Vés al contingut

Usuari:Pallares/Zalman King

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Va començar com actor en la pel·lícula Algú li diu amor el 1973. De jove, Zalman King va fer el paper del foragit Muley en un episodi del show televisiu Gunsmoke[1] i era un dels protagonistes de les sèries Joves advocades (1969-71).

Zalman King ha dirigit alguna pel·lícula eròtica porno soft "estètica" de discret contingut artístic i gran èxit comercial, com Two Moon Junction del 1988, Orquídia selvaggia del 1990 i Red Shoe Diaries del 1992, que es va convertir en una sèrie televisiva de llarga durada per la cadena Showtime, a més de donar vida a moltes sequel·les. Destacar que va  produir i col·laborar en la direcció amb el director Adrian Lyne en la pel·lícula 9 setmanes i ½ ("9½ Weeks") que protagonitzaven Kim Basinger i Mickey Rourke, i la sèrie televisiva i pel·lícula ChromiumBlue.com.

Probablement la millor pel·lícula de King com a director va ser El delta de Venus ("Delta of Venus") de 1995, basat en el llibre d'Anais Nin, que tenia com a protagonista Audie England.

La pel·lícula tracta d'una noia americana que vivia a París el 1939 i que recorda les pel·lícules europees d'art intimista, en la versió eròtica, on l'erotisme i el exotisme és l'argument central de la trama d'una pel·lícula que emmarca un entorn domèstic tot i que tracta també  qüestions més importants com la guerra o la situació social o política (altres exemples d'aquest gènere cinematogràfic són El insostenible leggerezza del ser o Henry & June de Philip Kaufman).

Va estat casat amb l'escriptora i productora Patricia Louisianna Knop.

Va morir a la seva casa de Santa Monica el febrer de 2012, a causa d'un càncer de colon.

Notes[modifica]

  1. El seu personatge spara i ferisce

[[Categoria:Morts el 2012]] [[Categoria:Productors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Directors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Guionistes estatunidencs]]