Usuari:Mrsdorothyhlawson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Dorothy H. Lawson[modifica]

Dorothy H Lawson, va néixer el 1940 a Les Laurèntides, al nord de Montreal, al Canadà francès. La seva infància va transcórrer com la de tota nena d’un poble de la zona: estius curts que s’aprofitaven al màxim i llargs hiverns que oferien el privilegi de la lectura a la vora de la llar de foc. Aquestes lectures infantils, seran el motor i fruit d’inspiració de la seva obra.

Un cop arribada la majoria d’edat legal, cansada de la vida rústica prova a buscar feina a Estats Units. Hi tindrà molt a veure l’arribada d’informació rebuda a través de la televisió. Amb vint-i dos anys viatja a Nova York, on treballarà al la guixeta d’uns cinemes de barri a la zona d’Union City, cantonada de Lincoln St. Amb el temps anirà agafant responsabilitats diverses en aquest cinema de barri. Allà coneixerà el que serà el seu futur marit, un jove català de la província de Tarragona. Aquest jove, dedicat a la vinya al Penedés, viatja sovint a Estats Units i s’està llargues temporades,  per la venta del cava de les seves bodegues. En aquell moment el cava és al principi de la seva carrera trepidant pels cinc continents, es postula com a competència més assequible al Champagne i intenta obrir-se espai entre els aparadors de les botigues i les cartes dels restaurants. Aquest jove es diu Carles Montbrú.

Es casen a la primavera de 1967 al Penedés, a les vinyes Montbrú. Aleshores el cava ja comença a ser un producte reconegut a Estats Units i algunes grans firmes del cava comencen a conrear la vinya a les terres Californianes. Aquest fet provocarà la venta de les vinyes Montbrú a favor d’una marca superior que podia permetre’s reduir costos i amb la qual no podien competir.

El Carles Montbrú cau en una aflicció profunda i la Dorothy veient la tristor del seu marit, l’anima a seguir venent cava, ara per conta al·liïna. Munten una petita bodega al poble de Creixell, a tocar de Torredembarra, amb els diners que havien aconseguit de la venta de les vinyes i la cosa els funciona. A finals de 1999, el Carles Montbrú traspassa per un cobriment.

Aquell mateix any, la Dorothy H Lawson, decideix que ja és moment de tornar cap el seu Canadà natal. I la primavera de l’any 2000 s’instal·la a un poble proper a on va néixer. A la pintoresca localitat de Domaine-Roger, en una caseta amb vistes al Lac Carré, per on fa llargues passejades les tardes suaus de la primavera. La Dorothy H Lawson no va tenir fills, però sempre li hagués agradat tenir-ne, potser és per això que fa de iaia de tots els nens del barri: Els cuida si no hi són els seus pares, els hi fa jocs per que no estiguin enganxats als ordinadors, munta pícnics al davant del llac i cada cap de setmana d’estiu cuina el seu fabulós pastís de poma i el deixa refredar a la finestra, per que tots els nens del barri vegin que la Dorothy els hi ha tornat a cuinar; això sí, amb molt de compte de que el seu gat Miol, no se’l mengi.

La Dorothy H Lawson, va viure a Catalunya trenta dos anys, va aprendre tant el català, com el castellà. Inspirada per aquelles lectures de quan era petita: els llibres de “Dr. Suess” o el “Good Night Moon”. Emula aquell estil, creant una atmosfera literària similar en aquests contes en català. Esdevenint una lectura profitosa pel desenvolupament dels infants, una lectura estimulant i divertida per el pares i creant un joc entre pares i fills, consistent en la recerca d’un element concret que ha de ser esbrinat a partir dels embarbussaments del text i de la mà del seu personatge principal el “Monsieur Inspecteur”.

Així que com diria ella: “s’amuser” (que us divertiu)