Usuari:Mcapdevila/Publicació nàutica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En el vocabulari de la navegació es diu genèricament publicacions nàutiques a totes aquelles que un vaixell ha de portar per ser, ja sigui indispensables, o significativament útils per a la seguretat de la navegació [1]

Usualment del concepte esmentat s'ometen les Cartes nàutiques. En les al·lusions al material d'aquest tipus se sol fer referència a les Cartes i Publicacions nàutiques , esmentant separadament.

Encara que el terme és d'antiga data, l'Organització Marítima Internacional (OMI) l'ha definit en el SOLAS (Cap. V, 2 -2 - "Definicions"):

« carta nàutica o publicació nàutica és un mapa o llibre amb fins específics, o una base de dades especialment recopilada de la qual s'obté aquest mapa o llibre, publicat oficialment per un Govern o sota la seva autoritat, un Servei Hidrogràfic autoritzat o qualsevol altra institució estatal pertinent, i que està dissenyat per satisfer els requeriments de la navegació marítima. »

Aquesta noció és molt àrida i reglamentarista. Es pot llavors, en principi, diferenciar clarament les publicacions nàutiques de les cartes nàutiques.

« [...] les cartes contenen només la informació que, sent indispensable per a la seguretat de la navegació, pot ser consultada immediatament. Tota informació addicional no ha de figurar a la carta i s'ha de registrar en altres documents que han d'estudiar en el temps lliure o durant les hores de tranquil·litat en el pont. La carta ha de ser tan clara i llegible com sigui possible. El nombre de publicacions nàutiques sol ser considerable. " »
W. Langeraar, Surveying and charting of the siguis 1984, [2]

encara que aquest concepte és encertat, hauríem d'incloure les publicacions la consulta és necessària en un moment precís, com les Taules de navegació, les de Càlcul astronòmic i les taules de marea.

L'espai que ocupen les publicacions nàutiques a la cambra de derrota d'un vaixell actualment és de vegades considerable.

Història[modifica]

Un viatge naturalment té lloc al llarg d'una línia contínua, des del punt de partida fins a la meta eventual. Aquestes descripcions poden titular-se "geografia lineal". Aquesta és a més la forma en què la gent percep el seu entorn i s'orienta respecte de llocs allunyats. És així mateix la forma usual de compartir amb els altres aquest tipus d'experiències, ja sigui oralment o per escrit. El gènere rellevant de l'antiguitat és el periple.

La derrota de la navegació costanera era l'eix de totes les informacions addicionals. La descripció d'itineraris en forma oral o pictòrica i després escrita va ser usada abans que les cartes de navegació i els mapes de rutes. Des d'aquest eix no només es realitzaven les descripcions referents a la derrota, la costa i els seus accidents i els punts de referència, sinó observacions sobre els ports, el seu abric i modalitat de càrrega, les seves reglamentacions, els factors meteorològics predominants, les marees, etc . [3] El primer tipus de publicació nàutica, derivada de l'estil periple va ser el "rumb". Tota aquesta informació (i un gran corpus d'acord amb la complexitat actual de l'activitat marítima) es troba actualment distribuïda en nombroses "publicacions nàutiques".

Tipus de publicacions[modifica]

El SOLAS, en la seva definició diu: per satisfer els requeriments de la navegació marítima . Això és perquè les regles de IMO no s'estenen a les aigües jurisdiccionals i interiors. Però els vaixells que realitzen un trànsit habitual solen proveir de publicacions locals. D'altra banda els diversos països exigeixen als vaixells de la seva bandera posseir certes publicacions, algunes en general i altres vinculades a la seva derrota habitual. Així, el SOLAS fa una menció imprecisa de les publicacions que ha de portar un vaixell [4] [5] [6]

Això es deu a diversos motius:

  1. Tot marí sap que per una travessia determinada li són indispensables certes publicacions. (Això s'exceptua en general en el cas del practicatge)
  2. Hi ha moltes "publicacions nàutiques" que no es limiten al concepte de la navegació pròpiament dita, però estan estretament vinculades a la seguretat de la mateixa.
  3. Hi ha un gran nombre de vaixells especialitzats en cert tipus d'operacions o trànsit. D'acord amb això cal que disposin algunes publicacions particulars.

Per això, les publicacions nàutiques podrien tipificar-així:

  • Descriptives :
Rumb s.
Llista de fars i senyals.
Avisos als navegants.
Catàlegs de cartes.
Taula de corrents.
Cartes d'corrents de marea.
radioajudes a la navegació.
Planificació de rutes interoceàniques. [7]
Llista de ports del món. [8]
  • De càlcul
Almanac nàutic.
Taules per a càlcul astronòmic.
Taules de Navegació.
Taules de marees.
  • Reglamentacions internacionals
Reglament Internacional per Prevenir Abordatges (RIPA) (RIPA).
SOLAS.
MARPOL.
STCW (Conveni Internacional sobre Normes de Formació, Titulació i Guàrdia).
IAMSAR (Manual Internacional dels Serveis Aeronàutics i Marítims d Cerca i Salvament).
IGS-ISM (Codi Internacional de Gestió de la Seguretat).
IMDG (Codi Marítim Internacional de Mercaderies Perilloses).
Diverses publicacions de l'OMI]
  • Reglamentacions nacionals
RIPA per aigües interiors.
Regulacions de VTS.
Esquemes de separació de trànsit.
Title 46 Code of Federal Regulations (Shipping).
  • Instruccions d'operació i manteniment dels equips d'ajuda a la navegació existents a bord.
  • Manuals i obres vinculades als procediments i tècniques de la navegació i operació dels vaixells .
Hi ha nombrosíssimes obres d'aquest tipus, algunes d'elles clàssiques. Moltes estan editades per llibreries especialitzades; [9] [10] altres pels propis Serveis de Hidrografia dels diversos països. Per exemple el American Practical Navigator i l Radar Navigation and Maneuvering Board Instruccions .
  • Manuals i compilacions de regles exigides per la companyia . [11]

Publicacions digitals[modifica]

La majoria dels vaixells segueixen satisfent el requisit d'haver de portar cartes i publicacions, mitjançant l'ús de productes de paper. No obstant això, les esmenes a les regulacions del SOLAS que van entrar en vigor el juliol de 2002, permeten que aquests requisits puguin ser complerts únicament per mitjans electrònics sempre que s'inclogui un suport adequat.

Al Regne Unit [12] [13] i als Estats Units s'ha suspès la impressió en paper de nombroses publicacions nàutiques passant-se a la producció exclusivament digital. Pel que fa a les cartes, cal diferenciar les cartes " ràster " [14] de les " vectorials ". [15]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. SEGURETAT DE LA NAVEGACIÓ : El concepte no inclou només la seguretat del propi vaixell. Suposa el de les vides humanes com així també els béns que s'arrisquen en el viatge, és a dir, principalment: el vaixell , la càrrega i el noli . Però la noció abasta així mateix, com s'esmenta en tot text o legislació de dret marítim: els altres vaixells i les obres d'art . La denominació de "obres d'art" en el vocabulari nàutic, suposa totes aquelles construccions o artefactes fets per l'home, que es poden veure amenaçats per un vaixell en navegació (molls, boies i balises, habitatges, etc.). Fonamentalment, dins del criteri, entra el de la protecció del medi ambient que en les últimes dècades ha tingut preeminència a causa de esdeveniments (col·lisions, varada, naufragis) que van produir veritables desastres ecològics
  2. W. Langeraar, Surveying and charting of the seas , ISBN 978-0444422781, Elsevier Science Ltd, (1 Jan 1984), P. 563
  3. Yuval Shah, Josephus Geographicus: the classical context of geography in Josephus, 2007, Purdue University, ISBN 978-3161482564, pàg. 39-48
  4. OMI SOLAS V/19 2.1 Tots els vaixells independentment de la seva mida han de portar: 2.1.4 cartes i publicacions nàutiques per planificar i presentar visualment la derrota del vaixell per al viatge previst, i traçar la derrota i verificar la situació durant el viatge.
  5. OMI SOLAS V/27 Les cartes i publicacions nàutiques, com rumb s, llibres de fars, avisos als navegants, taules de marees i altres publicacions nàutiques necessàries per a la travessia prevista, han de ser les adequades i estar actualitzades.
  6. OMI SOLAS V/34 Abans d'iniciar navegació, el capità s'ha d'assegurar que la travessia que s'intenta ha estat planejada usant les cartes i les publicacions nàutiques apropiades per l'àrea considerada, tenint en compte les directrius i recomanacions desenvolupades per l'Organització.
  7. Admiralty Ocean Passages for the World
  8. Lloyds List Ports of the World
  9. Brown, Són & Ferguson 's, Ltd
  10. .com/index.cfm Reed s Nautical Almanac
  11. OMI SOLAS I/1.2 Companyia significa l'amo del vaixell o qualsevol altra organització o individu tal com l'armador o el charteador sense dotació que ha assumit la responsabilitat per l'operació del vaixell per part de l'amo i que prenent aquesta responsabilitat ha acordat tenir al seu càrrec tots els deures i responsabilitats imposades pel Codi Internacional de Gestió de la Seguretat .
  12. Admiralty Digital Charts
  13. .uk/ProductsandServices/DigitalPublications/Pages/Home.aspx Admiralty Digital Publications
  14. Navigational Charts: NOAA RNCs
  15. Electronic Navigational Charts: NOAA ENCs ®

Enllaços externs[modifica]