Vena porta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomia
En blau, la vena porta
Detalls
Llatívena portae hepatis Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD011169 Modifica el valor a Wikidata
TAA12.3.12.001 Modifica el valor a Wikidata
FMA50735 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Grayp.681
Terminologia anatòmica

La vena porta és una vena que transporta la sang provinent dels òrgans digestius (intestí i melsa) directament cap al fetge, d'on tornarà a sortir, després de ser 'filtrada', per la vena hepàtica. Això significa que el fetge està situat entre dues venes (sense comptar l'artèria hepàtica), fet bastant rar en l'anatomia dels mamífers. Aquesta disposició rep el nom de sistema porta hepàtic i és un dels dos sistemes venosos portes en el cos. L'altre és el sistema porta hipofisiari.

La vena porta està formada per la reunió de les venes mesentèrica superior i esplènica, i també rep sang de les venes mesentèrica inferior, gàstrica i cística.

Conseqüències fisiològiques[modifica]

El fet que el fetge tracti de seguit la sang que conté els productes de la digestió permet una desintoxicació significativa de substàncies perilloses.

Implicacions terapèutiques[modifica]

Molts fàrmacs es degraden en gran manera per l'efecte d'aquest primer pas de la sang a través del fetge. Per evitar aquesta degradació, certes substàncies s'administren per una via capaç d'assolir la circulació sanguínia general sense passar pel filtre del fetge, per exemple per via sublingual o subcutània.