Usuari:Pallares/proves2

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Geografia[modifica]

El Kasaï neix a l'est de l' altiplà de Bié d'Angola i des d'allà flueix cap a l'est fins a la frontera de la República Democràtica del Congo, on fa un revolt del 90% cap al nord i és un riu fronterer per una distància d'uns 400 km. Aquí el llit està esquitxat d'illes i té una amplada de fins a 10 km. Fluint més al nord, el Kasai arriba a la conca del Congo i s'inclina cap al nord-oest. Mentre el Kasai continua en aquesta direcció, el Kwilu hi desemboca al nord de Bandudu . Després de l'última part del riu, anomenada Kwa, desemboca al riu Congo en línia d'aire, a 170 km al nord-est de Kinshasa. Aquest curs d'aigua s'estén al llarg de 2.153 km.

En el seu curs hi ha dues cascades força grans, la cascada de Pogge (a 6° 40' de latitud sud) i la cascada de Wissmann (a 5° 50' de latitud sud). De l'esquerra surten els principals afluents del Kasaï: el Luembe, Luatschim, Tschikapa i Lowoa . Des de la dreta hi desemboquen el Lulua i el Lukenje (Msini, Ikatta).

Els afluents del Kasai també inclouen el Fimi, el Kwilu i el Sankuru . El tram entre la confluència amb el Fimi i la sortida al Congo s'anomena Kwa . El Kwango, sovint representat falsament com un afluent del Kasai, desemboca en realitat al Kwilu. El riu Kwango, que baixa des d'un nivell més alt que el del riu Kwilu, desemboca en aquest últim a Luanie ( Bandundu ). Aquesta aigua acoloreix visiblement el Kwilu en una distància de més de 0,5 km.

A l'inici de l' època de pluges a l'octubre, el nivell del riu puja uns 4 m A nivells alts, aboca uns 12.000 m² d'aigua per segon a la desembocadura.

La regió del riu Kasai, situada a l'Àfrica central, ha estat històricament una àrea de gran interès per als exploradors i comerciants europeus durant els segles XIX i XX. El riu Kasai és un important afluent del riu Congo i flueix a través d'Angola, la República Democràtica del Congo (RDC) i Zàmbia. Aquí tens una visió general de la exploració del riu Kasai:

Exploració del segle XIX[modifica]

Durant el segle XIX, molts exploradors europeus van ser atrets per les promeses de riquesa mineral i les possibilitats comercials de l'Àfrica central. El riu Kasai i les seves zones circumdants eren coneguts per ser rics en minerals com el diamant i altres recursos naturals.

Un dels exploradors més coneguts de la regió va ser Henry Morton Stanley, un periodista i explorador britànic-estatunidenc. Stanley va ser enviat a l'Àfrica per trobar a David Livingstone, un altre famós explorador i missioner escocès. Mentre buscava Livingstone, Stanley va explorar i mapejar grans parts de la conca del riu Congo, que inclou el riu Kasai.

Exploració del segle XX[modifica]

Durant el segle XX, l'exploració del riu Kasai va continuar amb l'interès en l'explotació dels seus recursos naturals i el desenvolupament econòmic de la regió. Els colonitzadors belgues van tenir un paper significatiu en l'exploració i l'explotació del Kasai durant la colonització del Congo Belga.

Després de la independència de la República Democràtica del Congo (anteriorment coneguda com a Zaire) en 1960, la regió del riu Kasai ha estat escenari de conflictes ètnics i polítics. Això ha afectat l'exploració i el desenvolupament de la regió, ja que la inestabilitat ha dificultat l'accés i l'explotació dels seus recursos.

Importància Actual[modifica]

Avui dia, el riu Kasai segueix sent una via de transport important per a la regió, permetent el comerç i la comunicació entre les comunitats locals. També continua sent un recurs vital per a la pesca i l'agricultura de la zona.

Tot i les dificultats històriques i actuals, el riu Kasai representa una part important de la història i la cultura de l'Àfrica central. La seva exploració i desenvolupament han estat influenciats per factors com ara la recerca de recursos naturals, la colonització, els conflictes polítics i les aspiracions de desenvolupament econòmic.

veure a es economia [[Categoria:Rius de la conca del Congo]] [[Categoria:Rius d'Angola]] [[Categoria:Rius de la República Democràtica del Congo]]