Usuari:Mcapdevila/Reflector

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Reflector (retro)».
Principi d'un reflector parabòlic.

Un reflector és una superfície que reflecteix la llum o qualsevol altre tipus de ona.

En molts casos, com el de les antenes parabòliques o alguns miralls concentradors de llum, les superfícies reflectores tenen la forma d'una paràbola, o més precisament d'un paraboloide de revolució, i per això compleixen amb el seu principal propietat: que tots els feixos que xoquen en elles es reflecteixen en un punt en comú, anomenat focus.

Reflector fotogràfic[modifica]

Com que la llum té un rol tan important en les preses, els reflectors són un dels principals aliats de tot fotògraf i molt especialment a l'hora de fer sessions d'estudi, una fotografia diguem més professional.

Els efectes són molt buscats, ja que bàsicament augmenten el contrast en les àrees il·luminades i alhora disminueixen les ombres molestes. La llum que rebota en un reflector pot utilitzar-se com llum de farciment fàcilment (la llei inversa del quadrat, i per tant la distància és determinant, tant com la seva grandària). El maneig és senzill, cal tenir només en compte que la llum que rebota en un reflector torna en el mateix angle en el qual aquesta incideix sobre ell. EJ: si la llum incideix a 45º, és reflectida a 45º.

El seu ús, en múltiples ocasions, evita la utilització del flaix, podent així aconseguir preses amb una il·luminació molt menys forçada. Els reflectors estan fets amb materials especialment eficaços, perquè a l'hora de refractar la llum, sigui l'efecte buscat. Les unitats de flash sense reflectors, pràcticament no són adequades per a la fotografia professional d'estudi, perquè en trobar en superfícies reduïdes, aquestes acomiaden una llum molt dura que pot ocasionar problemes de transició entre clars i foscos. La seva utilització és totalment vàlida en exteriors sense necessitat de focus i flaixos, prevalent la llum natural.

La rectificació de la font de llum es realitza mitjançant l'ús d'aquests reflectors que radien la llum en una sola direcció. La forma de la llum a través del reflector pot comprimir-se en un feix o dispersar-se. Com més dispersa sigui la llum, més suau serà la teva efecte. Els reflectors són una de les eines més útils per a la macro-fotografia de flors i insectes.

Tipus de reflectors i efectes[modifica]

Blanc/Platejat[modifica]

En general, el més conegut és el reflector blanc. El que produeix aquest reflector és una llum suau, que el fa ideal per omplir algunes ombres en els retrats. Si col·loquem al personatge o objecte a fotografiar al costat d'una finestra, la llum entra de costat, segurament produint ombres sota el nas, els ulls i la mandíbula (en el cas d'un retrat), sobretot si la llum és molt forta. Col·locar llavors un reflector (concretament el blanc) en el costat oposat a la finestra, aquestes poden atenuar. També tenim el reflector platejat, que és el més refractant. Aquest ajudarà a compensar la manca de focus quan es requereix il·luminació professional, garantint el lloc d'un d'ells. Els reflectors blancs són els favorits dels fotògrafs. Els platejats, en general, reflecteixen massa llum. El reflector blanc ofereix un resultat suau i amb uns colors naturals. El reflector platejat és perfecte per a una major lluminositat. Accentua indirectament la llum i el contrast. No modifica el color.

Daurats[modifica]

Els reflectors daurats tendeixen a donar-li un to més acollidor a les fotografies, ja que ofereixen un reflex de llum més calent. Aquest tipus de llum fa que la pell adquireixi una certa brillantor que la fa més atractiva. Aquest reflector aporta un matís càlid a la llum que refracta. Sol utilitzar-se en preses a l'aire lliure durant primavera - estiu, per accentuar els trets característics d'aquestes acolorides estacions o fins i tot en capvespres. A l'hora de fer retrats o sessions d'estudi, de vegades s'empra per donar-li a la pell del model un subtil lluentor, per tal de fer-la més torrada i millor luminosidad. El reflector daurat, en si mateix, aconsegueix uns colors més càlids.

Foc Solar o Sunlight[modifica]

Dins dels d'ús més específic, també tenim els de foc solar o Sunlight , que posseeixen franges daurades i platejades. Aquesta combinació reflecteix fortament la llum, però donant-li un toc càlid. Es pot dir que pretén crear l'efecte de llum solar, les franges platejades són més amples per reflectir molta més llum. En general, aquests són molt utilitzats en les fotografies de noces. Reflecteixen una gran quantitat de llum i alhora tenen l'avantatge del reflector daurat.

Reflector translúcid[modifica]

La tela neutra translúcida redueix la intensitat de la llum en aproximadament 1 f/stops, alhora que l'atenua i distribueix. El reflector translúcid s'utilitza per aconseguir una llum suau.

Negre[modifica]

El reflector negre busca un efecte totalment oposat, elimina els reflexos absorbint la llum. Aquest és especialment útil en fotografiar superfícies de vidre o plàstic. Normalment estan disposats a fer la inversió, que en general, vénen combinats (un tipus de reflector d'un costat i altre tipus de l'altre) i que no necessàriament han de ser difícils de portar o guardar, ja que vénen en diferents mides. El reflector negre serveix per crear efectes dramàtics. Permet eliminar els reflexos lluminosos i obtenir efectes amb les ombres.

Altres reflectors més específics[modifica]

Bounce card[modifica]

El Bounce Card és un reflector més específic. De llum universal i orientable fins a l'infinit, ofereix una difusió intel·ligent de la llum que emet el flaix o de les llums d'estudi. Aquest reflector és polivalent i plegable sent compatible amb tots els suports de flash gràcies al fet que posseeixen, la immensa majoria, un peu de fixació universal.

Beamer[modifica]

Aquest en concret s'utilitza per flaix de llarg abast. És un concentrador de la llum del flash per a l'ús amb teleobjectius.

Dades d'interès[modifica]

Els reflectors (sense ser els específics) vénen en diferents mides (12 ", 22", 42 ", 48", ...). En general, són de forma circular, encara que existeixen altres que poden ser subjectes a un trípode i de vegades semblen un triangle. La majoria dels reflectors comercials són fabricats d'una tela especial que reflecteix la llum, podent utilitzar qualsevol superfície (un full de paper o una paret blanca) Un dels reflectors més fàcils d'usar són els sostres de les cases. Només es necessita una font de llum, com un flaix, apuntant cap al sostre en un angle de 45 graus, oferint una llum de rebot difusa i bastant agradable per als retrats. Els d'ús específic van complementats amb el flaix.

[1]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.204. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 7 desembre 2014]. 

Vegeu també[modifica]