Vés al contingut

Usuari:Xavier Lorente

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Xavier Lorente Guerrero (Barcelona, 23 de julio de 1971), Doctor en Pedagogia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Professor Contractat Doctor per ANECA i Gerontòleg.

Biografia[modifica]

Xavier és el primer fill del matrimoni format per José Lorente Gómez i Carmen Guerrero López. Els seus pares tenen arrels familiars a Jérez del Marquesado (Granada). Xavier va estudiar en el Col·legi Públic Sant Pere Nolasc (Barcelona), al barri de Sant Andreu de Palomar (Promoció de 1986).

Després desenvolupa la seva formació a l'Institut Sant Andreu de Barcelona i ingressa a la Universitat Ramon Llull de Barcelona (URL) on obté el títol de Diplomat en Educació Social (Promoció de 1996) i obté el títol de Llicenciat en Pedagogia a la mateixa universitat (Promoció de 2002).

Durant aquest procés formatiu desenvolupa la seva activitat professional des de 1996 fins al 2000 en dos centres residencials per a gent gran (Residència Geriàtrica Sarrià i Residència Geriàtrica El Putxet) i s'especialitza en educació per a gent gran. Així, ingressa en l'any 2000 a la Universitat Ramon Llull (URL) a les Escoles Universitàries de Treball Social i Educació Social que més tard, s'estructuren en Facultat d'Educació Social i Treball Social (URL).

En aquest període professional universitari és Coordinador pedagògic del Postgrau d'Animació estimulativa, Discapacitat i Salut mental (1999-2003); Coordinador pedagògic del Postgrau de Mediació i Resolució de Conflictes (1999-2002) i Coordinador Pedagògic del Postgrau d'Anàlisi de Conflictes i tècniques de resolució (1999-2002). És Director acadèmic del Postgrau de Gestió de Residències i Serveis per a Gent gran amb la Federació LARES (Madrid) (2004-2012). Director acadèmic del Postgrau de Gestió de Residències i Serveis per a Gent gran amb ACRA (Barcelona) (2004-2010). Director acadèmic del Postgrau per a la Promoció de l'autonomia i prevenció de la dependència: Gestió i Intervenció amb gent gran (2004-2010) i Director acadèmic del Postgrau d'Intervenció sociosanitària amb persones grans i dependents (IMSERSO) (2004-2007). Així mateix, forma part de la Junta Directiva del Col·legi d'Educadors i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) de 1999 al 2007 i coordina el Grup de Gent Gran com a representació col·legial.

L'any 2008 crea el Programa Universitari de Gent Gran (PUGG) a la Universitat Ramon Llull (URL) i exerceix de director acadèmic des del 2008 al 2014. I ha estat membre de la Junta Directiva de Asociación Estatal de Programas Universitarios para Mayores (AEPUM) a nivell estatal, en el mateix període.

A nivell internacional ha participat com a Senior Expert in Social Gerontology en la Conferència Ministerial de l'UNECE sobre Envelliment (Lleó, novembre 2007) i XIX Congrés Internacional EURAG: "Donant forma al futur" (Lleó, novembre 2008). Membre expert del Comitè Organitzador de l'Any Europeu 2012- Any Europeu de l'Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional a l'IMSERSO (2012).

Al desembre de 2012 i coincidint amb l'Any Internacional de l'Envelliment Actiu va defensar la seva tesi doctoral titulada "Disseny, aplicació i Avaluació d'un Programa Universitari per a Gent Gran amb suport d'un EVEA" a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb el Catedràtic de Pedagogia el Dr. Jaume Sarramona i López com a director.

A l'any 2013 és co-fundador d'una entitat amb finalitats socials: Asociación Relay i és membre consultor a la Federació Catalana d'Unió Democràtica de Pensionistes (UDP) i a l'any 2016 és co-fundador de l'Associació Active Ageing.

L'any 2014 i després de finalitzar la seva docència universitària amb la Universitat Ramon Llull (URL) a Barcelona, ​​exerceix la seva docència a la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia (UCAM) on és Professor Contractat Doctor per ANECA a la Facultat de Ciències Socials i de la Comunicació dins el Departament d'Educació, fins a l'any 2016. Un cop finalitzat exerceix la seva docència a la Universidad Internacional de La Rioja (UNIR) fins a l'actualitat al Grau de Psicologia on coordina l'Àrea Evolutiva i de l'Educació.

Com a expert en gerontologia pertany al Grup de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG) sobre Educació Gerontològica des de l'any 2004 fins a l'actualitat. I és docent col·laborador de la patronal Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) a Catalunya i a l'entitat Foro Técnico de Formación.