Vés al contingut

Usuari:Noah Irtu Rodríguez/Estil Panaramitee

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'estil Panaramitee, també Conegut com traços i cercles o Panaramitee Clàssic, és un tipus particular de gravat piquets Dins l'art aborigen australiano.1 l'estil, el nom vaig provar de 1 lloc localitzada a les Muntanyes Flinders d'Austràlia de sud, descriu 1 Varietat de traços sobre animals com Macropodiformes i ocells, humans i Dissenys radials, cercles, punts, mitges llunes i espirals.

Motivos típicos del estilo Panaramitee: macropodiformes, huellas de pájaro, círculos, trazos radiales, medias lunas, puntos y lagartos.

l'Estil[modifica]

L'estil Panaramitee es realitza mitjançant el piquets de roques per la percussió indirecta, típicament, amb l'ajuda d'una pedra apuntada com martillo.4 Hi ha alguns casos en què s'ha fet servir un martell rom gran, com a la Península de Middle Arm , que es troba a setze quilòmetres a sud-est de Darwin (vegeu a imatge). S'estima que el 60% de l'estil consta de pistes animals, el 20% de cercles, el 10% són línies i l'altre 10%, una miscel·lània de motius, com el llangardaix de la imatge anterior.

Ubicacions[modifica]

L'estil del petroglifo en qüestió es va identificar per una sèrie de llocs a l'estació Panaramitee Sheep que mostra la imatge 2

Imagen 2. Mapa de la estación Panaramitee sheep en Australia Del sur. Lugares con arte rupestre que contienen petroglifos típicos del estilo, marcados con cruces[6].

La primera persona que va publicar sobre aquests petroglifos va ser Herbert Basedow, que va examinar diversos llocs de la regió Panaramitee. En aquesta publicació també s'inclouen les primeres manifestacions d'art rupestre del plistocè fora de Europa.5 El 1976, Lesley Maynard va publicar un article anomenat Una aproximació arqueològica a l'estudi de l'art rupestre australià què el divideix en tres estils principals: Panaramitee, figuratiu simple i figuratiu complex. Aquests estils es van considerar en el seu moment en ordre cronològic, transformant més endavant en estils més avançats, a mesura que les manifestacions es feien més sofisticadas.6 Tanmateix, aquest punt de vista ja no s'accepta amb caràcter general per la comunitat arqueològica.

Els gravats no es restringeixen a Austràlia De sud i s'han trobat també a Austràlia central, Nova Gal·les De al Sud, el Territori De nord, Queensland i Austràlia Occidental.2 A la següent figura es mostra un mapa d'Austràlia on els punts negres indiquen llocs amb gravats d'estil Panaramitee.

Entre aquests llocs hi ha el refugi rocós de Puritjarra, N'Dahla Gorge, Ewaninga i Ooraminna, a Austràlia central; la cova de l'Home Primivitov, a la regió Laura de Queensland i, possiblement, el Nappapethera Waterhole, al sud-oest de l'estat, Ingladdi al Territori De nord, Sturt 's Meadows a Nova Gal·les De el Sud i el Riu Scott, a Austràlia Occidental.1 febrer 7

Fotografia de gravats d'estil Panaramitee, a la península de Middle Arm, Territori De nord, Austràlia [4].

Ha Hagut algunes manifestacions atribuïdes a l'estil Panaramitee en algunes localitzacions de Tasmània (marcades al mapa anterior), però, podrien estar datades en uns 2000 anys d'antiguitat, el que podria ser inconsistent amb la separació de Tasmània de el continent.

Antiguitat[modifica]

S'ha establert que l'estil Panaramitee té uns set mil anys d'antiguitat, amb base en tècniques de datació arqueològica, investigació antropològica i l'aparició recent de barreres geogràfiques i petjades animals corresponents a megafauna extinta.2 Aquest art rupestre és notablement difícil de datar amb exactitud, ja que hi ha molt pocs exemples d'associacions estratigràfiques.

No obstant això, des de fa temps s'assumeix que és un estil molt antic, basat en una publicació de Basedow. S'hi justifica una antiguitat corresponent a l'plistocè, amb base en quatre arguments principals:

Els petroglifos es localitzen en dos llocs inaccessibles per l'erosió vertical S'han trobat roques despreses al terra de la vall, que es corresponen amb altres parts situades a la cara vertical de la roca. La pàtina fosca que cobreix els petroglifos. Les petjades de megafauna, com les de l'extint diprotodon.5 Més tard hi va haver altres atribucions, per part de Norman Tindale, que informen de petjades de Genyornis i Procoptodon prop de Yunta Primaveres i informes de Charles P. Mountford sobre un cocodril d'aigua salada a l'estació Panaramitee.

Com l'extinció de la majoria de la megafauna va ocórrer, al menys, fa 20000 anys i l'extinció dels cocodrils d'aigua salada és de fa milions d'anys, aquestes especulacions suggereixen una gran antigüedad.

Les tècniques més modernes de datació no han donat suport aquestes afirmacions, i hi ha el consens general que l'estil va emergir durant la primera meitat de l'Holoceno.8 Els canvis mediambientals que suggereixen el moviment de poblacions des de refugis a altres llocs més àrids, en regions centrals , van dispersar certes característiques tecnològiques i socials, incloent l'art.

La data concloent més antiga amb la qual s'ha datat l'estil rupestre Panaramitee pertany a la cova de Home Primitiu i oscil·la entre el 13000 i el 14000 AP.7

Les manifestacions de la regió de la Laura, tot i que encaixen amb l'estil Panaramitee, no han pogut atribuir a aquest, per les diferències en els motius que potser es van originar a la regió de la Laura, però van canviar geogràficament.

L'estil Panaramitee es practica encara en l'actualitat, com se sap a partir d'un bon nombre d'exemples etnogràfics etnográficos.4 5 des de, al menys, els últims 13000 anys, les persones aborígens australianes han estat produint petroglifos d'estil Panaramitee i mantenint aquesta tradició fins al dia d'avui.

Significats de l'Art Panaramitee[modifica]

Els cercles de l'art aborigen australià s'interpreten sovint com a fonts d'aigua, mentre que les línies radials indiquen el camí cap a un ésser ancestral1. Una interpretació comuna és que aquests motius proporcionen un coneixement compartit als viatgers que es mouen per aquest paisatge, descrivint rutes importants per a l'obtenció de recursos.9 10 Els significats, però, poden canviar amb el temps, amb potencials significats múltiples per a grups diferents de persones, en moments diferents.

Referències[modifica]

  1. Mulvaney, John; Kamminga, Johan (1999). Prehistory of Australia. New South Wales: Allen and Unwin. Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Mulvaney and Kamminga 1999» está definido varias veces con contenidos diferentes Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Mulvaney and Kamminga 1999» está definido varias veces con contenidos diferentes Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Mulvaney and Kamminga 1999» está definido varias veces con contenidos diferentes Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Mulvaney and Kamminga 1999» está definido varias veces con contenidos diferentes
  2. ↑ Saltar a:a b c d Franklin, Natalie R. (2004). «Explorations of Variability in Australian Prehistoric Rock Engravings». British Archaeological Reports International. 1318 (Oxford). Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Franklin 2004» está definido varias veces con contenidos diferentes Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Franklin 2004» está definido varias veces con contenidos diferentes Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Franklin 2004» está definido varias veces con contenidos diferentes
  3. ↑ Kipfer, B.A. (2008). «P». Dictionary of Artifacts. Oxford, UK: Blackwell Publishing. pp. 227-259.
  4. ↑ Saltar a:a b Bourke, P.M.; Mulvaney, K.J. (2003). «Archaeology of the first recorded petroglyphs for the Darwin region». Records of the Museums and Art Galleries of the Northern Territory 19: 1-6. Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Bourke and Mulvaney 2003» está definido varias veces con contenidos diferentes
  5. ↑ Saltar a:a b c d e Bednarik, Robert G. (2006). «Australian Rock Art of the Pleistocene». Rock Art Research 27 (1): 95-120. Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Bednarik 2010» está definido varias veces con contenidos diferentes Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Bednarik 2010» está definido varias veces con contenidos diferentes Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Bednarik 2010» está definido varias veces con contenidos diferentes Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Bednarik 2010» está definido varias veces con contenidos diferentes
  6. ↑ Saltar a:a b Mott, D. (1998). Aboriginal rock engravings of the Panaramitee Hills. Flinders University, South Australia: Unpublished PhD thesis. Consultado el 2 June 2016. Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Mott 1998» está definido varias veces con contenidos diferentes
  7. ↑ Saltar a:a b Fanklin, Natalie R.; Strecker, Matthias (2008). Rock Art Studies - News of the World Volume 3. Oxford, UK: Oxbow Books. Error en la cita: Etiqueta <ref> no válida; el nombre «Franklin and Strecker 2008» está definido varias veces con contenidos diferentes
  8. ↑ Williams, A.N.; Ulm, S.; Turney, C.S.M.; Rhode, D.; White, G. (2015). «Holocene Demographic Changes and the Emergence of Complex Societies in Prehistoric Australia». PLoS ONE 6: 1-17. PMC 4471166. PMID 26083101. doi:10.1371/journal.pone.0128661.
  9. ↑ Franklin, N.R. (2007). «Aboriginal engravings in the southwest of Western Australia: analysis of the Kybra Site». Records of the Western Australian Museum 24: 65-67.
  10. ↑ McDonald, Jo (2005). «7». Archaic Faces to Headdresses: The Changing Role of Rock Art Across the Arid Zone. Oxford, UK: Blackwell Publishing. pp. 116-144.