Vés al contingut

Ventilació (arquitectura)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La ventilació és la introducció intencionada d'aire exterior en un espai. La ventilació s'utilitza principalment per controlar la qualitat de l'aire interior diluint i desplaçant els contaminants interiors; també es pot utilitzar per controlar la temperatura interior, la humitat i el moviment de l'aire per beneficiar el confort higrotèrmic, la satisfacció amb altres aspectes de l'entorn interior o altres objectius.

La introducció intencionada d'aire exterior se sol classificar com a ventilació mecànica, ventilació natural[1] o ventilació en mode mixt (ventilació híbrida).

  • La ventilació mecànica és el flux intencionat d'aire exterior impulsat per un ventilador cap a un edifici. Els sistemes de ventilació mecànica poden incloure ventiladors de subministrament (que empenyen aire exterior a un edifici), ventiladors d'escapament (que extreuen aire de l'edifici i, per tant, provoquen un flux de ventilació igual a l'edifici), o una combinació d'ambdós. La ventilació mecànica és sovint proporcionada per equips que també s'utilitzen per escalfar i refredar un espai.
  • La ventilació natural és el flux passiu intencionat d'aire exterior cap a un edifici a través d'obertures previstes (com persianes, portes i finestres). La ventilació natural no requereix sistemes mecànics per moure l'aire exterior. En lloc d'això, es basa completament en fenòmens físics passius, com la pressió del vent o l'efecte de pila. Les obertures de ventilació natural poden ser fixes o ajustables. Les obertures ajustables es poden controlar automàticament (automatitzades), controlades pels ocupants (operables) o una combinació de totes dues.
  • Els sistemes de ventilació de mode mixt utilitzen processos tant mecànics com naturals. Els components mecànics i naturals es poden utilitzar al mateix temps, en diferents moments del dia o en diferents estacions de l'any.[2] Atès que el flux de ventilació natural depèn de les condicions ambientals, no sempre proporciona una quantitat adequada de ventilació. En aquest cas, es poden utilitzar sistemes mecànics per complementar o regular el flux natural.

Referències

[modifica]
  1. Ventilation and Infiltration chapter, Fundamentals volume of the ASHRAE Handbook, ASHRAE, Inc., Atlanta, GA, 2005
  2. de Gids W.F., Jicha M., 2010. "Ventilation Information Paper 32: Hybrid Ventilation Arxivat 2015-11-17 a Wayback Machine.", Air Infiltration and Ventilation Centre (AIVC), 2010