Usuari:RA2016UOC/Termografia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Termografia d'un cotxe, on s'observen les diferents temperatures de les seves parts.
Termografia d'un gat

La termografia és una tècnica que permet calcular i determinar temperatures a distància, amb exactitud i sense necessitat de contacte físic amb l'objecte a estudiar. La termografia permet captar la radiació infraroja de l'espectre electromagnètic, utilitzant càmeres termográficas o de termovisión. Coneixent les dades de les condicions de l'entorn (humitat i temperatura de l'aire, distància a objecte termografiado, temperatura reflectida, radiació incident,...) i de les característiques de les superfícies termografiadas com la emisividad es pot convertir l'energia radiada detectada per la càmera termográfica en valors de temperatures. En la termografia, cada píxel correspon amb un valor de mesurament de la radiació; amb un valor de temperatura. A aquesta imatge se li pot definir com radiométrica.

Algunes utilitats de la termografia[modifica]

  • Observació de l'espai
  • Manteniment predictiu de maquinària industrial
  • Detecció de patologies en edificació
  • Estudi de pèrdues energètiques en edificació
  • Detecció de pont tèrmic
  • Salvament d'accidentats
  • Detecció de gasos
  • Medicina
  • Meteorologia
  • Tasques militars i de seguretat
  • Estudis de pèrdues energètiques en arquitectura bioclimàtica

L'anàlisi termográfico[modifica]

L'anàlisi termográfico es basa en l'estudi i interpretació de les termografies, havent estat aquestes realitzades en unes condicions conegudes i útils per al propòsit (hi ha multitud de normes per les molt diferents inspeccions). De manera senzilla podrem conèixer la radiació de les superfícies termografiadas i amb això estimar les temperatures; bé siguin aquestes d'una canonada, peça, maquinària, envolupants, etc.

Amb la realització de l'estudi termográfico complet es pot realitzar una comprovació tant en envolupants, com en maquinàries i sistemes de distribució, amb el que es pot aconseguir:

  • Un major coneixement de la instal·lació realitzada quant al seu estat tèrmic.
  • Coneixement de les pèrdues existents (fugides) i per tant de possibles punts d'actuació.
  • Estalvi a causa d'una major eficiència energètica dels sistemes avaluats.

L'estudi dels sistemes de distribució pot alertar de les pèrdues energètiques que es produeixen per un mal aïllament, algun trencament o mal engranatge.

En estudiar l'envolupant als edificis podrem conèixer i/o estimar molts dels problemes de l'edificació: les pèrdues d'energia, falta d'estanqueïtat, condensacions, humitats, problemes d'adhesió de morters i plaquetes, soleamiento i temperatura sol-aire, etc. Això ens permet conèixer l'estat dels edificis i advertir del potencial de millora dels aquests.

Els termògrafs són dispositius del sistema calòric destinats a registrar la temperatura de contínua. Es pot mesurar la temperatura dels cossos que emeten radiació calòrica la font de la qual d'energia és la produïda per les molècules en funcionament dins de l'organisme.

És a dir: La interpretació de les temperatures superficials pot indicar-nos moltes dades sobre l'estat dels elements termografiados. Per exemple: fusibles cremats, sobrecalentamientos en bornas, males connexions, falta d'aïllaments en edificació, humitats, fugides d'aigua, pèrdues d'estanqueïtat, intrusos, etc.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

[[Categoria:Instruments tèrmics]] [[Categoria:Magnituds físiques]] [[Categoria:Meteorologia]] [[Categoria:Termodinàmica]] [[Categoria:Termòmetres]]