Viquipèdia:Candidatura a administrador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:CADM


Una candidatura a administrador és el procés pel qual la comunitat decideix qui és administrador de la Viquipèdia. Els administradors són usuaris voluntaris que disposen d'unes eines tècniques addicionals per ajudar en el manteniment. Els candidats es poden presentar ells mateixos o poden ser nominats per d'altres. El principi bàsic per decidir sobre una candidatura és el consens. Si ha passat més d'un any des de l'elecció del darrer administrador, es recomana iniciar el debat a la Taverna sobre si en calen més.

Aquesta pàgina i procés també és per les candidatures a buròcrata.

Sobre els administradors[modifica]

Es considera que les funcions addicionals que disposen els administradors requereixen un alt nivell de confiança per part de la comunitat. Encara que les accions administratives queden registrades públicament, i poden ser revertides per altres administradors, aquestes accions poden tenir un impacte gran en el funcionament normal de la Viquipèdia. Entre altres funcions, els administradors són responsables de blocar l'edició d'usuaris, controlar la protecció de pàgines i esborrar pàgines i fitxers.

Candidatures a administrador[modifica]

Se suposa que un candidat a administrador està familiaritzat amb les polítiques i pràctiques de la Viquipèdia en català, que sap responsabilitzar-se de les seves accions i que pot disposar de la confiança de la comunitat amb una àmplia majoria. Un candidat ha de tenir prou experiència per poder mostrar aquesta confiança. Sovint els editors es dirigeixen als administradors per demanar ajuda o consell i aquests haurien d'estar disposats a ajudar i saber-se comportar correctament en situacions difícils. Finalment, cal considerar que algunes accions administratives poden tenir un efecte negatiu sobre usuaris o sobre el contingut si no s'apliquen amb cura.

Requisits
No hi ha uns prerequisits determinats per presentar-se a administrador. Tanmateix, la comunitat pot cercar diferents factors variables en els candidats, tenir una certa antiguitat i experiència, supervisar els tipus d'edicions fetes i generar una discussió sobre actuacions en casos reals o suposats. Vegeu la guia per a candidats a administrador per alguns consells que us poden ajudar, i també com van anar les darreres candidatures.
Si no esteu segur de presentar-vos, o de presentar a algú altre, podeu consultar abans alguns editors que més respecteu i tenir així una idea del que pot pensar la comunitat de la vostra candidatura. Si esteu pensant en presentar a algú altre, assegureu-vos abans que acceptarà. Potser vol esperar per més endavant o no ho desitja de moment. Si no és la primera vegada que es presenta la candidatura, penseu si ja ha passat prou temps perquè les coses hagin canviat.
Candidatures
Creeu una subpàgina amb el nom de l'usuari candidat, sense el prefix Usuari:. Si ja existeix per ser una segona candidatura o posterior, afegiu darrere un espai i un número: /USUARI_2, etc.
Feu una descripció motivada de la candidatura. Altres usuaris poden adherir-se a la nominació fent la seva pròpia descripció de motius. Pot ser d'ajuda intentar respondre algunes preguntes genèriques abans no us les facin, per exemple: A quines tasques administratives us penseu dedicar principalment? Quina és la vostra millor aportació a la Viquipèdia? Us heu trobat amb algun conflicte amb altres editors?
Discussió
Els usuaris poden donar les seves opinions, fer preguntes als candidats o fer comentaris. Tingueu en compte que el procés es tanca valorant el consens assolit, no simplement comptant vots. Els candidats poden respondre als comentaris d'altres. En qualsevol cas, sigueu respectuós amb els altres. Algunes crítiques poden ser doloroses, però fetes de forma constructiva poden ser útils. Les preguntes o comentaris irrellevants o fora de lloc poden ser suprimits.
Per remarcar la vostra opinió podeu utilitzar les plantilles {{suport}}, {{rebuig}} o {{indiferent}}, però s'agraeix que expliqueu de forma breu el vostre raonament de forma que ajudi a prendre una decisió. La vostra aportació, positiva o negativa, tindrà més pes si s'aporten evidències. Abans de respondre a comentaris injustificats, penseu si realment poden tenir influència, si es poden prendre seriosament o si aquí és el lloc adequat per discutir-ho. Penseu que els buròcrates tancaran la discussió separant el blat de la palla.
Decisió
La candidatura restarà oberta durant 15 dies. Es podria tancar prematurament si és inversemblant que prosperi i no tingui cap benefici deixar-la oberta. També un buròcrata podria prorrogar el termini si sorgeix algun motiu que ho justifiqui durant la discussió.
En general es considera un ampli consens quan se supera 3/4. Com a regla pràctica, per sobre del 80% segurament quedarà aprovat, per sota del 70% serà rebutjat i pels valors intermedis quedarà a criteri de la valoració d'un buròcrata. En aquesta valoració de consens es poden descartar les opinions no rellevants dels usuaris que no compleixin els requisits mínims per a votar, es pot valorar el pes dels arguments expressats, la justificació dels vots indiferents o es pot demanar més aclariments prorrogant el termini. En qualsevol cas, es tracta de determinar si hi ha prou consens.

Candidatures a buròcrata[modifica]

Els buròcrates són administradors que tenen com a tasques addicionals modificar els drets d'accés dels usuaris: poden promoure altres usuaris a administrador o buròcrata, segons les decisions comunitàries d'aquesta pàgina, i gestionar les marques de bot.

El procés per a la candidatura a buròcrata és el mateix que pels administradors explicat més amunt. La diferència és que es necessita com a requisit ser administrador i assolir un consens més ampli d'acceptació.

Candidatures[modifica]

Per iniciar una nova candidatura substituïu USUARI pel nom de compte, ompliu el formulari amb una breu presentació i afegiu-la a la llista a continuació:
Vegeu també[modifica]