Moviment afroamericà pels drets civils

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Figures preeminents del Moviment afroamericà pels drets civils. En el sentit de les agulles del rellotge i de dalt a abaix: W. E. B. Du Bois, Malcolm X, Rosa Parks, Martin Luther King

El Moviment afroamericà pels drets civils (1955-1968) es refereix als moviments en els Estats Units d'Amèrica dirigits a prohibir la discriminació racial contra els afroamericans i en el restabliment dels seus drets de vot. Aquest article cobreix la fase del moviment entre 1955 i 1968, particularment en el sud. L'aparició del moviment del Black Power (Poder Negre), que va durar aproximadament des de 1966 a 1975, va ampliar els objectius del moviment pels drets civils en incloure la dignitat racial, l'autosuficiència econòmica i política, i la llibertat davant l'opressió dels blancs americans.

El moviment es va caracteritzar per grans campanyes de resistència civil. Entre 1955 i 1968, els actes de protesta no-violenta i la desobediència civil van produir situacions de crisi entre els activistes i les autoritats governamentals. Els governs federal, estatals i locals, empreses i comunitats sovint havien de respondre immediatament a aquestes situacions que van posar en relleu les desigualtats que les enfrontaven amb els afroamericans. Formes de protesta i/o desobediència civil van incloure boicots, com l'exitós boicot d'autobusos de Montgomery (1955-1956) a Alabama, segudes com ara la influent seguda de Greensboro (1960) a Carolina del Nord; marxes, com les marxes de Selma a Montgomery (1965) a Alabama, i una àmplia gamma d'altres activitats no-violentes.

Va destacar els èxits legislatius durant aquesta fase del moviment de drets civils van ser l'aprovació de la Civil Rights Act (Llei de Drets Civils) de 1964,[1] que prohibeix la discriminació basada en "raça, color, religió, o origen nacional" en les pràctiques d'ocupació i serveis públics, la Voting Rights Act (Llei de Drets Electorals) de 1965, que va restaurar i protegit els drets de vot, la Immigration and Nationality Services Act (Llei de Serveis d'Immigració i Nacionalitat) de 1965, que dramàticament va obrir l'entrada als EUA als immigrants que no fossin els tradicionals grups europeus, i la Fair Housing Act (Llei d'Habitatge Just) de 1968, que va prohibir la discriminació en la venda o lloguer de l'habitatge.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Moviment afroamericà pels drets civils Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Civil Rights Act of 1964