Usuari:Pallares/Glacera Upsala

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La glacera Upsala és una gran glacera que cobreix una vall composta, alimentat per diverses glaceres, al Parc Nacional  Los Glaciares a Argentina. Va ser batejat en 1908 per Klaus August Jacobson que va acompanyar a Francisco Pascasio Moreno, (també conegut com el Perito Moreno). El nom de la glacera va ser donat en honor a la universitat sueca de Upsala, on hauria realitzat els seus estudis.

Segons els mesuraments realitzats al maig de 2011, els seus camps de gel cobreixen una extensió d'aproximadament 765 km². La glacera posseeix una longitud d'aproximadament 53,7 km (sent el tercer més llarg de Sud-amèrica, després del Pío XI i Glacera Viedma), un ample de 13 km, i les seves parets aconsegueixen l'altura de 40 metres en mitjana.

Flueix des del camp de gel Patagónic Sud, el qual també dóna origen a la glacera Perito Moreno que es troba a la mateixa àrea, fins al llac Argentino.

La glacera Upsala es troba en reculada, la qual cosa podria ser una evidència de cicles climàtics i geològics explicats per la Teoria de Milanković o d'escalfament global.

Existeixen dues concessionàries del Parc Nacional de los Glaciares, per visitar amb vaixell la Glacera Upsala amb sortida des de Punta Bandera. Des de 2011 és possible recórrer en Caiac, envoltat de tempans blavosos, el Braç Upsala en una experiència única en tot el con sud.

Despreniment de gel en la glacera Upsala.
Caiac en la Glacera Upsala.

[[Categoria:Patrimoni de la Humanitat de l'Argentina]]