Vés al contingut

Usuari:Pallares/Freia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Relació entre Freia i les sirenes[modifica]

Freia és la filla del déu del mar i porta una capa de plomes que recorda el Tugen, una capa o un abric que antigament portaven bards, però també aus femenines en les històries gregues. De fet, la sirena prové tant del nord d'Europa entre els pobles celtes i escandinaus, com també del sud d'Europa entre els grecs. Les sirenes encara es descriuen com a dones molt boniques des de la cintura fins al cap, amb el cos inferior cobert amb una cua de peix escamosa. Són criatures que reflecteixen el que és més bell en els humans: art, bellesa, literatura, art del cant. Són les muses i les dames d'honor de les aigües amb encant perfecte.

Hi ha dos "tipus" de sirenes: la sirena marina del nord d'Europa i la sirena ocell mediterrània.

Per tornar a la font de la sirena, cal anar a la font com un salmó de saviesa pujant pel riu i les aigües tumultuoses del temps.

La sirena dels ocells sembla ser anterior a la llegenda de la sirena dels peixos, que només seria un avatar inventat / pres pels grecoromans bastant tard.

Etimologia de les sirenes: els Cyrenes (Kurénès) són nimfes de caça precèltiques o celtes Goïdels (Eburons) que habiten el nord d'Àfrica (Líbia). Cirene era una ciutat antiga de Cirenaica molt important; va ser una de les cinc colònies gregues de la regió, on es van establir els libis. Avui encara és a Líbia. En el moment del comerç amb Cirene, hi havia una mena de sincretisme per part dels grecs.

A la costa nord de Finisterre es va trobar una moneda d'or (moneda) de Cirene, de l'antiga Grècia. Aquest objecte va ser trobat en una platja per un jardiner que recollia algues.

Destacar el parentiu fònic amb Schérie i skira, (un mite eròtic, utilitzat en textos onírics de l'antiga Grècia), l'esquiron-quiró, un planeta misteriós i molt controvertit.

La paraula grega seirênès prové de seira “cadena, corda, llaç”, d'aquí el significat de “qui atrapa, que lliga” en el mite de les perilloses sirenes que volen mantenir a prop d'elles Ulisses i la seva família.

Les modernes sirenes marines no s'assemblen gens a les d'Ulisses tal com les veiem a la ceràmica grega, dones ocell.

De fet, les sirenes de les històries gregues són dones-ocell, que vigilen l'oceà, situant-se a les altures, a les muntanyes.

A les històries celtes, les Loireagh són fades relacionades amb l'amor i la fertilitat, habiten rius, fonts i cascades.

Els atributs de Freia en relació amb la feminitat sagrada, el mar i els ocells poden haver estat atribuïts a les sirenes de les aigües, en alguns països i amb el pas del temps. Aquesta idea de vincle amb el mar la podem trobar al seu nom "Mardöll".

Les nostres sirenes, que han perdut el seu origen, ara es combinen amb una moderna decoració europea, que data de l'edat mitjana.

Influència moderna[modifica]

  • Freia es troba a l'origen de la paraula anglesa Friday i de la paraula alemanya Freitag que significa divendres, perquè aquest dia li va ser dedicat.
  • Vanadis, un altre nom de Freia, va donar nom a l'element químic vanadi.
  • L'asteroide (76) Freia rep el nom de Freia.
  • Freia apareix com un aliat al videojoc God of War 4.

[[Categoria:Déus de la mitologia nòrdica]]