Usuari:Mcapdevila/Sistema de navegació d'automòbil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Taxi de Kyoto, equipat amb el sistema de navegació GPS.
Programari lliure de navegació Gosmore usant mapes lliures de OpenStreetMap.

Un sistema de navegació automotor és un GPS dissenyat per navegar en vehicles de carretera com ara automòbils, autobusos i camions. Al contrari d'altres GPS, aquest fa servir dades de posició per ubicar l'usuari en una carrer mapejada en un sistema de base de dades. Usant la informació dels fitxers de carrers en aquesta base, la unitat pot donar adreces d'altres punts al llarg de la ciutat. Amb càlculs per inferència, dades de distància des de sensors estratègicament instal·lats a la ciutat, i un sistema de guia inercial amb giròscop d'estructura vibratòria pot millorar enormement la seguretat, ja que el senyal GPS pot perdre o patir múltiples rebots de multipass per congostos urbans o túnels.

Història[modifica]

Honda va crear el primer sistema de navegació el 1983, culminant en 1990 per a l'Honda Legend Acura Legend. [1] Aquest sistema feia servir un sistema analògic i un acceleròmetre per a fixar les localitats, ja que el sistema GPS no estava encara disponible.

Pioneer afirma en canvi que ells van ser els primers a tenir un sistema de navegació automotor amb GPS, el 1990. [2]

Visualització[modifica]

Pantalla tàctil del navegador GPS d'un Toyota Rav4. La imatge mostra el mapa de localització del vehicle, els quilòmetres que falten per arribar a la destinació, el temps estimat arribada, la distància que resta per al pròxim esdeveniment, la denominació de la carretera per on s'està circulant i les properes sortides que hi ha a l'autopista, la seva tipologia, distància i temps estimats per assolir-les.

Els sistemes de navegació són una combinació de:

  • Vista general de la carta
  • Vista de la carta en rotació tal com el vehicle
  • Vista aèria de l'àrea que es va cartografiant, i dels llocs més endavant (en la següent corba ...)
  • Unió per línies de diferents punts distanciats, redundant, si s'està usant una carta rotativa
  • Números per la distància

Base de dades de carrers[modifica]

Continguts[modifica]

La base de dades de carrers és un mapa vector de les àrees d'interès. Els noms dels carrers, i la numeració estan codificades en coordenada geogràfica perquè l'usuari pugui trobar la destinació que vulguis per carrer i direcció. Els Punt d'interès estan inclosos en les coordenades geogràfiques.

Els continguts poden visualitzar-se per part de l'usuari mentre aquest condueix el seu automòbil al llarg dels carrers i actualitza els seus mapes a través d'Internet.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Sistema de navegació d'automòbil


  1. «The Car Navigation System» (en anglès). Honda Worldwide p. 9: Analog to Digital: A Three-year Detour Leads to the Goal. [Consulta: 2011].
  2. «History» (en anglès). html Pioneer UK. [Consulta: 2011].