Vés al contingut

Viquiprojecte:Actualització de processos/processos/fonts fiables

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fonts fiables
Viquiprojecte:Actualització de processos Fase actual:  Proposta 
Darrera modificació: 05-01-2022 12:07 (Amadalvarez)

La directriu que regula les Fonts fiables indica conceptes genèrics alineats amb els pilars de la VP referits a la verificabilitat, la neutralitat i a evitar la recerca original.

Justificació[modifica]

No obstant, en el seu desenvolupament amb casos concrets o identificant les possibles fonts fiables, prioritza mitjans i suports propis de la gènesi de la VP, però actualment descontextualitzats o qüestionables.

L'objecte d'aquest debat hauria de ser fins a quin punt tenen validesa i en quines circumstàncies fonts que estaven considerades no vàlides fa 15 anys. Caldria adequar certes redaccions massa ambigües que acostumen a ser motiu de discussió entre qui l'aplica al seu favor i qui fa una lectura rigorosa. Per exemple, al punt "el context importa", deixa entreveure que una font que podria semblar no vàlida, segons el context pot ser acceptable. Tot normal, però aquest argument mai ha estat acceptat en una discussió, ja que la interpretació és oberta i si l'administrador de torn es nega, no hi ha més debat.

Altra font de conflicte es deriva de l'ús de fonts primàries. La lletra de la norma diu "

Proposta[modifica]

  • Si ha de servir per verificar la informació, podria valer qualsevol format, per exemple, un mapa?. Per descriure on és una ciutat o amb qui té frontera amb un país, no ens cal un text escrit. Es pot descriure el que mostra una pintura només amb la seva imatge ? (NO parlem de fer una valoració o anàlisi artístic).
  • Està clarament acceptat que les referències han de ser de fonts fiables, un punt que té una norma d'estil específica (VP:FF). Però sovint s'associa a la manca de referències. En aquest cas, que tindrà un debat dedicat, el que està en discussió és la vigència dels criteris d'allò que són "fonts fiables" actualment vs les que és van definir originalment. També alguns editors defensen l'ús de fonts primàries quan provenen d'una autoritat de certificació I/O que no surt beneficiada en aportar la informació, per exemple, saber qui ha guanyat un premi, des de la web de l'entitat que els atorga.


Antecedents[modifica]