Usuari:TheArgentina/Gilbert (Argentina)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Gilbert o Torcuato Gilbert és un municipi distribuït entre els districtes Sant Antonio i Pehuajó al Nord del departament Gualeguaychú a la província d'Entre Ríos, República Argentina. El municipi comprèn la localitat del mateix nom i una àrea rural.

Història[modifica]

El poblat de Gilbert neix a partir del afincamiento de petits productors de camp al voltant de l'estació de tren, després d'haver estat instaurat el branc ferroviari general Urquiza cap a l'any 1890, i posat el nom de "Torcuato Gilbert" a l'estació de ferrocarril.

Torcuato vindria de llinatge oriünd d'Anglaterra, l'escut familiar del qual és conegut a Aragó des del segle XIV i acrescut pel rei Juan II d'Aragó en la persona de Juan Gilbert (besavi del fundador) segons així resulta de la Real Provisió de Hidalguía i Noblesa de la Real Audienza d'Aragó, pel escribano Andrés Burillo al 26 d'abril de 1765. Torcuato va ser vicepresident de l'Honorable Cambra de diputats de la Nació en els anys 1891 i 1892.[1]

El poblat va ser creixent progressivament. Primer amb el sistema telegràfic que s'inicia aproximadament en 1895, i cobreix el servei de telegrames de tot el país.

Es construeix la primera capella en 1905 i l'escola en 1909.

En 1920 es condiciona un galpón que va servir per al cinema. L'estafeta postal en 1922.

La llum elèctrica arriba al poble en la dècada de el ’30 amb horaris reduïts, atès que es generava gràcies a una peculiar usina de l'època, avui conservada com a museu. El “Club Social, Cultural i Esportiu Gilbert” neix en 1938, i l'Hospital "Santa María" en 1939.

En la dècada de el ’40 comença a circular un col·lectiu des de Gualeguaychú, però el mateix funcionava només quan els camins ho permetien. Havia explicats automòbils en aquesta època i pertanyien als hisendats o comerciants de major renom. En 1942 es construeix la nova Parròquia "San José" donat la deterioració de la vella capella. La Biblioteca en 1943. En 1944 s'obre la cantina en el Club Social.

En 1957 sorgeix el Grup de Teatre de Gilbert.

En 1968 s'agrega el futbol a les activitats del Club Social.

El 4 d'abril de 1973 s'inaugura la Llar de Menors posant-li el nom de la seva fundadora " Luisa Morrogh Bernard de Bottani" qui havia mort el 16 de gener de 1973.[2] L'estesa elèctrica urbà es realitza en 1976.

Govern[modifica]

Des de l'any 1971 la forma de Govern de Gilbert era regida per una junta de govern. L'any 2004 per virtut de la reforma de la constitució de la Província d'Entre Ríos es dóna origen als municipis de segona categoria, i les autoritats del mateix sorgeixen pel vot popular. L'actual intendent és el Dr. Jorge Holzmann, electe en 2007.

Gilbert al costat d'altres tres municipis (Urdinarrain, Larroque, Llogaret Sant Antonio) conforma la denominada Microregión del Sud Entrerriano, amb llaços des del cultural al comercial amb la regió del Vèneto italiana.

Festes populars[modifica]

Es destaca la Festa del Retrobament, que té lloc en la localitat cada febrer des de l'any 2006."[3]

Bibliografia[modifica]

  • Ref. "Gilbert i els seus Orígens" de M.Ferrer i C. González-Abril de 2003.

Notes[modifica]