Usuari:Mcapdevila/QWERTZ

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
QWERTZ usat a Alemanya i Àustria.
QWERTZ usat a Suïssa.
QWERTZ usat a Sèrbia, Croàcia, Montenegro, Eslovènia i Bòsnia i Hercegovina.
QWERTZ usat a Hongria.
Teclat QWERTZ.

El teclat QWERTZ o teclat QWERTZU és una distribució de teclat que s'usa principalment en regions germanoparlants. El nom prové de les sis primeres tecles de la fila superior del teclat.

Es diferencia de QWERTY en l'intercanvi de les tecles Z i Y, pel fet que la Z és molt més comuna que la I en l'alemany ja que T i Z solen aparèixer una després l'altra en el idioma alemany. Part del teclat ha estat adaptat per incloure les vocals amb dièresi locals, com ä, ö i ü. Inclou també el símbol del Euro () en la posició recomanada per la Comunitat Europea. Alguns símbols especials ocupen també un lloc diferent.

Models basats en QWERTZ s'utilitzen a Suïssa, i la majoria de països de Europa Oriental i Europa Central que utilitzen el alfabet llatí, amb l'excepció d'Estònia i Lituània.

Un teclat QWERTZ és anomenat informalment kezboard (canviant la I del keyboard anglès per la Z), ja que és el resultat d'escriure keyboard per una persona acostumada a QWERTZ/QWERTY si li canvien la distribució del teclat.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/QWERTZ