Usuari:Pallares/Kathryn Bigelow

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Formació i començaments al cinema d'acció (anys 1990-2000)[modifica]

Kathryn Bigelow estudia la teoria i la crítica de cinema a la universitat Columbia on té sobretot per a professores l'escriptora Susan Sontag i el cineasta Miloš Forman.

Després d'un curt métrage amb la violència per a tela de fons (The Set-up), i un film coréalisé amb Monty Montgomery (The Loveless), Kathryn Bigelow posa en escena, l'any 1987, A les fronteres de l'alba (Near Dark), un film de vampirs. El mateix any, realitza el vídeo de Touched by the Hand of God de New Order. Gira a continuació Blue Steel, un film on una jove policíaca (Jamie Lee Curtis) ha prosseguit per un assassí psychopathe.

l'any 1991, assoleix el seu primer gran èxit comercial amb Punt Break amb als papers principals Patrick Swayze i Keanu Reeves.

l'any 1995, Strange Days, un film de ciència-ficció, rep de bones crítiques però no troba d'èxit públic.

l'any 2000, mentre que el thriller a mig pressupost El Pes de l'aigua és un flop comercial, la cineasta es veu confiar la responsabilitat de realitzar una grossa producció - el més gros pressupost de la seva carrera, 100 milions de dòlars. Aquest thriller a suspens, nomenat K-19: The Widowmaker : El Parany de les profunditats (K-19: The Widowmaker), surt l'any 2002. Essencialment un huis-clos desenrotllant-se al primer submarí nuclear rus, hi dirigeix Harrison Ford, enfront de Liam Neeson. El film essuie no obstant això un coent fracàs comercial, no informant que 66 milions de dòlars, i dividint la crítica.

Si en 2003, la cineasta és membre del jurat en el moment de la Berlín ale, es retira ben dels escenaris de cinema. No torna cap a la posta en escena que l'any 2004, amb la finalitat de posar en boite el desè i últim episodi del éphémère sèrie d'acció Karen Sisco, amb Carla Gugino al paper-títol.

Retorn al primer plànol i reconeixement crític (anys 2010)[modifica]

La cineasta a les Oscars 2010 per a Démineurs.

Caldrà esperar 2009 perquè torni sobre gran pantalla : això serà per a un film independent, el thriller de guerra Démineurs, amb un desconegut, Jeremy Renner, en cap de cartell, al paper d'un soldat especialitzat al déminage durant la guerra d'Iraq. Produït per a 15 milions, el film n'informa 50 i rep crítics dithyrambiques. l'any 2010, és la primera dona a assolir el preu del millor film i delError de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès millor realitzador per a Démineurs a la 63e cerimònia de les BAFTA Awards. Algunes setmanes més tard, en el moment de la 82e cerimònia de les Oscars, guanya igualment el trofeu de les categories del millor film i del millor realitzador. El film obté d'altra banda quatre altres recompenses. Així esdevé la primera dona de la història del cinema a rebre el Oscar de la millor realització.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

El film dóna sobretot el to del cinema de Kathryn Bigelow : un univers masculí, i tenint per temes de predilecció la violència, el terror i la humanitat amenaçada.

Torna des de desembre 2012 amb un altre projecte, a l'assumpte éminemment polític i prosseguint el seu exploració de la guerra a Iraq : Zero Dark Thirty ha dedicat a la persecució de Ben Laden per un equip governamental dirigit per Maya, una analista de la CIA encarnada per Jessica Chastain. En el moment de la seva sortida en sales, el film assoleix a la vegada un èxit critica i públic, informant 132 milions de dòlars de receptes mundials per a un pressupost de 40 milions.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès El film rep 5 nominacions a la 85e cerimònia de les Oscars i 4 a la 70e Golden Globus. Chastain emporta aquell de la millor actriu.

l'any 2017, torna amb un tercer llargmetratge scénarisé pel periodista Mark Boal, Detroit, drama històric sobre els émeutes sobrevingudes a la ciutat americana de Détroit l'any 1967 i els esdeveniments sobrevingut al Algiers Motel.

Vida privada[modifica]

El 17 d'agost de , Kathryn Bigelow esposa el realitzador James Cameron. La parella divorcia l'any 1991.

Notes i referències[modifica]

[[Categoria:Guanyadors del premi Oscar al millor director]]