Viquipèdia:Reforma ortogràfica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta pàgina explica quina és la reforma ortogràfica del català de l'any 2016 i coordina les actuacions a emprendre a la Viquipèdia per aquest motiu.

Ortografia modificada[modifica]

El 25 d'octubre de 2016, l'Institut d'Estudis Catalans va aprovar el text sobre Ortografia catalana. El text publicat està pendent del procés final de supervisió i revisió, i la seva publicació està prevista pel 2017. La implantació dels canvis es farà al llarg d'un període de quatre anys.

Canvis significatius:

  • Reducció d'accents diacrítics a quinze casos: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, sòl/sol, són/son, té/te, ús/us, vós/vos. S'escriuen sense accent diacrític els seus compostos (rodamón > rodamon). S'admet l'ús discrecional en altres mots homògrafs en el cas d'usos marcadament particularitzats i expressions puntuals o enunciats aïllats en què pot produir-se una ambigüitat indesitjada que no resol el context. Excepcionalment, els topònims poden mantenir l'accent diacrític.
  • Grafia dels sons ròtics. S'escriu rr entre vocals en els casos:
    • Prefixos a- privatiu (arítmia > arrítmia) i cor- (coreferent > correferent).
    • Mot eradicar (> erradicar) i derivats.
    • Radicals grecs raqui(o)- (cefaloraquidi > cefalorraquidi), reo- (batireòmetre > batirreòmetre), rin(o)- (otorinolaringologia > otorrinolaringologia) , rinco- (ornitorinc > ornitorrinc), riz(o)- (micorizar > micorrizar) i rodo- (cinoròdon > cinorròdon).
  • Ús del guionet en mots compostos i prefixats:
    • Entre prefix i sintagma (exdirector general > ex-director general)
    • Entre prefix i mot que ja duu guionet (anti-nord-americà)
    • Entre prefix i cometes o cursiva (ex-«hippy»)
    • Ús discrecional per evitar homonímia i cacofonia (co-rector, ex-exiliat)
    • Adverbi no lexicalitzat (no-alineament)
    • Sense guionet en compostos formats per dues bases verbals no repetitives (a corre-cuita > a correcuita, però pengim-penjam)
    • Compostos amb adjectius cultes amb la terminació -o: amb guionet expressant un concepte bilateral i sense guionet per un concepte unitari (el president hispanoamericà en la cimera hispano-americana)
  • Compostos i prefixats amb e epentètica quan el mot del segon component també la duu (geostacionari > geoestacionari)
  • Supressió de la dièresi en derivats cultes en -al quan el mot primitiu ja es pronuncia amb diftong (helicoïdal > helicoidal, de helicoide, però veïnal de veí)

A més, inclou l'exemplificació de l'ortografia de mots no inclosos en el DIEC i que poden crear dubtes: Abigail, Dèbora, Raül, Rubèn; el Figueró, Talteüll, la Salzadella, Binibèquer; brunz, cotó-en-pèl, menysestimar, xep-a-xep; d’arrapa-i-fuig, can penja-i-despenja; aiguagim, fitnes, gòspel, gruyère, jacuzzi, kebab, off the record, sushi; antisistema, contrarellotge, sensesostre.

Acadèmia Valenciana de la Llengua[modifica]

En una nota de premsa (13-6-2018) ha anunciat que introduirà els mateixos canvis que l'IEC. El DNV ha començat a actualitzar-se (per exemple, amb els diacrítics o les paraules amb e epentètica), però l'actualització encara no és completa.

Polítiques rellevants[modifica]

Les polítiques de la Viquipèdia aplicables en aquest cas són:

  • Viquipèdia:Anomenar pàgines: «Quan hi ha diferents opcions, ha de prevaldre el consens basat en l'ús més comú en fonts fiables en català».
  • Viquipèdia:Llibre d'estil/Variants lingüístiques: «La Viquipèdia accepta totes les variants oficials de la llengua [...] segons allò establert en les normatives de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans o la Universitat de les Illes Balears.»

Actuacions[modifica]

Provisional. Podeu fer les correccions oportunes o comentar canvis significatius en la pàgina de discussió.

Recomanacions sobre la forma de procedir per l'adequació de l'ortografia.

Abans de fer cap canvi es recomana esperar a la publicació definitiva de l'Ortografia catalana prevista pel 2017. Tot i així, hi ha un període de quatre anys per la seva implantació. Es poden distingir els canvis menors no polèmics i els canvis que han provocat polèmica (especialment els accents diacrítics amb homonímia). En el primer cas, la implantació pot ser immediata. En el segon cas, davant algun dubte es pot esperar a la implantació efectiva en les obres de referència del camp temàtic afectat.

Cal distingir també els canvis en títols dels articles i les correccions en el cos del text. Abans de fer cap reanomenament és recomanable proposar-ho primer en la pàgina de discussió corresponent. En qualsevol cas, es pot explicar en el cos del text.

Molts canvis es poden fer automàticament amb un bot, però aquells que depenen del context i aquells que poden tenir un ús discrecional caldrà fer-los manualment o amb una eina assistida controlada per l'operador.

Vegeu també[modifica]

Llistes de mots per casos, amb enllaços de seguiment:

Llista de mots amb la nova ortografia:

Enllaços externs[modifica]