Vés al contingut

Usuari:Pallares/Vincent Gardenia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Vincent Gardenia (Nàpols, 7 de gener de 1922 - Filadèlfia, 9 de desembre de 1992) és un actor nord-americà d'origen italià nominat al premi Oscar i guanyador dels premis Emmy i Tony.

Biografia

[modifica]

Vincenzo Scognamiglio va néixer a Nàpols (Itàlia), fill d'Elisa i Gennaro Gardenia Scognamiglio. Després d'emigrar als Estats Units sent un nen, va viure la major part de la seva vida en Brooklyn (Nova York). El 1967 va participar en el capítol There Goes the Ballgame de la sèrie dels anys seixanta, The Fugitive, amb David Janssen, amb el paper de Gibbs, com l'agent de policia que busca al Dr. Kimble, que havia estat testimoni en el segrest de la filla del propietari d'un diari, Martin Balsam. El 1972, va guanyar el Premi Tony com a actor revelació per la seva interpretació en The Prisoner of Second Avenue i el 1979 seria nominat com a millor actor en el musical Ballroom. A més, seria nominat als Oscar al millor actor secundari per les seves actuacions en Mort d'un jugador (1973) i Encanteri de lluna (1987). I en televisió, Gardenia guanyaria un premi Emmy el 1990 en la categoria de millor actor secundari en una minisèrie en el serial Age-Old Friends.

Gardenia moriria d'un infart de miocardi a Filadèlfia el 1992 als 70 anys. Gardenia està enterrat en el cementiri de Saint Charles a Farmingdale, Long Island, Nova York.

La part de la 16ª Avinguda entre Cropsey Avenue i Shore Parkway a Bensonhurst, Brooklyn, Nova York, on va viure fins a la seva mort, ha estat renominada Vincent Gardenia Boulevard en el seu honor.

Filmografia

[modifica]

[[Categoria:Actors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Morts el 1992]] [[Categoria:Napolitans]]