Usuària:Petit Kaos/Ella Baker

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPetit Kaos/Ella Baker
Biografia
Dades personals
Grup ètnicAfroamericana

Ella Baker (13 de desembre de 1903 - 13 de desembre de 1986) va ser una prominent activista afroamericana del Moviment pels Drets Civils als Estats Units a inicis dels anys 1930. Va treballar juntament amb alguns dels líders més famosos pro-drets humans del segle xx, incloent a William Edward Burghardt Du Bois, Thurgood Marshall, A. Philip Randolph i Martin Luther King.

També va ser mentora de joves activistes com Diane Nash, Stokely Carmichael, Rosa Parks i Bob Moses. En 1960, va organitzar una reunió de la qual va sorgir el Comitè Coordinador Estudiantil No Violent. També va ser coordinadora dels Freedom Riders (Passatgers per la llibertat) i va ser membre de la National Association for the Advancement of Colored People i de la Conferència Sud de Lideratge Cristiano.

Primers anys i estudis[modifica]

Baker va néixer en Norfolk (Virgínia) i va ser criada per Georgiana i Blake Baker. Quan tenia nou anys, la seva família es va mudar al poble del seu pare en Littleton, en una zona rural de Carolina del Nord. Sent encara petita, Baker escoltava a la seva àvia explicar història sobre les revoltes d'esclaus. Sent esclava, la seva àvia havia estat copejada per negar-se a casar amb un home escollida per a ella pel propietari.

Baker va assistir a la Universitat Shaw en Raleigh, Carolina del Nord, d'on es va graduar en 1927 a l'edat de 24 anys. Com a estudiant, desafio les polítiques de l'escola que va considerar injustes. Després de graduar-se, es va mudar a la ciutat de Nova York.[1] Entre 1929 i 1930, va ser membre del consell editorial del American West Indian News, d'on va passar al càrrec d'assistent editorial en Negre National News. En 1930, George Schuyler, llavors un periodista i anarquista afroamericà, va fundar la Lliga Cooperativa de Joves Negres (Young Negroes' Cooperative League, YNCL), que buscava desenvolupar el poder econòmic dels negres a través del planejament col·lectiu. En haver entaulat amistat amb Schuysler, Baker es va unir a la YNCL en 1931 i aviat es va convertir en la directora nacional del grup.[2]

Activisme[modifica]

Baker va treballar per al Projecte d'educació dels treballadors de la Works Progress Administration, on ensenyava cursos sobre educació del consumidor, història obrera i història africana. Baker es va submergir en el mitjà cultural i polític de Harlem en els anys 1930. Va protestar contra la Invasió Italiana d'Etiòpia i va recolzar la campanya per a l'alliberament dels Scottsboro Boys a Alabama, un grup de joves afroamericans acusats de violar a dues dones blanques. També va fundar el Club d'Història Negre a la Biblioteca de Harlem i va assistir regularment a conferències i reunions en el YWCA. Va travar amistat amb el futur acadèmic i activista John Henrik Clark i amb el futur escriptor i advocat defensor dels drets civils Pauli Murray, així com de molts altres que es convertirien en amics de tota la vida.[3] El Renaixement de Harlem va influir en les idees i ensenyaments de Baker que, més tard, es convertirien en importants per al Moviment pels Drets Civils als Estats Units.

En 1938 va començar la seva llarga associació amb la National Association for the Advancement of Colored People (NAACP - Associació Nacional pel Progrés de la Gent de Color). Va viatjar moltíssim, especialment en el sud, com a secretària de camp de la NAACP, i després com a directora dels centres de reclutament, recol·lecció de fons i organització de campanyes. Baker va formar una xarxa de persones en el sud de summa importància per a la lluita pels drets civils. Va renunciar del seu paper d'adreça de la NAACP en 1946. Va tornar a Nova York, va treballar amb la NAACP en el combat a la segregació a les escoles, fins a tornar-se president de la NAACP a Nova York en 1952. Va renunciar en 1953 per participar sense èxit en les eleccions per a conseller municipal de Nova York sota la planilla del partit Liberal.

En 1958 Baker va viatjar a Atlanta per fundar l'oficina de la Conferència Sud de Lideratge Cristiano (Southern Christian Leadership Conference, SCLC) i per organitzar un programa de registre de votants. Va viure a Atlanta durant dos anys i mig com a directora executiva de la SCLC fins que Wyatt Tee Walker va assumir el lloc a l'abril de 1960. Aquest mateix any, Baker va persuadir a la SCLC perquè convidés a estudiants universitaris a la Southwide Youth Leadership Conference en la Shaw University durant el cap de setmana de pasqua. Va ser en aquesta reunió quan es va formar el Comitè Coordinador Estudiantil No Violent (Student Nonviolent Coordinating Committee, SNCC). Va parlar després de Martin Luther King i James Lawson. El seu discurs, Habiti Than a hamburger ("Més que una hamburguesa") urgia a l'audiència a pensar sobre la discriminació racial en termes més amplis. Després de la conferència, Baker va renunciar a la SCLC i va passar a treballar pel SNCC.

De 1962 a 1967 Baker va formar part del Southern Conference Education Fund (SCEF), que buscava ajudar a negres i blancs a treballar junts. En 1964, va ajudar a organitzar el Mississippi Freedom Democratic Party (MFDP), com una alternativa al Partit Demòcrata en Mississippi. La influència del MFDP en el Partit Demòcrata va ajudar a triar a molts capdavanters negres en Mississippi, i va obligar a la Convenció Nacional Demòcrata a acceptar a dones i a representates de les minories racials i ètniques.

Referències[modifica]

  1. Ransby, Barbara (2003).
  2. Johnson, Cedric Kwesi.
  3. Ransby, Ella Baker, pp. 64-104.

Bibliografia[modifica]

  • O’Malley, S. G. (2000). "Baker, Ella Josephine," American National Biography Online.
  • Barker Benfield, G. J. i Catherine Clinton, eds. (1991). Portraits of American Women.
  • Cantarow, Ellen i Susan O'Malley (1980). Moving the Mountain: Women Working for Social Change.
  • Grant, Joanne (1998). Ella Baker: Freedom Bound. John Wiley & Sons.
  • Ransby, Barbara (2003). Ella Baker and the Black Freedom Movement: A Radical Democratic Vision. Chapel Hill: University of North Carolina Press, ISBN 0-8078-2778-9

Enllaços externs[modifica]

[[Categoria:Activistes estatunidencs]] [[Categoria:Defensors dels drets humans]] [[Categoria:Morts el 1986]] [[Categoria:Activistes contra la pobresa]] [[Categoria:Persones de Norfolk (Virgínia)]]