Usuari:Nino Zhamgariani/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Chichilaki[modifica]

Chichilaki

El chichilaki (en Georgià: ჩიჩილაკი) és un arbre de Nadal tradicional Georgià fet amb branques d'avellana o noguera seques què s'afaiten per formar un petit arbre de coníferes. Aquests ornaments de color pàl·lid difereixen en alçada[1] entre 20 cm (8 polzades) i 3 metres (10 peus). Els chichilakis són més comuns a les regions de Guria i Samegrelo prop del Mar Negre, però també es poden trobar en algunes botigues de la capital de Tbilisi.

Chichilaki és proposat actualment pel president de Geòrgia per ser inscrit a la Llista Representativa de la UNESCO del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.[2]

Tradició Georgiana[modifica]

L'elaboració tradicional de chichilakis és una part important del Nadal ortodox de Georgia, que se celebra el 7 de gener.[3] Els Georgians creuen que l'arbre rapat s'assembla a la famosa barba[4] de Sant Basili el Gran, que es creu que visita la gent durant el Nadal de manera semblant a la tradició del Papa Noel. També es creu que els chichilakis representen l'arbre de la vida, símbol d'esperança per als Georgians.

Cada any, la gent acudeix a les parades per comprar chichilakis i decorar-los amb petites fruites,es pomes, les magranes i la roja s'uneixen a l'arbre com a ofrenes al cel per a una collita abundant.

Els chichilakis són cremats cerimoniosamente el dia abans de l'Epifania ortodoxa georgiana per simbolitzar el pas dels problemes de l'any anterior. Algunes famílies de Samegrelo compren chichilakis per a familiars que han mort recentment.[5]

Prohibició soviètica[modifica]

Durant l'ocupació soviètica de Geòrgia el 1921, la venda de chichilakis va ser prohibida perquè els soviètics la consideraven un símbol religiós. Tot i que van permetre als georgians mantenir alguns aspectes de la seva cultura, van condemnar qualsevol semblança de costums religiosos. Aquest decret va romandre en vigor fins a la caiguda del domini soviètic a Geòrgia el 1990. Des de llavors, la popularitat dels chichilakis ha augmentat.

Preocupacions mediambientals[modifica]

Els Georgians creuen generalment que l'ús del chichilaki com a decoració de Nadal és més respectuós amb el medi ambient[6] que la tala de pins. Com que estan fets de branques podades, es considera beneficiós per a la salut dels arbres.

El govern de Geòrgia ha pres mesures per donar suport a la preservació del medi ambient posant una multa costosa a qualsevol persona que es trobi collint i transportant pins fora de les granges registrades. La multa es fixa en uns 1.200 dòlars EUA (765 lliures esterlines), tres vegades el salari mitjà mensual. També han millorat les seves patrulles de guarda forestal arreu del país.