Viatge al Purgatori

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreViatge al Purgatori
Tipus obra literària
Fitxa
Autor Ramon de Perellós
Llengua català
Característiques
Gènere artístic novel·la
Modifica les dades a Wikidata

El Viatge al Purgatori és una obra literària de l'escriptor català medieval Ramon de Perellós, vescomte de Roda i Perellós. Fou escrit després del viatge que va fer al Purgatori de Sant Patrici a Irlanda entre el 1397 i el març de 1398.

Perellós havia estat involucrat en el procés contra els consellers del rei Joan I d'Aragó, que havia mort sense ajuda espiritual i del qual, per tant, es temia que hagués anat a l'infern. Per tal d'esbrinar si, en canvi, l'ànima del rei estava en via de salvació, Perellós es va dirigir a Irlanda i va entrar a una famosa cova, que llavors es considerava l'entrada al Purgatori. Perellós certifica l'entrada a la dita cova amb referències a abundants testimonis i actes escrits, per tal de mostrar com la seva paraula en primera persona té completa validesa. El text explica això, la llegenda de Sant Patrici, els seus actes a Irlanda i com dins del Purgatori l'autor va veure el rei Joan I, que purgava pecats venials abans d'anar al cel.

Aquesta obra obeeix a la mateixa motivació que Lo somni de Bernat Metge: mostrar que l'ànima del rei no havia anat a l'infern i, en conseqüència, exculpar el comportament de l'autor, i el de la resta de membres de la camarilla reial, que en el procés havien estat acusats de corrompre el rei. Tant el Viatge al Purgatori com Lo somni són obres en prosa; el Viatge és una peça molt més breu, i l'estil de l'obra mostra clarament que el seu autor era un cavaller, un home d'acció; a diferència de Lo somni, obra d'un intel·lectual.

Des del punt de vista històric no hi ha dubte que el viatge a Irlanda fou real, es troba documentat per altres fonts, i el seu relat de la Irlanda celta, amb la que va poder conviure, resulta d'interès per conèixer una societat amb poques fonts medievals sobre els seus costums i vida quotidiana de les quals va seleccionar breument alguns detalls que el copsaren especialment:

« Per tal que llurs costumes e maneres son a nosaltres fort estranyes, per lo pus curt que io poré, vos contaré algunes coses de llurs condicions i maneres, de ço que io vi ab lo rei... »
— Ramon de Perellós, Viatge al Purgatori

Enllaços externs[modifica]

Fonts[modifica]

DA. Novel·les amoroses i Morals. Barcelona: Edicions 62, 1982, p. 30-33 (Les millors obres de la literatura catalana). ISBN 84-297-1816-8.