Vies Verdes de Girona

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Tram de la Ruta del Tren Petit, entre Palamós i Palafrugell.

Les vies verdes de Girona són un conjunt d'infraestructures sense tràfic motoritzat desenvolupades sobre antics traçats ferroviaris que discorren per les comarques gironines.[1] Tenen el seu origen a la xarxa de carrilets que configurava la comunicació entre pobles d'aquestes i, en l'actualitat, permeten anar des del Pirineu fins a la Costa Brava.[2] El trajecte transcorre a través de cinc de les vuit comarques gironines: el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, la Garrotxa i el Ripollès. Les quatre vies verdes són gestionades per un mateix organisme, el Consorci de les Vies Verdes de Girona, que integra els vint-i-vuit ajuntaments de les poblacions per on transcorren els quatre traçats de vies verdes gironines.

A finals del segle xix, la iniciativa privada de la burgesia industrial, amb el suport de la ciutadania i el suport tècnic d'enginyers civils, va anar implantant els anomenats trens econòmics per tal d'incrementar la circulació de mercaderies i l'accés a les zones portuàries, la qual va suposar un avanç important en la industrialització i la comunicació entre pobles. Els traçats d'aquestes vies de tren van ser garantia d'una bona relació entre les poblacions i, actualment, són camins que permeten la pràctica del cicloturisme i el senderisme. Les vies verdes de Girona foren guardonades amb el 2n Premi d'excel·lència de les Vies Verdes Europees 2003 i una Menció Especial en la categoria de mobilitat el 2007.[3]

Els 125 quilòmetres de recorregut estan estructurats en quatre trams: la Ruta del Ferro i del Carbó, que va de Ripoll a Ogassa passant per Sant Joan de les Abadesses; la Ruta del Carrilet I OlotGirona que uneix aquestes dues ciutats travessant els poblets de les valls dels rius Ter, Brugent i Fluvià; la Ruta del Carrilet II GironaSant Feliu de Guíxols;[4][5][6] i la Ruta del Tren Petit, que uneix les poblacions de Palamós i Palafrugell.

Referències[modifica]

  1. «Vies Verdes, activitat esportiva i mobilitat sostenible». Full tècnic del Consell Català de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, 2009 [Consulta: 19 març 2014].
  2. «Una ruta unirà totes les vies gironines amb la Catalunya del Nord». El Punt, 06-03-2009 [Consulta: 19 març 2014].
  3. «Dos vías verdes españolas galardonadas en el V Premio Europeo de Vías Verdes» (en castellà). Desnivel, 04-10-2011. Arxivat de l'original el 2011-10-20. [Consulta: 8 juny 2015].
  4. «Nou pas que millora la seguretat de la via verda de Girona a Sant Feliu de Guíxols». Info Diputació, 29-12-2011 [Consulta: 19 març 2014].
  5. «Inauguració de la via verda Salt-Girona». El Punt, 03-04-2009 [Consulta: 19 març 2014].
  6. «Afegeixen rutes complementàries per mostrar elements que queden ocults en la via verda de Ripo a Sant Feliu». El Punt, 27-06-2009 [Consulta: 19 març 2014].

Enllaços externs[modifica]