentin funcionar com un PBX amb gairebé totes les mateixes característiques. Cal indicar que cada extensió és un parell (de cables) per separat entre la direcció on està instal·lat el servei i la central regional de la companyia telefònica, no arribant a ser del tot eficient si la central està molt lluny o si són moltes extensions, per exemple, més de deu.

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

  1. Pacifictel, companyia equatoriana oferint erròniament el servei de nombre únic sota nom de Centrex o PBX en la seva llista de serveis.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/PABX