Usuari:Mcapdevila/Treball de camp

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tecnologia Field-Map per l'aixecament d'informació en camp utilitzada per a la realització d'inventaris forestals (ordinador portàtil robust, GPS i telèmetre làser).

El treball de camp i els quaderns de camp per als apunts d'observacions i dibuixos, són unes expressions molt populars i que es refereix als mètodes d'investigació sobre el terreny, tradicionalment de les ciències naturals i de les socials, com l'antropologia cultural. És el que no es fa en el gabinet d'investigació o treball de laboratori, sinó en el lloc dels fets. Pot ser observació participativa o no, transversal o longitudinal i és un disseny flexible d'una descripció de la conducta cultural d'un grup o població. Té diferents matisos quant a l'enfocament de dades qualitatives que fa l'antropologia o la ciència política amb relació als nivells d'observació amb participació, major en la primera, i nombre d'individus en la mostra, major a la segona, no hi ha mostra en la primera, tot el grup, usualment petit, està inclòs.

El treball de camp és un mètode experimental, de prova d'hipòtesis, d'alimentació de models teòrics o de simple obtenció de dades específiques per respondre preguntes concretes. La seva gran característica és que actua sobre el terreny on es donen els fets utilitzant tècniques diferents al treball en gabinet o laboratori.

L'investigador ha de planificar detalladament el seu treball per a la recol·lecció d'informació o per al treball de camp. Totes les investigacions tenen el comú denominador de recollir dades amb diverses tècniques directament de la font d'estudi, generalment sobre les característiques, fenòmens o comportaments que no es poden construir en un laboratori.

Ciències socials[modifica]

No només les ciències naturals fan treball de camp sinó totes les ciències socials comparteixen al treball de camp com a eina. Per exemple, els pedagogs fan treball de camp quan, a través de l'observació, exàmens, entrevistes o enquestes analitzen el comportament acadèmic dels alumnes.

El paper del treball de camp a la sociologia és més general, simplement es refereix a la part de la investigació que es desenvolupa fora del laboratori sociològic per a la fase de l'enquesta o per a l'observació i no a un particular mètode etnogràfic. L'estudi de casos en les cultures corporatives - empreses - amb comunitats de pràctica i amb grups de treball, té connotacions de treball de camp i de dissenys quasi experimentals. Aquests mètodes de gestió òbviament són igualment vàlids en sociologia per al disseny de projectes d'investigació i desenvolupament amb les investigacions basades en la comunitat o amb l'educació social basada en l'escola comunitària i amb la potenciació de la participació i el pragmatisme.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]