Usuari:Pitxiquin/Ràdio Puig-reig

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Radio Puig-reig (107.3 FM), és una emissora pública de ràdio de caràcter amateur, creada l'any 1981 que emet només els caps de setmana i festius i a través d’Internet. Els restants dies de la setmana en que no s'emet producció pròpia, es connecta amb COM Ràdio gràcies a un acord entre emissores.

El 2008 s'atorgà el Premi Nacional de Comunicació a Josep Genescà, el director de Ràdio Puig-reig.[1]

Història [cal citació][modifica]

Ràdio Puig-reig F.M, va començar a emetre el novembre de l'any 1981, coincidint amb les festes de celebració del 700 aniversari de la carta de poblament atorgada per l'ordre del Temple als habitants de Puig-reig, gràcies als esforços de tres veïns de la població, afeccionats al periodisme i a l'electrònica. Amb un equipament mínim, una emissora de 2 Watts de potència subministrada per l'empresa d'electricitat dels germans Serra i la voluntat del seu actual director Josep Genescà, en aquell temps corresponsal d'una emissora veïna, Ràdio Puig-reig va emetre el seu primer programa el dia 11 de novembre, diada de Sant Martí de Tours, Patró de la població. El local, una dependència en obres cedida per l'Ajuntament i el mobiliari, una taula i quatre cadires. El cost del projecte, extremadament modest, es pensava finançar amb una emissió de bons per un import de 18.000 Ptes. a subscriure pels veïns del poble. No obstant, amb converses posteriors amb el batlle de l'Ajuntament, senyor Ramon Coma, el consistori es va fer càrrec de tota la despesa. Més endavant, i per acord de la Comissió de Govern de data 21 de Setembre de 1982 ratificat per tots els grups polítics presents, en el Ple del dia 30 del mateix mes, es demanà a la Generalitat de Catalunya la inscripció del Patronat de la Ràdio, el registre d'associacions i la legalització de Ràdio Puig-reig a la Direcció General corresponent. En un principi, les seves instal•lacions es van ubicar, provisionalment, al carrer Pau Casals, 1, segons pis, espai que més endavant ocuparien les oficines municipals. En el moment del trasllat d'aquestes oficines, l'emissora es va instal•lar definitivament a l'àtic del mateix edifici que es va condicionar de manera adient al temps que es modernitzava tot el seu material tècnic, gràcies a un ajut de caixa, concedit per la Diputació de Barcelona a l'Ajuntament de Puig-Reig. Aquest emplaçament, en el mateix edifici de serveis de l'Ajuntament, ha estat especialment útil en la transmissió que es fa en directe, per acord subscrit per tots els grups municipals, dels Plens que celebra el Consistori a la sala d'actes, situada al pis de sota mateix dels estudis, i que disposa d'una connexió directe i permanent de les vies de so amb la taula central de l'emissora.

Des d'un principi, el personal de Ràdio Puig-reig s'ha caracteritzat pel seu treball de caire amateur i voluntari, el que suposa en primer lloc limitar les emissions als caps de setmana i festius. Però a canvi de disposar d'un gran potencial humà, que permet cobrir a un mateix temps, esdeveniments locals o comarcals des de diferents punts a l'hora, com són eleccions, festes, esports, etc. Destaquen com a més importants, les eleccions, amb informacions directes des dels diferents pobles i viles del Berguedà, el Festival Internacional de Cant Coral de Catalunya Centre, la Patum de Berga (fent la total retransmissió en directe de tots els actes), el Criterium del Berguedà o la presència en estands propis a mostres i fires. Ràdio Puig-reig disposa de col•laboradors a les principals localitats del Berguedà, que aporten puntualment l'actualitat de la Comarca i d'unitats mòbils, que permeten viure en directe qualsevol esdeveniment local o comarcal. Mereixen atenció especial, les moltes activitats culturals paral•leles, que s'organitzen des de l’emissora, com concerts, festes o conferències. En els restants dies de la setmana en que no s'emet producció pròpia, es connecta en l’emissora de caire estatal, que actualment i per un acord entre emissores és COM Ràdio. Ràdio Puig-reig ha estat sempre una bona escola de ràdio tant acollint periodistes en pràctiques, com formant a joves que van començar fent ràdio com una diversió i que amb el pas del temps han esdevingut uns excel•lents professionals que es poden guanyar la vida en emissores comercials.

Premis [cal citació][modifica]

  • 1996: Millor emissora municipal de Catalunya (Premi Rosalia Rovira de la Diputació) amb un import d´1.000.0000 de pessetes que van servir per modernitzar i digitalitzar l’emissora.
  • 1997: Micròfon d’or de la Fundació Rafael Peris a Josep Genescà per reconeixement a la seva trajectòria i al Fórum 10 Comunicació.
  • 2000: Premis de Ràdio Associació de Catalunya. Accèssit a la final al costat d’emissores tant potents com Catalunya Cultura i Ràdio 4.
  • 2008: Premi Nacional de Comunicació en la categoria de Comunicació de Proximitat a Josep Genescà. Director de Ràdio Puig-reig.[1]

Organigrama [cal citació][modifica]

  • President: Antoni Clement, Alcalde de Puig-reig.
  • Director i Cap d’informatius: Josep Genescà.
  • Cap tècnic: Jaume Serra.
  • Cap d’emissió: Josep Companyó.
  • Cap de personal tècnic: Xavier Canudas.
  • Cap de l’Estació Meteorològica: Miquel Puig.
  • Cap d’enllaços mòbils:Antoni Serra.
  • Cap d´arxius:Françesc Puig.
  • Corresponsals:Francesc Caballé (Bagà), Mar Prat (La Pobla de Lillet), Àngel Cara (Guardiola), Ramon Xandri (Avià), Josep Mª Salat (Berga), Joan Garcia (Gironella), Enric Genescà (Casserres), Mateu Fité (Ametlla de Merola), Anna Fornells (Navàs), Roser Reixach (Prats de Lluçanés)

Programes i presentadors ( temporada 2011-2012) [cal citació][modifica]

Dissabte[modifica]

09:00 Informe especial. (2a edició.) Josep Genescà.

10:00 Fets,gent i coses de casa. Miquel Puig, Merce Subirana ,Gemma Subirà, Sergi Domenech , Bruna de Juana , Julia, Mariona López Corominas, Kein i Ruben.

11:00 Microfons a l´aula. amb el CEIP de Puig-reig , CEIP Casserres, Navas i lES de Puig-reig coordinan Salvador Molas,i Merce Casellas , Joaquim Puig i Marialba Casellas

11:30 Vox Populi. Miquel Puig Pey , Genis Rovira, Emili Sayos, Josep Maria Comellas,Roger Santmiquel i Jaume Molner Corominas.

12:30 Avans Esportiu Josep Sunyer, Albert Planas, Xavier Puche i Jaume Molner Corominas.

14:00 L’Informatiu del Dissabte. (1ª edició). Josep Genescà, Xavi Canudas , Angel Serra i Carmina Corominas.

15:00 Conexió amb Com Ràdio.

16:00 D’ Autors. Josep Companyo.

17:00 Musical FM. Jaume Serra.

18:00 L’Informatiu del Dissabte (2ª edició), Josep Genescà, Xavi Canudas , Angel Serra i Carmina Corominas.

19:05 Vox Populi. (2ª Edició)Miquel Puig Pey , Genis Rovira, Emili Sayos, Josep Maria Comellas,Roger Santmiquel i Jaume Molner Corominas.

20:00 Conexió amb Com Ràdio.

Diumenge[modifica]

09:00 Bon dia. Celesti Mujal , MAX, Mateu Fite , Joan Garcia , Enric Genescà , Ramon Xandri , Claudia Escude.

11:00 Informe especial. Josep Genescà.

12:00 Aires de Festa. Ramon Maria Rosell.

13:00 Panorama informatiu. Josep Genescà, Xavi Canudas, Angel Serra i Carmina Corominas.

14:30 Conexió amb Com Ràdio.

Activitats [cal citació][modifica]

Dins les activitats de l’emissora, cal fer menció especial, al cicle de conferències que se celebren a partir del desè aniversari de Ràdio Puig-reig i que reben el nom de Fórum 10 Comunicació . Aquestes conferències tenen lloc pels volts de Sant Martí, Patró de Puig-reig, i s’hi debaten temes lligats a la comunicació. Aquest cicle especialitzat, gaudeix d’una gran audiència, tan des de la sala de cultura, amb capacitat per a 100 persones, on tenen lloc les xerrades, com a través de la transmissió radiofònica en directe per Ràdio Puig-reig 107.3 FMZ (EMUC) i ara també per Internet.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]