Venturia (zoologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuVenturia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
FamíliaIchneumonidae
SubfamíliaCampopleginae
GènereVenturia Modifica el valor a Wikidata
Schrottky, 1902

Venturia és un gènere de vespes parasitoides, de la família del icneumònids (subfamília Campopleginae). Té una distribució cosmopolita però sobretot és present les Amèriques. El gènere Venturia va ser descrit per Curt Schrottky el 1902,[1] i fou anomenat així en honor de S. Venturi qui devem "moltes espècies molt interessants" (l'espècie tipus Venturia argentina fou recollida per Venturi a Buenos Aires).

L'espècie V. canescens, que pon els seus ous a l'eruga d’Ephestia kuehniella, els protegeix del sistema immunitari de l'eruga de dues maneres: d'una banda els ous estan coberts d'una proteïna que els "amaga" dels hemòcits de l'eruga (les seves cèl·lules immunitàries); d'altra banda, la vespa injecta al cos de l'eruga, al mateix temps que els seus ous, partícules semblants a virus que infecten els hemòcits i els inactiven. És plausible que altres espècies del gènere utilitzin els mateixos mitjans.[2][3][4]

Llista d'espècies[modifica]

Notes[modifica]

  1. C. Schrottky «Neue Argentinische Hymenopteren» (en alemany). Anales del Museo Nacional de Buenos Aires, I, 1902, pàg. 102..
  2. Sophie Beltran-Bech «Pour vivre heureux vivons cachés». Pour la science, 112, août-septembre 2021, pàg. 52-59..
  3. «Guêpe parasite Venturia : le complice viral démasqué» (PDF). CNRS, 2015.
  4. Apolline Pichon; Annie Bézier; Serge Urbach; Jean-Marc Aury; Véronique Jouan «Recurrent DNA virus domestication leading to different parasite virulence strategies» (PDF) (en anglès). Science Advances, 1, 10, 27-11-2015. DOI: 10.1126/sciadv.1501150.