Vés al contingut

Usuari:Pallares/Ann Sothern

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Ann Sothern (Harriette Arlene Lake: Valley CityDakota del Nord, 22 de gener de 1909 - KetchumIdaho, 15 de març de 2001) va ser una actriu estatunidenca de cinema i televisió.

Biografia

[modifica]

Sothern va marxar de casa molt jove i va començar la seva carrera cinematogràfica com a extra el 1927 amb la pel·lícula, Broadway Nights, amb 18 anys. Durant 1929 i 1930, actua com a corista en pel·lícules com El Show de Shows i Whoopee! (com una de les "Goldwyn Girls"). També va aparèixer a Broadway i  de tant en tant va cantar en algunes pel·lícules.

A Broadway el 1931, va tenir un paper important en America's Sweetheart (135 actuacions en les quals va cantar "He Got Five Dollars" i "We'll Be The Same") i en Everybody's Welcome (139 actuacions).

El 1934, Sothern signa un contracte amb Columbia Pictures, però després de dos anys l'estudi l'allibera del seu contracte. El 1936, signa per RKO Pictures i després d'una sèrie de pel·lícules que no van aconseguir atreure a un públic, Sothern abandona RKO i signa per MGM, fent la seva primera pel·lícula per a ells el 1939.

En un paper originalment destinats a Jean Harlow, Sothern va ser llançada el 1939 al cinema, Maisie, com brassy Brooklyn burlesco ballarina Mary Anastasia O'Connor, que també usa el nom artístic Maisie Ravier. En Mary C. McCall Jr 's guió de la novel·la de Wilson Collison, Maisie és abandonada sense diners en una petita ciutat de Wyoming, pren un treball com un ranxo i es converteix en sirvienta atrapats en una xarxa de garbulls romàntics. Després d'anys de lluita, Sothern va tenir el seu primer èxit real, i una cadena de "Maisie" comèdia seqüeles seguides, a partir de 1940 del Congo Maisie, seguit per 1947's Undercover Maisie, en la qual Maisie infiltra una banda d'amb- els homes a càrrec d'un fals swami. En 1943 l'examen de Swing Shift Maisie per la revista Estafi va elogiar Sothern i va descriure la seva com "una de les més intel·ligents comediennes en l'empresa" [1].

El 24 de novembre de 1941, Sothern realitzen en el teatre Radio Lux adaptació de Maisie era una dama, i la popularitat de la pel·lícula de la sèrie va donar lloc al seu propi programa de radi, The Adventures de Maisie, transmès per CBS entre 1945 i 1947, sobre cooperació de Radiodifusió Sistema en 1952 i en la distribució entre 1949 i 1953.

En 1949, Sothern va aparèixer en la pel·lícula guanyadora de l'Oscar, Carta a tres esposes. La pel·lícula va guanyar excel·lents crítiques, però no per estimular la seva carrera. Durant la dècada de 1950, va aparèixer en unes poques pel·lícules, en la seva majoria va aparèixer en diversos espectacles televisius. En 1953, va interpretar el paper principal en la seriï Secretari Privat. Després del Secretari fi en 1957, va aparèixer al seu propi programa, El Xou Ann Sothern, fins a 1961. Tots dos programes van tenir èxit i es va guanyar quatre Premis Emmy Sothern candidatures.

Premis

[modifica]
Any Categoria Pel·lícula Resultat
1987 Oscar a la millor actriu de repartiment Les balenes d'agost Candidata

[[Categoria:Actors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Actors de sèries de televisió estatunidencs]] [[Categoria:Morts el 2001]]