Usuari:Miquelrodriguez/arxiu historic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els arxius històrics són dins la primera accepció del terme arxiu, referida al conjunt orgànic documental, el conjunt de documents que han perdut la seva vigència administrativa i han adquirit un valor permanent, del tipus que sigui preferentment secundari, cultural o històric. Un exemple en aquesta accepció és el fons de l'Administració Reial i Senyorial de l'Arxiu Nacional de Catalunya, dins de l'Administració Reial, l'ANC conserva 3.000 plets de la sèrie processos civils procedents de la Reial Audiència de Catalunya, des de finals del segle XVI fins al XIX.

En la segona accepció del mot arxiu, les institucions culturals que conserven, tracten i difonen documentació de valor permanent, que els ha arribat mitjançant transferència de l'arxiu central o intermedi, com també per donació, dipòsit o adquisició, amb finalitat cultural i com a eina bàsica per a la investigació històrica. Un exemple d'arxiu històric com institució és l'Arxiu Nacional de Catalunya i l'Arxiu de la Corona d'Aragó.

La tipologia d'arxius segons el cicle de vida dels documents diferencia l'arxiu històric amb l'arxiu administratiu. Un document travessa en la seva vida per diversos períodes: des de la seva elaboració o recepció, i durant un període més o menys curt de temps, és objecte d'ús intensiu per la resolució d'assumptes del creador; amb el transcurs del temps cada vegada és menys utilitzat, va perdent el seu valor segons els fins pels quals havia estat creat on finalment és decideix la seva destrucció o conservació permanent.

Els arxius històrics integren la documentació seleccionada pel seu valor informàtic, històric i cultural, la qual és conserva a perpetuïtat, en les condicions òptimes que garanteixen la seva integritat i transmissió a les generacions futures, pel fet d'esdevenir part del patrimoni històric de la humanitat i no trencar d'aquesta manera la idea d'unitat d'arxiu


Arxius històrics de la Generalitat de Catalunya[modifica]

Segons l'article 11 del Decret 76/1996, de 5 de març, pel qual es regula el sistema general de gestió de la documentació administrativa i l'organització dels arxius de la Generalitat de Catalunya (DOGC, 2180, 11/05/1996), els arxius històrics de la Generalitat acullen la documentació següent: a) La documentació semi-activa que és objecte d'utilització administrativa molt infreqüent. b) La documentació històrica, que, transcorreguda la seva vigència administrativa i prèvia aplicació de l'avaluació i tria corresponent, s'ha de conservar permanentment. La documentació ha de romandre en la fase semi-activa com a màxim fins als trenta anys d'haver estat generada o rebuda pel departament o ens corresponent. L'arxiu històric que ha de rebre la documentació es determina en base als criteris següents: a) L'Arxiu Nacional de Catalunya rep la documentació generada pels òrgans centrals dels departaments i ens definits a l'article 2 del present Decret. b) Els arxius integrats en la xarxa d'arxius històrics comarcals reben la documentació generada pels òrgans següents: Delegacions territorials del Govern i dels departaments de l'Administració de la Generalitat, serveis territorials dels ens definits a l'article 2 del present Decret. Ens definits a l'article 2 del present Decret que tinguin un àmbit territorial d'actuació de caràcter regional, comarcal o local. Els departaments o ens que han generat o rebut la documentació dipositada als arxius històrics han de ser informats periòdicament de les consultes que els particulars i investigadors realitzin de la documentació mentre romangui en fase semi-activa i del procés de tria i avaluació a què la documentació sigui sotmès.

Bibliografia[modifica]

  • CAYETANO MARTÍN, Maria del Carmen. ¿La información en los archivos históricos: derecho o disciplina?. Boletín de la ANABAD, ISSN 0210-4164, Tomo 49, Nº 3-4, 1999, pags. 295-304.
  • FAVIER, Jean. Les archives. Paris: Presses Universitaires de France, 1958. (6a ed. : 1997).
  • HEREDIA HERRERA, Antonia. ¿Qué es un archivo?. Madrid: Ediciones Trea, 2007.
  • LODOLINI, Elio. Archivistica. Principi e problemi. Milano: Franco Angeli, 19*84 (6a ed.: 1992) (traducció al castellà de Mercedes Costa Paretas, Archivística. Principios y problemas. Madrid: ANABAD, 1993).
  • LÓPEZ RODRÍGUEZ, Carlos. "Tradición y modernidad en los archivos históricos". Revista d'Història Medieval (València), 11 (2000), pàgs. 255-277.
  • PLANES I ALBETS, Ramon. "Mètode arxivístic i història dels arxius: els arxius municipals de Catalunya". Lligall. Revista Catalana d'Arxivística (Barcelona), 5 (1992), pàg. 11-39.
  • PAGAROLAS I SABATÉ, Laureà. "Els arxius històrics". Bibliodoc. Anuari de Biblioteconomia, Documentació i Informació (Barcelona), 1999, pàg. 155-166.
  • ROMERO TALLAFIGO, Manuel. Archivística y archivos: soportes, edificios y organización. Carmona: S & C Ediciones ; Asociación de Archiveros de Andalucía, 1994 (3a ed.: 1997).
  • SCHELLENBERG, Theodore R. Modern archives. Principles and techniques. Melbourne: F. W. Cheshic, 1956 (traducció al castellà de Manuel Carrera Stampa, Archivos modernos. Principios y técnicas. La Habana: Instituto Panamericano de Geografía e Historia, 1958).

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]