Usuari:Wikilango/La veritat sortint del pou

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaTruth coming out of her well
Creació1896

La veritat sortint del pou armada amb el seu fuet per castigar a la humanitat (títol en francès: La Vérité sortant du puits armée de son martinet pour châtier l'humanité) és una pintura de l'artista francès Jean-Léon Gérôme, creada l'any 1896. És també coneguda com La Vérité (francès: Veritat).

El 1895, Gérôme va pintar una obra similar, Mendacibus et histrionibus occisa in puteo jacet alma Veritas (La nodridora Veritat jeu al pou havent siguet morta per mentiders i actors). S'ha suggerit que ambdues pintures (així com una obra similar, més tardana d'Édouard Debat-Ponsan) eren un comentari de l'afer Dreyfus. També ha estat suggerit que la pintura és una expressió de l'hostilitat de Gérôme envers el moviment Impressionista, al qual ell estava fermament oposat. 

Tanmateix, en un prefaci que Gérôme va escriure per l'obra Le Nu Esthétique d'Émile Bayard, ell menciona la influència que la fotografia havia tingut sobre la pintura: "la fotografia és una art. Força als artistes a deixar anar la rutina vella i a oblidar les fórmules anitgues. Ha obert els nostres ulls i ens ha forçat a veure allò que anteriorment no veiem; un gran i inexpressable servei a l'Art. És gràcies a fotografia que la veritat finalment ha sortit del seu pou. Mai hi tornarà de volta."

(Francès: "La photographie est un art. La photographie force les artistes à se dépouiller de la vieille routine et à oublier les vieilles formules. Elle nous a ouvert les yeuxet forcé à regarder ce qu'auparavant nous n'avions jamais vu, service considérable et inappréciable qu'elle a rendu à l'Art. C'est grâce à elle que la vérité est enfin sortie de son puits. Elle n'y rentrera plus.").

L'expressió refereix a una traducció comú d'un aforisme del filòsof Demòcrit, "De la veritat en sabem res, perquè la veritat està en un pou [lit. en un abisme]." La nuesa de la model referix a l'expressió 'la veritat despullada'. 

Segons el seu biògraf Charles Moreau-Vauthier, Gérôme dormia amb la pintura sobre el capçal del seu llit i després de morir, va ser trobat amb el seu braç estès en direcció a la pintura en un gest d'acomiadament. La pintura va ser exhibida al Salon el 1896. Ençà 1978 ha estat part de l'exposició permanent al Musée Anne de Beaujeu en Moulins, França.

Referències[modifica]