Vés al contingut

Usuari:Pallares/Protestes a Bielorússia, 2020-2021

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Els ministres d'Afers Exteriors de França, Alemanya i Polònia, reunits a París el15 octobre 202015 d'octubre de 2020 , en el marc de la cooperació del triangle de Weimar, reafirma la vocació de la UE

« à agir et à promouvoir la paix, la sécurité, la démocratie et les droits de l'Homme, ainsi qu'à protéger les valeurs qui la fondent »

. Condemnen la repressió policial i política exercida per les autoritats bielorusses i el

« arrestations arbitraires »

I donen suport a la mediació de l' OSCE [1] .

Altres reaccions[modifica]

En un tuit, diu el candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, Joe Biden :

« Les courageux citoyens du Bélarus montrent que leurs voix ne seront pas réduites au silence par la terreur ou la torture. Les États-Unis devraient soutenir l'appel de Svetlana Tikhanovskaïa à des élections justes. Il faut dire à la Russie de ne pas intervenir - il ne s'agit pas de géopolitique mais du droit de choisir ses dirigeants »

.

El2 octobre2 d’octubre , els Estats Units van anunciar sancions econòmiques contra vuit alts càrrecs bielorussos, inclòs el ministre de l'Interior, pel seu paper en la supressió del moviment de protesta a l'antiga república soviètica [2] .

L' Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans diu que ha rebut informes de més de 450 casos documentats de tortures i maltractaments des del dia de les eleccions presidencials. Segueixen desaparegudes almenys sis persones [3] .

A Rússia, el líder del partit d'extrema dreta LDPR, Vladimir Zhirinovsky, va donar la benvinguda a " l’agonia del règim de Lukaixenko ". Entre els propers al Kremlin, el senador Oleg Melnichenko, coordinador de la missió d’observació enviada a Minsk pels països de la CEI, va reconèixer la reelecció del president bielorús. Per contra, l'influent diputat Konstantin Zatouline va denunciar severament el govern de Lukashenko [4] . Els oligarques russos participen en el finançament de l'oposició amb la idea de promoure futures privatitzacions a la indústria bielorussa [5] .

El12 décembre12 de desembre , Suïssa va congelar els actius de Lukashenko a causa de la repressió massiva de les protestes. El govern suís està preocupat per la situació i demana un diàleg entre les autoritats i els civils, així com la llibertat dels detinguts arrestats arbitràriament i una investigació sobre les sospites de tortura infligides per les forces de seguretat bielorusses. El Consell Federal Suís va anunciar que

« Alexandre Loukachenko et son fils Viktor font partie d’un groupe de 15 personnes visées par une interdiction d’entrée ou de transit sur le territoire suisse »

[6] .