Vés al contingut

Usuari:Nsanch29

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Iniciativa per preservar Hasankeyf

Hasankeyf (En kurd: Heskîf, en grec: Kiphas, en turc Hasankeyf, en llatí: Cepha, en arameu i àrab Hisn Kayfa) és un antic poble i districta situat a la riba del Tigris a la provincia de Batman, al sud-est de Turquia, en territori kurd. Fou declarat una àrea de preservació natural per Turquia l'any 1981. Actualment, però gran part de la ciutat i dels seus jaciments aqueològics corren el risc de ser inundats pel projecte de la Pressa d'Ilısu (Ilısu Dam).

Aquest fet ha provocat airades reaccions de la població de Hasankeyf, de la zona i de tot Turquia que s'han organitzat en diverses plataformes de defensa, una de les quals és la Iniciativa per preservar Hasankeyf.

Qui son

La plataforma està integrada per representants de governs locals, ONGs i enginyers que treballen en les àrees directament influides per la Pressa d'Ilısu han creat una plataforma per discutir el desenvolupament del Projecte de la pressa mencionada. La iniciativa pretén donar veu als pensaments i sentiments de la gent que habita en les àrees afectades.

La construcció de la presa, que ja ha estat aturada diverses vegades després d'extenses campanyes, fou de nou endegada amb socis internacionals el mes de Març de 2006. El ministeri d'Hidrologia i el Consistori Turc d'Ilısu, representant la Nirol Construction and Trading Co. han recentment organitzat trobades per reintroduir formalment el projecte a la regió, la qual cosa va decidir la plataforma a fer una marxa per donar suport a la plataforma i les seves alternatives.

Quins són els arguments de la plataforma:

La plataforma pretén preservar la natura i la cultura en contra dels interessos a curt plaç, i evitar la destucció de l'herència cultural de més de 10.000 anys contra una pressa que pot arribar a tenir 50 anys de vida. Denuncien no només la destrucció de l'Ecosistema de la vall del Tigris (Mesopotàmia) sinó també el fort impacte que la pressa tindrà sobre els seus habitants, que es veuran obligats a desplaçar-se, -tal com ja ha passat a les poblacions, (d'important herència històrica) de Zeugma, Samsat i Halfeti. Critiquen les conseqüènces econòmiques negatives per a 104 poblacions que estan amenaçades pel projecte de la pressa. Argumenten, de la mateixa manera que la construcció d'una pressa d'aquestes característiques va contra la llei actual, i crearà tensions amb Iraq i Siria, paísos amb els quals Turquia comparteix el cabdal del Tigris.

Estratègies alternatives a la pressa:

La plataforma ofereix alternatives energètiques a la construcció de la pressa sense danys irreversibles, que no han estat tingudes en compte per part de les autoritats. Les regions del sud i del sudest de Turquia tenen condicions excelents per implnatr-hi enegies renovables com la solar (en aquestes zones es dona un promig de 300 dies solejats l'any) i existeixen àrees idònies per aprofitar l'energia eòlica.

Les exigències finals

Durant el procés d'integració de Turquia a l U.E., la plataforma creu que el govern està obligat a aliniar la legislació nacional sobre el medi, els drets humans i l'herència cultural amb els criteris de la Unió Europea. De la mateixa manera, la Pressa d'Ilısu ha de ser aturada i substituida pel desenvolupament de la tecnologia que faci possible l'ús d'energies renovables, la qual cosa significa que el govern ha de promoure negociacions amb les administracions locals i les ONGs. EL ministeri de cultura hauria de començar urgentment les gestions per incloure Hasankeyf i la Vall del Tigris com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. FInalment demanen que el riu Tigris s'evalüi d'acord amb en respecte del seu equilibri ecològic, i el seu significat històric i cultural d'abast universal.

Enllaços: FIghting Ilisu Dam: http://www.hasankeyfgirisimi.com/en/index-Dateien/aboutus.htm

Hasankeyf. Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Hasankeyf

Hasankeyf a city doomed to dessapear: http://www.chris-kutschera.com/A/Hasankeyf.htm

Today's Zaman: http://www.todayszaman.com/tz-web/news-207733-civil-society-keeps-up-challenge-to-protect-hasankeyf.html